Uilenkast

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Uilenkast / Uilenkasten kopen?

There are no products matching the selection

This is a custom CMS block displayed if category is empty.
You can replace it with any custom content.

Mooie uilennestkasten

Uilen zijn prachtige vogels die we helaas niet vaak zien. De meeste uilen zijn echte nachtdieren, waardoor ze overdag weinig tegen komt. Daarnaast verdwijnen de oorspronkelijke broedplaatsen van uilen in hoog tempo. Dit komt omdat veel gebouwen steeds beter geïsoleerd worden, waardoor uilen geen nest kunnen maken in kieren of holtes. De verstedelijking zorgt ervoor dat er weinig bossen over blijven, terwijl in die bossen vaak ook uilen te vinden zijn. Voor veel mensen blijft de uil dus een unieke verschijning. Gelukkig is er een manier om de kans te vergroten dat een uil zich bij jou in de buurt vestigt. Met een uilenkast geef je de uilen het veilige plek om je broeden en te schuilen waar ze zo naar op zoek zijn. Zo help je dus met het oplossen van een groot probleem voor de uilen in jouw omgeving.

Waarom een uilenkast kopen?

Uilen zijn niet alleen heel mooi, maar ook nog eens zeer nuttige dieren. Het zijn namelijk natuurlijke ongediertebestrijders: een enkele uil kan in een jaar tot wel 5000 muizen of ratten vangen en opeten. Daardoor kunnen zij plagen voorkomen. Het zijn dus echte jagers. Maar door gebrek aan nestmogelijkheden moeten ze vaak wegtrekken uit hun oorspronkelijke leefgebied. Dit terwijl het helemaal geen trekvogels zijn. Het zijn standvogels die eigenlijk liever in de buurt van hun geboorteplek een vaste woonomgeving zoeken. Daarom zijn uilenkasten een belangrijke voorziening voor veel uilen.

Kenmerken van een uilenkast

Unieke vogels hebben natuurlijk ook unieke nestkasten nodig. Een nestkast voor de uil kan verschillende afmetingen hebben. Welke afmeting het beste is, is afhankelijk van het soort uil. De drie meest voorkomende uilensoorten in Nederland zijn de bosuil, de kerkuil en de steenuil. De bosuil maakt vaak gebruik van staande nestkasten. De bosuilenkast die je bij ons kunt vinden heeft een afmeting van 47,5 x 47,5 x 59,7 cm. Kerkuilen zijn net iets kleiner dan de bosuil en hebben de voorkeur voor een liggende nestkast. De kerkuilenkast heeft een afmeting van 85,5 x 37,3 x 44,3 centimeter. Steenuilen zijn het kleinst en maken net als de kerkuil vaak gebruik van hangende, liggende nestkasten. Ook deze nestkast is bij ons te vinden. De steenuilenkast heeft een afmeting van 80,5 x 31 x 52 cm. Naast dat onze uilenkasten afgestemd zijn op de voorkeur van de uil, zijn ze ook nog van hele goede kwaliteit. Ze zijn namelijk gemaakt van FSC gecertificeerd hout. FSC hout komt uit bossen komt die maatschappelijk verantwoord beheerd worden. Dit wil zeggen dat er bij het kappen van dit hout rekening wordt gehouden met het milieu. Bossen worden niet aangetast en er ontstaan geen nadelige gevolgen voor het voortbestaan van het bos. Verder zijn de uilenkasten uitgerust met een zinken dak.

De beste locatie voor elke uilenkast

Elke uilensoort heeft een andere voorkeur wat betreft de soort kast, maar ook wat betreft de locatie van de kast. Voor een bosuil is het belangrijk dat de uilenkast in een boom bevestigd wordt, het liefst beschut door andere bomen. Bij de steenuil is het belangrijk dat de nestkast nooit in de volle zon hangt. Het beste kunt u deze uilenkast in de schaduw bevestigen, bijvoorbeeld aan een boom, schuur of gevel. Bij de kerkuil is het belangrijk dat de kast op een rustige plek bevestigd wordt, bijvoorbeeld op een zolder of de nok van een schuur. Een andere belangrijke factor voor het ophangen van alle uilenkasten is dat deze nooit boven het water bevestigd mogen worden. De jongen van de uil zullen namelijk al in een vroeg stadium de kast verlaten en de kans is groot dat ze op deze manier zullen verdrinken. Vanaf halverwege april kunnen er jongen in de kast zitten. Je kunt gerust even controleren of ze in de kast zitten, maar pas op: de oudervogel zal in de buurt van haar jongen blijven om deze te beschermen. Ook als je jongen tegenkomt buiten de kast kun je deze beter niet terugplaatsen in de kast. Hierdoor ontstaat de kans dat de jongeren verstoten worden door de ouder.

Wil je de kans nog groter maken dat de uil zich in de nestkast vestigt? Leg dan wat nestmateriaal in de kast. Denk dan bijvoorbeeld aan wat houtsnippers, takjes of bladeren. Hierdoor wordt de nestkast aangenamer als broedplaats voor de uil. Je kunt ook bij ons terecht voor nestmateriaal. Wanneer de uilenkast voorradig is, kan hij snel geleverd worden. Wanneer je op werkdagen voor 23:59 bestelt, is het de volgende dag in huis.