Insectenhotels

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Insectenhotel kopen? / Insectenhotels kopen?

13 artikel(en)

per pagina

1

13 artikel(en)

per pagina

1

Onderdak voor insecten

Er zijn mensen die insecten in hun tuin maar niks vinden. Ze vinden ze “eng” of “vies” en willen ze liever niet in hun buurt hebben. Maar ieder dier heeft zijn eigen charme en schoonheid en dat geldt ook zeker voor insecten. Als je je verdiept in hun leven dan zal je ontdekken dat hier een fascinerende wereld achter schuilgaat. Door een insectenhotel in je tuin te plaatsen kunnen deze kleine diertjes hier een veilig heenkomen zoeken en jij kunt genieten van hun drukke bezigheden in je tuin.

Waarom meer insecten in je tuin?

Er zijn genoeg redenen om wat meer insecten in je tuin te willen. Ze zijn namelijk erg nuttig. Ze dragen hun steentje bij aan de natuurlijke voedselketen. Ook dragen ze bij aan een gezond leefklimaat. Waar insecten zijn, is de lucht gezond en is voldoende voedsel voorhanden. Er is nog een belangrijk voordeel: Je zult minder last hebben van luizen in je planten. Insecten, waaronder lieveheersbeestjes, eten deze luizen namelijk. De luizen op een natuurlijke manier laten verdelgen is een stuk beter voor het milieu dan aan de slag gaan met agressieve verdelgingsmiddelen. Ook dit is voor veel mensen een reden om een insectenhuisje in hun tuin te zetten of op te hangen. Daar komt bij dat insecten zorgen voor bestuiving van planten, fruit en groente. Heb je een moestuintje in je tuin dan kunnen insecten een welkome bijdrage leveren aan het slagen van de oogst. Een insectenhotel biedt deze diertjes een veilige plek waar ze zich kunnen terugtrekken, voeden en voortplanten. Als je een veilige plaats biedt voor insecten is de kans natuurlijk ook groter dat ze zich in je tuin laten zien. Daarnaast zijn insecten een grote voedselbron voor vogels. Meer insecten betekent dus ook al snel meer vogels in de tuin. Daarnaast hoef je bij insecten niet alleen te denken aan vliegen en bijen: ook vlinders hebben baat bij een insectenhotel. Erg mooi om naar te kijken natuurlijk.

Insectensoorten

Een insectenhotel biedt aan allerlei soorten insecten een thuis. Sommige insectenhotels zijn geschikt voor één soort, anderen voor meerdere soorten. In het assortiment vanvan Vogelhuisjes.nl vind je hotels die geschikt zijn voor onder andere vlinders, lieveheersbeestjes en bijen die solitair leven. Deze diertjes leven doorgaans vreedzaam samen, dus de kans is groot dat er tegelijk verschillende insecten hun intrek nemen in het hotel. Zij zullen allemaal de voor hen bedoelde ruimte automatisch uitkiezen, omdat de openingen speciaal zijn afgestemd op verschillende insecten.

Je kunt ook kiezen voor een insectenhotel dat specifiek voor bijen gemaakt is. Bijen hebben een goede eigenschap: ze maken honing. Maar daarnaast zijn het fascinerende dieren die hard werken en die de hiërarchie binnen hun volk altijd respecteren. De koningin is de onbetwiste leidster van het volk. Wanneer je een bijenhotel in je tuin ophangt, hangt het van haar af of haar volk zich daar zal vestigen. Als dit gebeurt zal het bijenvolk blijven totdat de koningin uiteindelijk sterft. Nadat het bijenvolk is vertrokken is de kans aanwezig dat je in het verlaten bijenhotel honing aantreft. Natuurlijk geen spectaculaire hoeveelheden, maar het is toch leuk om een likje honing te proeven van het bijenvolk dat de hele zomer bij jou in de tuin heeft gewoond. Niet alle bijensoorten leven in een bijenvolk. Er zijn ook zogenaamde solitaire bijen die hun hele leven alleen blijven. Ze doen echter wel precies hetzelfde wat een bijenvolk ook doet, namelijk bloemen bezoeken, nectar opnemen en ondertussen zorgen voor de bestuiving doordat ze het stuifmeel van bloem naar bloem meenemen. Een insectenhuis biedt een prima woonplaats aan deze solitaire bijen. Je kunt een dan de keuze maken tussen een insectenhotel voor allerlei soorten, of een bijenhotel.

Veel mensen zouden graag wat meer vlinders in de tuin willen omdat ze zo mooi zijn. Maar naast mooi zijn vlinders natuurlijk ook heel nuttig. Ze zorgen namelijk voor natuurlijke bestuiving. Als ze zich voortplanten zorgen ze misschien wel voor wat overlast. Een vlinder is immers eerst een rups. Rupsen eten planten en dat kan tot gevolg hebben dat er schade aan de planten in de tuin ontstaat. Maar aan de andere kant bieden rupsen ook weer een mogelijkheid voor vogels om zichzelf en hun jongen te voeden. Een paar aangevreten planten is dus een kleine opoffering voor wat de vlinder te bieden heeft. Bij Vogelhuisjes.nl vind je mooie vlinderkasten, maar vlinders maken ook graag gebruikt van insectenhotels voor meerdere insectensoorten.

Locatie en onderhoud

Een insectenhuis kun je aan de gevel van het huis of van de schuur hangen. Hang het goed in het zicht zodat de insecten het gemakkelijk kunnen vinden en er ook gemakkelijk in en uit kunnen vliegen. Hang het hoog genoeg zodat de dieren die er hun intrek nemen niet kunnen worden belaagd. De openingen van het insectenhuisje zijn zo klein dat andere dieren, zoals vogels, er niet bij kunnen. De insecten zitten dus altijd veilig. Je kunt ook een insectenhuis kopen dat op een paal staat. Dit kun je op een willekeurige plaats in de tuin zetten. Een insectenhotel dat geschikt is om op te hangen, kan natuurlijk ook op een tuintafeltje worden geplaatst. Zolang de insecten maar niet verstoord worden zullen ze zich er zeker thuis voelen. Het hangt van het model dat je aanschaft af wat de mogelijkheden zijn, zie hiervoor de beschrijving bij de producten. Na het plaatsen kun je de insecten lekker hun gang laten gaan. Als de herfst op zijn eind loopt en de winter zich aankondigt verdwijnen de meeste insecten uit de tuin. Dit is het ideale moment om het insectenhuis schoon te maken. Je kunt resten van uitwerpselen en van gemaakte nesten verwijderen door het insectenhuis een sopje te geven. Je kunt het hotel in de winter eventueel binnen zetten zodat het langer mee zal gaan. In het voorjaar kun je het dan weer in de tuin plaatsen zodat nieuwe bewoners er hun intrek kunnen nemen.

Bestel snel een insectenhotel!

Wil jij ook genieten van insecten in je tuin? En wil je af van de luizen in je planten? Bestel dan nu een leuk insectenhuisje voor in de tuin. Bij Vogelhuisjes.nl heb je ruime keuze uit verschillende modellen. Heb je op werkdagen voor 23:59 besteld, dan is je bestelling de volgende dag in huis. Wie weet ontdekken de insecten in jouw buurt hun nieuwe hotel snel en wordt het al snel bewoond door kleine nuttige diertjes.