Swipe to the left

Egel op bezoek in uw tuin?

Door Bas 3 years ago 5082 keer bekeken Geen reacties

Egel op bezoek in je tuin?

Wie wil deze leuke diertjes nou niet in zijn tuin hebben? Egels! Deze egels worden ondanks hun stekels gezien als schattige tuindiertjes die vaak onverwacht opduiken. Met een beetje geluk gaan ze zich zelfs nestelen in eigen tuin! De kans dat egels zich ook daadwerkelijk naar je tuin begeven is echter niet zo groot. Maar hoe maakt je jouw tuin nu zo aantrekkelijk mogelijk voor egels? In dit blogitem geven we je een aantal tips hoe je jouw tuin “egel proof” kan maken!

De leefomgeving

Een van de belangrijkste factoren voor egels om zich te gaan nestelen in jouw tuin is de leefomgeving. Een egel moet zich bij het betreden van je tuin eigenlijk al thuis voelen wil deze zich gaan nestelen. Egels houden over het algemeen van een afwisselende leefomgeving in een bosachtige stijl. Laat dus voor de egels bladerhopen achter, ook takkenhopen zijn nuttig bij het lokken van egels. Zo heb je al gauw de juiste materialen voor de egels zodat ze zelf een nestje kunnen bouwen. Een kant en klare optie is het gebruik van een egelmand, welke bij verschillende aanbieders verkrijgbaar is. Plaats de egelmand of het egelhuis altijd in een beschutte omgeving die hoger ligt dan de rest van de tuin, er mag namelijk geen water in lopen. Ook is het beter dat het egelhuis zo min mogelijk wind vangt. Des te meer bestrating zich er in je tuin bevindt, des te minder egels zich aangetrokken voelen tot je tuin.

Naast het nest is het aan te raden verschillende composthopen te maken, hier gaan namelijk al snel allerlei soorten insecten, slakken en andere diertjes in zitten die egels gebruiken om zich mee te voeden. Mocht het de egels niet lukken om een nest te bouwen van de blader- en/of takkenhopen. Dan kunnen zo ook overnachten in deze composthopen. Zorg dat de tuin toegankelijk is! Een hermetisch afgesloten tuin is natuurlijk ook niet toegankelijk voor egels. Maak bijvoorbeeld een gat onderin de schutting of zorg dat bijvoorbeeld een heg een aantal openingen bevat aan de onderkant.

Voedsel

Zorg dat er in drogere perioden van het jaar een schaal met vers water of een andere waterbron zich in je tuin bevindt, bijvoeren is ook een prima optie, dit kan met kattenvoer, gehakt of speciaal egelvoer. Geef ze echter nooit melk! Dit kan een laxerende werking geven op egels. Ook dit speciale egelvoer is verkrijgbaar bij verschillende aanbieders.

Bekijk hier de egel benodigdheden

Paringstijd!

De paartijd van de egel begint vaak in het voorjaar, maar kan uitlopen tot aan de zomer. Ongeveer 2 maanden na het paren worden er drie tot tien jongen geboren. De jongen zijn vlak na de geboorte doof, blind en kaal. Een jonge egel ontwikkelt zich echter heel snel, binnen een dag zijn de eerste stekeltjes al zichtbaar. Vanaf drie weken begint een egel jong pas echt op zijn ouders te lijken. Vanaf dan mogen de egeltjes ook naar buiten en hun eigen maaltijd bij elkaar zoeken, wat tevens hun eerste aanraking is met vast voedsel. Na twee maanden moeten ze het nest uit. De vader van het gezin is dan echter al lang niet meer aanwezig.

Delen op Social Media