Swipe to the left

Hoe lok ik uilen naar mijn tuin?

Door Bas 3 years ago 20518 keer bekeken 1 comment

Hoe lok ik uilen naar mijn tuin?

Natuurlijk wil iedereen deze diertjes wel een keer in zijn tuin gezien hebben. Uilen! Toch is het niet voor iedereen weggelegd om een tuil te mogen te mogen ontvangen in de tuin. Het is namelijk vaak een combinatie van vele factoren die beslissen of een uil zich zal gaan nestelen in uw tuin, met vaak een beetje geluk erbij. Uilen zijn namelijk een schaars diersoort in Nederland en worden daarom ook beschermd. Toch benieuwd hoe u kunt proberen om een uil bij u thuis te kunnen ontvangen?

Allereerst is het belangrijk om te weten wat de oorspronkelijke broedplaatsen zijn van uilen. Echter prefereert elke soort uil een andere nestplaats. De meest voorkomende uilensoorten in Nederland zijn de kerkuil, bosuil en steenuil. Steenuilen nestelen zich over het algemeen vaak in oude schuurtjes in donkere gedeelten van bossen. Bij de kerkuil is het belangrijk dat een broedplaats zich op grote hoogte en zich in een rustige omgeving bevindt. Als laatste is er de Bosuil, die zich het liefst nestelt in het bos op grote hoogte. Een nadeel van deze broedplaatsen is dat deze plekken veelal verdwijnen door de verstedelijking van onze maatschappij.

Uilenkasten.

Bij ons vindt u uilenkasten voor deze 3 soorten uilen. Bij de uitvoering van elke kast is nagedacht over de persoonlijke voorkeuren per uil. Maar waar zijn de uilenkasten nou het beste te bevestigen? Ook dit verschilt weer per uil. De kast van de bosuil is het beste te bevestigen in het bos op een hoogte van 3 a 4 meter hoog. Wilt u het de uil nog wat aangenamer maken? Dan kunt u ervoor kiezen om de uilenkast iets op te vullen met wat nestmateriaal. Bij dit nestmateriaal kunt u onder andere denken aan houtsnippers, kleine takjes en bladeren. Belangrijk is dat de uilenkast nooit boven het water wordt bevestigd! Jonge uiltjes vertrekken namelijk in een vroeg stadium het nest. Mocht het de eerste keer fout gaan wat betreft het uitvliegen, dan bestaat de kans op verdrinking.

De beste tijd om de uilenkast te controleren op de bewoning ervan is vanaf de 2e week April. Bij het controleren op de bewoning is het echter wel belangrijk dat u voorzichtig te werk gaat. De oudervogel is vaak in de buurt en is vaak in de buurt om de jongen te beschermen. Komt u de jongen tegen rondom de uilenkast? Laat ze dan vooral liggen en leg ze vooral niet terug in de kast! De kans is namelijk aanwezig dat ze dan door de moeder verstoten worden.

Delen op Social Media
mia 3 years ago at 21:43
Wij hebben vandaag een bosuilen kast gekocht en gaan hem ophangen op 3 a 4 meter hoog met de opening naar zuid-oosten. Zijn heel erg benieuwd of er een uilen paar in wil nestelen maar hopen er echt op! Zou zo leuk zijn. We hangen hem op in een boom tussen andere bomen in de buurt van onze tuin en weiland, zodat de uil voldoende voedsel zal kunnen vinden. Heb je nog tips? Graag