Egelhuis

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Egelhuis / Egelmand kopen?

5 artikel(en)

per pagina

1

5 artikel(en)

per pagina

1

Egelhuis kopen voor egel in de tuin

Bij Vogelhuisjes.nl vindt u natuurlijk allerlei leuke nestkasten voor vogels. Maar in ons uitgebreide assortiment kunt u voor nog veel meer leuke dieren nestkasten vinden! Denk bijvoorbeeld aan vleermuizen, eekhoorns en bijenhotels. Maar ook een van de schattigste dieren die in ons land te vinden is, verdient een nestkast: de egel. Egels zijn mooie dieren, die een egel huis het hele jaar door goed kunnen gebruiken. Wanneer u een egelhuis plaatst, zou het zomaar kunnen dat er binnenkort een egel in uw tuin zit op zoek naar een rustige plek, want een egelhuis biedt de egel namelijk een beschutte plek.

Waarom een egelhuis kopen?

Door het moderne leven industrialiseert en verstedelijkt ons land. Hierdoor wordt het steeds lastiger voor egels en andere zoogdieren om een goede plek te vinden om hun winterslaap te houden. Normaal gesproken maken egels hun nesten onder dorre bladeren en takkenhopen die te vinden zijn in wilde bramen struiken en heggen en bij omgevallen bomen. Omdat de natuur plaats moet maken voor bebouwing en tuinen steeds beter onderhouden worden, vindt u deze struiken en heggen minder snel. De losse bladeren en takkenhopen worden steeds vaker netjes opgeruimd. Hierdoor lopen egels het risico geen geschikte plek te kunnen vinden, waardoor ze tijdens de winter dood gaan. Dat zouden we natuurlijk graag voorkomen.

De winterslaap is heel belangrijk voor egels. Deze periode begint tegen het einde van november en zal duren tot ongeveer einde van december. De hartslag en lichaamstemperatuur van de egel daalt dan snel, van ongeveer 35°C naar 5°C. Deze aanzienlijke daling is ook terug te vinden in de hartslag van de egel. Deze daalt van 180 slagen per minuut naar 9 slagen per minuut!

Tijdens deze periode leeft de egel van de opgeslagen vetreserves die ze maanden terug al hebben opgebouwd. Hierdoor vallen ze natuurlijk veel af. Ze verliezen tijdens de winterslaap gemiddeld 25% van hun gewicht, sommige egels nog meer! Een egel in winterslaap heeft dus veel baat bij een degelijk egelhuis ter bescherming zodat de egel goed kan overwinteren. Daarnaast vergroot u dus de kans dat u een egel aantreft in uw tuin. Dit is niet alleen leuk omdat het mooie beestjes zijn, maar ook omdat het natuurlijke bestrijders van ongedierte zijn. Egels eten namelijk van rupsen slakken en maden. Met behulp van de egel vindt u die dus minder vaak in de tuin. Dat noemen we een echte win win situatie!

In de zomer hoef u het egelhuis niet op te ruimen. Na een schoonmaakbeurt kan die goed gebruikt worden voor het maken van nesten. Rond mei beginnen egels paartjes te vormen, waarna het nog ongeveer een maand duurt voordat er jonge egeltjes geboren worden. De egel zal zelf een bedje maken van mos, gras en bladeren voor de geboorte van de jongen. In het egelhuis kunnen ze hun jongen dus groot brengen. Wanneer u rond april het egelhuis een schoonmaakbeurt geeft, kan er dus het hele jaar gebruik van gemaakt worden! Misschien zijn er dan binnenkort wel kleine egeltjes in uw tuin.

De beste locatie voor een egelmand

De locatie van een egelmand is zeer belangrijk. Wanneer de mand op een plek staat die de egel niet prettig vindt, zal er minder snel gebruik van gemaakt worden. Egels maken het liefst gebruik van egelhuizen en egelmanden die geplaatst zijn op een rustige en beschutte plaats. U kunt wat takken en bladeren gebruiken om de mand goed af te dekken, hierdoor is de mand beter beschut, wat egels heel prettig vinden. Daarmee zorgt u ook voor een waterdicht dak en een droog huisje, ook de ondergrond moet droog zijn. In het huisje zelf kunt u wat losse bladeren neerleggen, dan gaan de egels sneller naar binnen. Zorg wel dat het egelhuis toegankelijk blijft. Houd dus de opening van de mand vrij. Dan kunnen egels zonder problemen naar binnen. De egel functioneert het beste tijdens de nacht. Overdag is hij namelijk bijna blind. Doordat de egel een nachtdier is, is deze overdag bijna niet actief. Het kan dus zo zijn dat de egelmand overdag bewoond wordt door een egel, maar dat deze er ’s nachts niet meer zit.

Voer voor de egel

Door te zorgen voor juist voedsel voor de egel en dit eten neer te zetten in onze tuinen, zorgen we ervoor dat de kans nog groter is dat ze ons een bezoekje brengen. Zet bijvoorbeeld een bakje vers water neer en maak gebruik van ons speciale egelvoer. Dit egelvoer is kant en klaar en bevat een uitgebalanceerde en gevarieerde mix van alles wat de egel lekker vindt. Het egelvoer is verkrijgbaar in zakken van 500 gram. Geef egels echter nooit melk. Een egel op zoek naar eten zal u erg dankbaar zijn als er speciaal egelvoer staat.

Let op! Is uw tuin volledig omheind door schuttingen, dan kunnen egels de tuin niet goed bereiken. Met zogenaamde ‘egelpoortjes’ (kleine openingen onderin de schutting, uitschuifbare toegangstunnel) maakt u het ze wat makkelijker. Als onze egelhuizen zijn gemaakt van een uitstekend materiaal van hoge kwaliteit. Natuurlijk komt dit geheel ten goede van de levensduur van uw egelmand. Ook kunnen wij een zo snel mogelijke levering garanderen doordat wij alle egelhuizen zelf op voorraad houden in ons eigen magazijn!

Wilt u ook egels helpen in jouw tuin? Geef deze zoogdieren een veilig toevluchtsoord en bescherm ze tegen de gevaren van het moderne tuinieren! Wanneer je bij ons bestelt, is het egelhuis snel in huis. Wanneer je op werkdagen voor 23:59 bestelt, is het de volgende dag in huis!*

Andere dieren in de tuin een handje helpen? We hebben nog veel meer mooie opties voor onder andere padden, vleermuizen, eekhoorns, insecten en uiteraard vogels. Zo zorgen we samen voor de natuur in onze omgeving!