Egelhuis

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Egelhuis / Egelmand kopen?

4 artikel(en)

per pagina

1

4 artikel(en)

per pagina

1

Egel zoekt huis

Bij Vogelhuisjes.nl vind je natuurlijk allerlei leuke nestkasten voor vogels. Maar in ons uitgebreide assortiment kun je voor nog veel meer leuke dieren nestkasten vinden! Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen, eekhoorns en bijenhotels. Maar ook een van de schattigste dieren die in ons land te vinden is, verdient een nestkast: de egel. Egels zijn mooie dieren, die een nestkast het hele jaar door goed kunnen gebruiken. Wanneer je een egelhuis plaatst, zou het zomaar kunnen dat je binnenkort bezoek krijgt van een egeltje.

Waarom een egelhuis?

Doordat Nederland steeds meer industrialiseert en verstedelijkt, wordt het steeds lastiger voor egels om een goede plek te vinden om hun winterslaap te houden. Normaal gesproken maken egels hun nesten onder blader- en takkenhopen die te vinden zijn in wilde bramen struiken en heggen en bij omgevallen bomen. Omdat de natuur plaats moet maken voor bebouwing en tuinen steeds beter onderhouden worden, vind je deze struiken en heggen minder snel. Hierdoor lopen egels het risico geen geschikte plek te kunnen vinden, waardoor ze tijdens de winter dood gaan. De winterslaap is dus heel belangrijk. Deze periode begint tegen het einde van november en zal duren tot ongeveer einde van december. De hartslag en lichaamstemperatuur van de egel daalt dan snel, van ongeveer 35°C naar 5°C. Deze aanzienlijke daling is ook terug te vinden in de hartslag van de egel. Deze daalt van 180 slagen per minuut naar 9 slagen per minuut! Tijdens deze periode leeft de egel van de opgeslagen vetreserves die ze maanden terug al hebben opgebouwd. Hierdoor vallen ze natuurlijk veel af. Ze verliezen tijdens de winterslaap gemiddeld 25% van hun gewicht. Door een egelmand aan te schaffen kunt u een egel helpen zodat de egel in alle rust zijn winterslaap kan houden Daarnaast vergroot je dus de kans dat je een egel aantreft in je tuin. Dit is niet alleen leuk omdat het mooie beestjes zijn, maar ook omdat het natuurlijke bestrijders zijn van slakken, rupsen en maden. Met behulp van de egel vind je die dus minder vaak in de tuin. In de zomer hoef je je egelhuis niet op te ruimen. Na een schoonmaakbeurt kan die goed gebruikt worden voor het maken van nesten. Rond mei beginnen egels paartjes te vormen, waarna het nog ongeveer een maand duurt voordat er jonge egeltjes geboren worden. De egel zal zelf een bedje maken van mos, gras en bladeren voor de geboorte van de jongen. Wanneer je rond april het egelhuis een schoonmaakbeurt geeft, kan er dus het hele jaar gebruik van gemaakt worden!

De beste locatie voor een egelmand

Egels maken het liefst gebruik van egelhuizen en egelmanden die geplaatst zijn op een rustige en beschutte plaats. Je kunt wat takken en bladeren gebruiken om de mand goed af te dekken, waardoor de mand beter beschut is. De ondergrond moet droog zijn. In het huisje zelf kun je wat losse bladeren neerleggen zodat het een mooi uitnodigend plekje wordt voor de egel. Zorg wel dat het egelhuis toegankelijk blijft. Houd dus de opening van de mand vrij. De egel functioneert het beste tijdens de nacht, omdat hij overdag bijna blind is. Doordat de egel een nachtdier is, is deze overdag bijna niet actief. Het kan dus zo zijn dat de egelmand overdag bewoond wordt door een egel, maar dat deze er ’s nachts niet meer zit.

Voer voor de egel

Door te zorgen voor juist voedsel voor de egel, is de kans nog groter dat ze naar jouw tuin komen. Zet bijvoorbeeld een bakje vers water neer en maak gebruik van ons speciale egelvoer. In dit egelvoer zit een uitgebalanceerde en gevarieerde mix van alles wat de egel lekker vindt. Het egelvoer is verkrijgbaar in zakken van 500 gram.

Let op! Is je tuin volledig omheind door schuttingen, dan kunnen egels de tuin niet goed bereiken. Met zogenaamde ‘egelpoortjes’ (kleine openingen onderin de schutting) maak je het ze wat makkelijker. Als onze egelhuizen zijn gemaakt van een uitstekend materiaal van hoge kwaliteit. Natuurlijk komt dit geheel ten goede van de levensduur van uw egelmand. Ook kunnen wij een zo snel mogelijke levering garanderen doordat wij alle egelhuizen zelf op voorraad houden in ons eigen magazijn! Twijfel, vragen, of gewoon wat meer informatie nodig? Neem dan gerust contact met ons op.

Wanneer je bij ons bestelt, is het egelhuis snel in huis. Wanneer je op werkdagen voor 23:59 bestelt, is het de volgende dag in huis!