Swipe to the left

Vlindertuin

Door Bas 3 years ago 2836 keer bekeken Geen reacties

Het aanleggen van een vlindertuintje

Bij het maken van een vlindertuin denken vele mensen aan een grote kas waarin vlinders leven onder een tropische temperatuur en luchtvochtigheid. Toch hoef je niet altijd over dit soort materialen te beschikken om vlinders te houden. U kunt zelf ook vlinders ontvangen in uw eigen tuin mits u de juiste voorbereidingen treft voor het seizoen. In dit blogitem geven we u een aantal tips om uw tuin “vlinder proof” te maken.

Het inrichten van de tuin.

Het goed inrichten van uw tuin is de belangrijkste factor om vlinders te kunnen verwelkomen in uw tuin. Een van de belangrijkste regels bij het aanleggen van een vlindertuintje is dat er slechts één gedeelte van de tuin ervoor gereserveerd wordt. Verspreid de vlindertuin dus niet door de hele tuin heen maar creëer een duidelijke plek in uw tuin. Dit is niet alleen aantrekkelijker voor de vlinders, maar ook voor uzelf is het makkelijker om de vlinders te kunnen observeren. Kies vooral ook voor een zonnige plek in uw tuin, vlinders zitten namelijk vaak op planten in de zon om zich op te warmen. Ook is de zon nodig voor de planten en daarmee de nectar die ze produceren. Met deze nectar voorziet u de vlinder namelijk van de benodigde voedingsstoffen. Wilt u de vlinders een betere kans geven om zich te kunnen nestelen? Dan is een vlinderkast ook aan te raden!

Een goed verblijf voor vlinders bestaat uit 2 factoren, voedsel en een plek om zich te kunnen verschuilen. Deze plekken zijn goed te creëren, maar de kunst zit hem in de plantenkeuze. Wat voor u een vervelend stuk onkruid kan zijn, is voor de vlinder een ware delicatesse. Denk bijvoorbeeld eens aan brandnetels. Deze planten zijn voor ons zeer vervelend, maar trekken tevergeefs veel vlinders aan! Op de plek van de aanleg van uw vlindertuin is het dus aan te raden om er een paar te laten staan.

Natuurlijke en kunstmatige voedingsstoffen.

Een van de belangrijkste voedingsstoffen voor vlinders is dus nectar, natuurlijk is het dan verstandig om de juiste planten in uw vlindertuintje te plaatsen. Maar welke zijn dit eigenlijk? De planten die vlinders aantrekken zijn vaak wilde bloemen. Denk bijvoorbeeld eens aan de vlinderstruik, zonnehoed, salvia, kroontjeskruid, vernonia, petunia’s en seringen. Andere voorbeelden van vlinderlokkers zijn bijvoorbeeld verschillende overrijpe of rotte fruitsoorten.

Vlinders hebben echter niet alleen behoefte aan voedsel, maar ook aan water. Een natuurlijke waterbron voor vlinders zijn ondiepe plassen, vul dus voor de vlinder een aan schaaltjes met kraanwater.

Delen op Social Media