10 vogelvriendelijke planten voor je tuin

Een weelderige tuin vol vogels, wie wil dat nu niet? Vogels brengen leven en vreugde in onze omgeving. Wil jij ook genieten van het gezang en de prachtige kleuren van alle vogeltjes in jouw eigen achtertuin? Dan is het tijd om je tuin om te toveren tot een waar vogelparadijs! Wij hebben speciaal voor jou de top 10 vogelvriendelijke planten geselecteerd, zodat je meteen aan de slag kunt.

Waarom vogelvriendelijke planten zo belangrijk zijn

Door de toenemende verstedelijking hebben vogels het steeds lastiger. Ze kunnen minder goed een nestplaats vinden, en doordat veel mensen hun tuinen tegenwoordig bestraten, is voedsel ook schaars. Veel vogels eten namelijk veel insecten, die aangetrokken worden door groen. Hoewel je met bijvoeren met vogelvoer echt kunt helpen, gebruiken de vogels toch vaak insecten om hun jongen te voeden. Het aanleggen van vogelvriendelijke planten en struiken is dus erg belangrijk! Overweeg dan ook zeker om een vogeltuintje aan te leggen met één of meer van de onderstaande planten.

1. Vlierstruik (Sambucus)

De vlierstruik, ook wel bekend als Sambucus, is een absolute favoriet onder vogels. Met zijn prachtige witte bloesems in het voorjaar en donkere bessen in de herfst, biedt deze struik voedsel en beschutting voor verschillende vogelsoorten. Denk bijvoorbeeld aan merels, lijsters en spreeuwen. Daarnaast is de vlierstruik ook een lust voor het oog, waardoor jij extra kunt genieten van al het leven in je tuin.

2. Wilde kamperfoelie (Lonicera periclymenum)

De wilde kamperfoelie, oftewel Lonicera periclymenum, is een klimplant die niet alleen prachtige bloemen heeft, maar ook heerlijk ruikt. Deze plant trekt niet alleen vlinders aan, maar is ook uitermate geliefd bij vogels. De felgekleurde bessen en het dichte bladerdek bieden een schuilplaats voor onder andere mussen, vinken en winterkoninkjes. Plant de wilde kamperfoelie langs een tuinmuur of pergola en creëer zo een waar vogelparadijs.

3. Vijfblad (Aucuba japonica)

Het vijfblad, ook wel Aucuba japonica genoemd, is een wintergroene struik die niet alleen mooi is om te zien, maar ook ideaal voor vogels. Deze plant produceert namelijk grote hoeveelheden fel gekleurde bessen in de herfst en winter. Deze bessen zijn een ware delicatesse voor vogels als merels, lijsters en roodborstjes. Daarnaast zorgt het dichte bladerdek van het vijfblad ook voor beschutting en nestmogelijkheden.

4. Kornoelje (Cornus sanguinea)

De kornoelje, oftewel Cornus sanguinea, is een prachtige struik die vooral bekend staat om zijn opvallende rode takken in de winter. Maar wist je dat deze plant ook erg aantrekkelijk is voor vogels? In de zomer produceert de kornoelje donkerblauwe bessen, waar vogels zoals lijsters en merels dol op zijn. Daarnaast biedt de struik beschutting tijdens het broedseizoen. Kies voor de ‘Midwinter Fire’ variant voor een extra kleurrijke toevoeging aan jouw tuin.

5. Vaste zonnehoed (Rudbeckia fulgida)

De vaste zonnehoed, ook wel Rudbeckia fulgida genoemd, is een prachtige vaste plant met gele bloemen. Deze bloemen trekken niet alleen bijen en vlinders aan, maar zijn ook geliefd bij vogels zoals putters en groenlingen. De zaadjes van de vaste zonnehoed zijn namelijk een waar feestmaal voor deze gevleugelde vrienden. Plant deze kleurrijke bloeier in je tuin en geniet van het schouwspel dat zich voor je ogen afspeelt.

6. Klimop (Hedera helix)

Klimop, oftewel Hedera helix, is een klassieke klimplant die zowel in de zomer als winter groen blijft. Deze plant biedt zowel voedsel als beschutting aan vogels. Vogelsoorten zoals merels, zwartkoppen en huismussen nestelen graag in de dichte begroeiing van de klimop. Daarnaast zijn de donkere bessen ook een uitstekende voedselbron. Een echte aanwinst voor jouw tuin, waar vogels dol op zullen zijn!

7. Wilde wingerd (Parthenocissus)

Wilde wingerd, ook wel Parthenocissus genoemd, is een snelgroeiende klimplant met prachtige herfstkleuren. Naast de esthetische waarde heeft deze plant ook veel te bieden voor vogels. De kleine besjes en het dichte bladerdek bieden voedsel en bescherming aan verschillende vogelsoorten. Denk bijvoorbeeld aan lijsters, spechten en roodborstjes. Creëer een groen schouwspel in jouw tuin en geef vogels een warm welkom.

8. Kardinaalsmuts (Euonymus europaeus)

De kardinaalsmuts, oftewel Euonymus europaeus, is een opvallende struik met felroze vruchten die lijken op kleine paddenstoeltjes. Deze vruchten zijn niet alleen prachtig om te zien, maar ook erg gewild bij vogels als merels en lijsters. Daarnaast biedt de kardinaalsmuts met zijn dichte bladerdek ook beschutting aan vogels tijdens het broedseizoen. Een kleurrijke toevoeging aan je tuin waar zowel jij als de vogels van zullen genieten.

9. Lijsterbes (Sorbus aucuparia)

De lijsterbes, ook wel bekend als Sorbus aucuparia, is een veelzijdige boom die zowel in de stad als op het platteland goed gedijt. Deze boom staat niet alleen bekend om zijn prachtige bloesems en rode bessen, maar ook om zijn aantrekkingskracht op vogels. Vogels zoals merels, kramsvogels en vinken zijn dol op de vruchten van de lijsterbes. Plant deze boom in je tuin en maak van jouw tuin een waar vogelparadijs.

10. Wilde roos (Rosa rugosa)

Last but not least, de wilde roos of Rosa rugosa. Deze prachtige rozenstruik met zijn heerlijk geurende bloemen is niet alleen een lust voor het oog, maar ook zeer geliefd bij vogels. De oranjerode bottels zijn namelijk rijk aan voedingsstoffen en vormen daardoor een belangrijke voedselbron in de winter. Vogels zoals merels, lijsters en putters kunnen hier dan ook geen genoeg van krijgen. Kies voor de wilde roos en laat jouw tuin bloeien én zingen!

Hopelijk hebben we je een handje geholpen en ga je aan de slag met een vogeltuin. Wie weet welke vogels er straks bij jou op bezoek komen!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *