Eendenkorf plaatsen? Een paar tips

korf voor eenden met opvulmateriaal tussen takken bevestigd

Een eendenkorf beschermt de eend en de eieren tijdens de broedperiode: in deze periode is de eend extra kwetsbaar voor roofdieren. Omdat helaas veel van de natuurlijke eendennesten verloren gaan, is een eendenkorf plaatsen een belangrijke methode om de kans op een succesvolle broedperiode te vergroten.

Wat is een eendenkorf?

Een eendenkorf is een soort nestkast voor diverse eendensoorten (zoals de wilde eend). Ze worden traditioneel gemaakt van wilgen, maar tegenwoordig zie je ook steeds vaker eendenkorven van hooigaasrollen. De korf van gevuld worden met wat nestmateriaal voordat je deze gaat plaatsen. Denk daarbij aan gras of kleine stukjes riet uit de directe omgeving. Wanneer je een eendenkorf plaatst, wordt er het eerste jaar niet altijd in gebroed. Door een eendenkorf vroeg in het seizoen te plaatsen (bijvoorbeeld in januari al) heeft de eend meer tijd om te wennen, waardoor de korf sneller in gebruik genomen zal worden tijdens het broedseizoen. Deze gaat in maart van start.

Eendenkorf plaatsen: benodigdheden

Wat heb je nodig om een eendenkorf te plaatsen? Onderstaand een boodschappenlijstje:

 • Eendenkorf
 • Touw / tie-wraps
 • Nestmateriaal uit de directe omgeving
 • Lange stokken (minimaal 5)

Idealiter zijn deze stokken gemaakt van wilg of bamboe (bamboe als er bevers in de buurt zijn). Wat betreft de omgeving zijn ook een aantal factoren van belang. Een eendenkorf wordt boven water geplaatst, op een rustige en beschutte plek. Een ander pluspunt, is als de oevers laag zijn. Dit is prettig voor jonge eenden en kuikens.

Stappenplan eendenkorf plaatsen

Heb je alle benodigdheden in huis en de perfecte plek gevonden? Dan kun je de onderstaande stappen volgen:

Stap 1

Plaats de stokken stevig in het water. Doe dit in een X vorm, zodat er een stevige constructie ontstaat. Maak hier ter versteviging een horizontale stok aan vast. Zorg ervoor dat de korf wat schuin naar achter gekanteld is, tot maximaal 30 graden.

Stap 2

Vul de eendenkorf met het verzamelde nestmateriaal.

Stap 3

Maak de eendenkorf met behulp van touw of tie-wraps stevig vast aan de stokken. Maak de stokken ook stevig aan elkaar vast.

Andere zaken om rekening mee te houden

 • Richt de opening op het noordoosten
 • Het plaatsen van broedkorven moet minimaal 2 meter uit elkaar
 • Zorg voor genoeg ruimte tussen de korf en het water, om te voorkomen dat de eieren nat worden als het waterpeil stijgt
 • Vanaf augustus kun je de korven uit het water halen
 • Sla de korven droog op, hang ze op de kop
32,95
Op voorraad

 • Lengte:84 cm
 • Materiaal:Wilgentakken

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5333 reviews.