Swipe to the left

Haal eekhoorns naar uw tuin!

Door Bas 3 years ago 23265 keer bekeken Geen reacties

Haal eekhoorns naar uw tuin!

Iedereen heeft ze wel eens voorbij zien komen, eekhoorns! Deze schattige diertjes zijn namelijk graag geziene gasten in elke tuin. Maar hoe krijgt u ze nou in de tuin? Iedereen wil namelijk wel onderdak bieden aan deze leuke dieren. In dit blogitem geven we u wat meer informatie over het lokken van deze geliefde eekhoorntjes naar uw tuin.

De omgeving.

Eekhoorns hebben vanzelfsprekend het liefst een bosrijke omgeving. Toch hoeft het niet onmogelijk te zijn eekhoorns te kunnen ontvangen zonder bomen in de buurt. Op jacht naar voedsel gaat een eekhoorn vaak buiten zijn comfortzone om zo te stuiten op de meest onverwachte voedingsbronnen. Wat eekhoorns voornamelijk eten zijn eikels, walnoten en hazelnoten. Toch is dit voedsel niet het hele jaar door te vinden, gelukkig zijn ze dan iets minder kieskeurig en eten ze ook bessen, schors, paddenstoelen, rupsen, vogeleieren of zelfs jonge vogels!

De mate van activiteit is ook niet in elk jaargetijde hetzelfde. In de herfst en winter zijn de eekhoorns namelijk een stuk minder actief. Dit komt voornamelijk door slechte weersomstandigheden zoals sneeuw, ijzel, wind en regen. Bij dit weer komen ze dan ook vaak hun nest niet uit. Ze gaan echter niet in winterslaap zoals vaak gedacht wordt. De drang om met dit weer voedsel te verzamelen is ook een stuk minder. Een eekhoorn heeft zich namelijk al lang voorbereid op dit soort weersomstandigheden en dus een extra vetlaag opgebouwd om deze barre omstandigheden te kunnen doorstaan.

Eekhoorns en hun vergeetachtigheid.

Eekhoorns gaan echter niet heel goed om met het gevonden voedsel. Vaak verstoppen ze een voedselvoorraadje op verschillende plekken rondom hun nest. Jammergenoeg vergeten ze ook veel van deze plekken. Toch hoeft dit niet nadelig te zijn, deze vergeten noten kunnen zich weer ontkiemen in nieuwe bomen. Zo heeft de vergeetachtigheid van eekhoorns toch nog zijn voordeel! Een ander bijzonder weetje om te weten te komen over eekhoorns is dat ze nooit de voedselvoorraad van een andere eekhoorn zullen plunderen.

Hoe lok ik eekhoorns?

Een van de belangrijkste factoren bij het lokken van een eekhoorn is dus voedsel. In het voorjaar en de zomer is een eekhoorn dus volop bezig met het vinden van allerlei verschillende soorten voedsel. Niet alleen voor zichzelf, ook is dit de tijd voor de eekhoorn om zijn jongen te voorzien van voedsel. U zou zelf op zoek kunnen gaan naar voedsel in het bos, maar bij veel dierenspeciaalzaken is ook een speciaal notenmengsel verkrijgbaar. Deze bestaat vooral uit ongezouten pinda’s, zonnebloempitten, hazelnoten en aanvullende noten en granen.

U kunt ervoor kiezen om het voedsel los in de tuin te gaan strooien, toch eindigt het voedsel dan niet altijd bij de eekhoorns zelf. Ook Eksters en Gaaien zijn namelijk geïnteresseerd in dit soort voedsel. Het zou dus wijsheid kunnen zijn om het eekhoornvoer aan te schaffen in combinatie met één of meer eekhoorn voederhuisjes. Deze zijn namelijk op een manier ontworpen dat alleen eekhoorns het voer uit het huisje kunnen halen.

Niet alleen voedsel kan een reden zijn voor een eekhoorn om zich naar uw tuin te begeven. Ook kan een goede nestplaats onderdak bieden aan een eekhoorn. Ook speciaal hiervoor zijn verschillende nestkasten verkrijgbaar die een prima nestplaats bieden voor eekhoorns. Het is echter wel belangrijk dat zo’n nestkast op de juiste manier wordt geplaatst. De hoogte van een eekhoornnest is namelijk minimaal 5 meter hoog, om het de eekhoorn nog iets comfortabeler te maken zou je de nestkast in kunnen richten met wat zacht nestmateriaal zoals gras, mos of wol.

Bekijk hier alle Eekhoornbenodigdheden

Delen op Social Media