8.4 op basis van 1937 beoordelingen! | Vragen? Bel ons 085 - 760 60 51

Swipe to the left

Vogelhuisje ophangen? Zo moet het!

Door Bas 5 years ago 221767 keer bekeken Geen reacties

Vogelhuisje ophangen? Zo moet het!

Na de aanschaf van een nieuw vogelhuisje is niet altijd even makkelijk deze op te hangen. Want hoe hoog moet het vogelhuisje hangen? En waar? U wilt natuurlijk wel de juiste vogelsoort ontvangen in uw vogelhuisje. In dit blogitem gaan we u alles vertellen over een vogelhuisje ophangen.

De basisregels.

Als eerste is het belangrijk om te weten dat een nestkast nooit in de volle zon of regen mag hangen. Hierdoor is er kans dat de temperatuur in het vogelhuisje te hoog oploopt of het nest onder water komt te staan. Vogels houden van de ochtendzon, dit warmt het nest op zonder dat deze in de middag oververhit raakt. Hang het vogelhuisje dus op een plek waar het huisje ‘s ochtends in de zon hangt, en zich ‘s middags in de schaduw bevindt. Om te voorkomen dat het niet in het huisje gaat regenen is het advies het huisje met de invliegopening naar het oosten of zuidoosten te hangen. Dit is niet alleen tegen het inregenen van uw huisje. Ook is dit beter om rekening te houden met de windrichting en dus de aanvliegroute van de vogel.

Heeft u al een vogelhuisje hangen? Maar staat deze al een tijdje leeg? Dan zou het misschien wijsheid zijn om rekening te houden met bovenstaande criteria.

Het territorium en andere factoren.

Heeft u 2 vogelhuisjes opgehangen? Maar staat één huisje al een tijdje leeg? Dan is de kans groot dat de afstand tussen deze twee vogelhuisjes kleiner is dan 15 meter. Vogels gaan zich namelijk niet nestelen in een vogelhuisje dat in het territorium hangt van een ander vogel. Dit is vooral het geval bij de wat kleinere vogels. Het advies is om de vogelhuisjes minimaal 30 meter van elkaar af te hangen.

Een vrije aanvliegroute is ook belangrijk. Zorg dat de invliegopening niet geblokkeerd wordt door takken, bladeren of andere hinderlijke voorwerpen. Een boom of een hogere struik is wel aan te raden. Vaak kijken vogels eerst of de omgeving veilig is voordat ze naar het vogelhuisje terug vliegen. Het zou handig zijn om het vogelhuisje dicht bij uw eigen huis op te hangen. Zo kunt u eenvoudig het vogelhuisje controleren op bezetting.

Bij het ophangen van een vogelhuisje is het ook belangrijk dat deze op de juiste hoogte hangt. Het beste is om het vogelhuisje op te hangen op een hoogte van 1.80 meter. Zo kunt u eenvoudig de bezetting ervan controleren. Heeft u een kat thuis? Dan is een hoogte tussen de 2.50 en 3.50 een betere oplossing. U wilt namelijk niet dat het nest geplunderd wordt door uw kat.

Nog geen bezetting?

Heeft u voldaan aan alle bovenstaande criteria? Maar is er nog steeds geen bezetting in uw vogelhuisje? Dan kan het zijn dat u opvulmateriaal heeft gebruikt zoals stro, zaagsel of papiersnippers. Vogels houden er namelijk van om hun eigen nest te bouwen. Ook denken vogels bij opvulling van het vogelhuisje dat deze al bezet is. Is uw vogelhuisje bezet geweest? En komt wordt deze hierna niet meer bezet? Dan is het raadzaam om het vogelhuisje even schoon te maken en uit te borstelen met heet water.

Delen op Social Media