Vleermuiskast

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Vleermuiskast / vleermuiskasten kopen?

2 artikel(en)

per pagina

1

2 artikel(en)

per pagina

1

Nestkast voor vleermuizen

Bij Vogelhuisjes.nl hebben we niet alleen voor vogels veel opties. Voor allerlei andere dieren hebben wij ook een geschikte nest-, schuil-, of woonplaats. Denk dan bijvoorbeeld aan eekhoornhuisjes, paddenpotten en insectenhotels. Maar we hebben ook kasten voor de echte dieren van de nacht: vleermuizen. Misschien niet waar je in eerste instantie aan gedacht had, maar zeker de moeite waard. Het zijn de enige vliegende zoogdieren ter wereld en worden zeer ondergewaardeerd, het zijn namelijk zeer fascinerende dieren die een beetje hulp van de mens zeer goed kunnen gebruiken.

Waarom een vleermuiskast kopen?

Voor vleermuizen wordt het steeds lastiger om een geschikte woonruimte te vinden waar ze hun jongen kunnen opvoeden of om in te overwinteren. Dit is gevaarlijk voor het voortbestaan van de soort, omdat vleermuizen maar 1 jong per jaar krijgen. Daarnaast gaan vleermuizen die gestoord worden tijdens het overwinteren vaak dood door uitputting. Het aanschaffen van een vleermuiskast kan dan de oplossing bieden. Huizen zijn namelijk steeds beter geïsoleerd in de loop der jaren. Ook door de toenemende verstedelijking blijft er steeds minder natuur voor de vleermuis over. Dit maakt het lastig om een goede nestplek te vinden. En dat terwijl vleermuizen hele bijzondere dieren zijn. Net als bijen zijn vleermuizen goed in het bestuiven van bloemen. Ze verspreiden ook zaden waardoor ze begroeiing in stand houden. Daarnaast houden ze de insectenpopulatie in bedwang. Zo eten ze veel muggen, die de mens meestal liever kwijt dan rijk is. Ze eten wel tot 600 muggen per uur! Heel fijn dus wanneer je in een bosrijke of waterrijke omgeving woont. Doordat ze insecten eten zijn vleermuizen ook voor de landbouw hele nuttige beestjes. De insecten die de landbouw aantasten zijn door de vleermuis al snel verdwenen. Hierdoor hoeven insecticiden minder vaak gebruikt te worden wat bijdraagt aan schoner grondwater. Dit is dan weer heel goed voor het milieu. Door het plaatsen van een vleermuiskast kun je ook voorkomen dat ze zich op plekken gaan nesten die minder prettig zijn voor de mens. Ze zijn namelijk gek op zolders, kelders en kruipruimtes.

Locatie en bevestiging

Vleermuizen zoeken altijd een veilige plek die aan een aantal factoren moet voldoen. Een belangrijke factor voor het kiezen van een nestplaats is dat deze zich ver buiten het bereik van roofdieren bevindt. Daarom kiezen vleermuizen vaak voor beschutte plekken. Ook kiezen vleermuizen hun nestplaats door op zoek te gaan naar de juiste hoogte. Rond de 5 meter hoog is vaak het meest gunstig voor een vleermuis. Een andere factor is de hoeveelheid van het aantal vleermuiskasten, vleermuizen bouwen namelijk meerdere nesten in verband met situaties van gevaar. Het is dus slim om meerdere vleermuizenkasten in het zicht van elkaar te plaatsen, en nooit op een plek in de volle zon. Vleermuizen houden wel van een warme omgeving als broed- en/of nestplaats. Zorg altijd voor een vrije aanvliegroute met de ingang naar het zuiden. Wanneer je de juiste locatie hebt gevonden, is het een kwestie van ophangen. Zo kun je ze een plek bieden om zich te nestelen in uw omgeving!

Onderhoud en controle

Het is verstandig om regelmatig te controleren op de bewoning van de vleermuizenkast. Dit kun je het beste doen door overdag even met een zaklamp in de vleermuiskast te schijnen. Het controleren van de vleermuizenkast is ook goed in verband met eventueel onderhoud. Het wordt namelijk aangeraden om minimaal een keer per jaar de kast te verschonen door spinnenwebben, nesten en keutels te verwijderen. Dit kan alleen gedaan worden als de kasten leeg zijn en bij voorkeur in de winter. Bij controle kan dan vastgesteld worden of het tijd is om de kast te verschonen.Onze vleermuiskasten zijn gemaakt van FSC gecertificeerd hout met een mooi afgewerkt dak van zink voor een lange levensduur van uw vleermuiskast.

Bij ons vind je vleermuiskasten van uitstekende kwaliteit met voldoende grip aan de binnenkant. Daarnaast bieden wij ook nog een snelle leverservice. Als u op werkdagen voor 23:59 bij ons bestelt, dan heb je de kast normaliter de volgende dag nog in huis.