Maak van je tuin een eekhoornparadijs!

Wil je graag meer eekhoorns in de tuin? In deze periode van het jaar kun je ze in de tuin rond zien dartelen, op zoek naar voedsel! Ze zijn zich namelijk alvast aan het voorbereiden op de winter, en voldoende vetreserves aan het aanleggen. De eekhoorn is een prachtig beestje dat je maar al te graag in de tuin ziet. In deze blog vertellen we hoe je van jouw tuin een eekhoornparadijs maakt, om de kans op deze leuke knaagdieren in de tuin te vergroten.

Bomen en voedsel

Eekhoorns zoeken vrijwel altijd gebieden op met voldoende bomen. Een boom in je tuin, en veel bomen in de verdere omgeving, zijn dus erg belangrijk. Het liefste bomen waar zaden vanaf komen, zoals de beuk, hazelaar of tamme kastanje. Dat betekent natuurlijk ook direct dat er veel voedsel in je tuin aanwezig is! Zit er veel ruimte tussen de bomen? Dan kun je overwegen om een touw te spannen tussen de bomen. Deze kan de eekhoorn dan gebruiken als brug.

Tip: kun je geen zaaddragende boom in je tuin planten? Hang dan eens een eekhoornvoederhuis op. Deze kun je vullen met eekhoornvoer, zodat je de eekhoorns alsnog kan voorzien van wat lekkers.

Rommelige tuin

Net als veel andere tuindieren, gedijen eekhoorns het best bij een wat rommelige tuin. Denk dus aan het laten liggen van de gevallen takken en bladeren, het maaien van het gras even laten, dat soort zaken. Dit trekt namelijk ook insecten aan, en hoewel eekhoorns in de herfst en winter vaak geen insecten eten, maakt het je tuin toch een aantrekkelijke plek voor eekhoorns. Ook groeien op dit soort plekken vaak paddenstoelen: wanneer er weinig voedsel te vinden is, eet de eekhoorn ook dit soort schimmels.

Tip: Een overvloed aan insecten betekent vaak ook dat vogels je tuin graag opzoeken. Merk je dat je voedersilo’s voor vogels geplunderd worden door eekhoorns? Kies dan voor een beschermde voedersilo! Hier kan de eekhoorn niet bij, en je kunt dan separaat ergens voedsel voor de eekhoorn aanbieden.

Water in de tuin

Het wordt nog wel eens vergeten dat de dieren in je tuin ook voldoende water nodig hebben. Een waterschaal of vogelbad voor vogels wordt dus ook gebruikt door andere dieren, zoals de eekhoorn. Plaats zo’n schaal in de tuin op een beschutte plek dichtbij een boom, dan kan de eekhoorn bij gevaar snel de boom in vluchten. Je kunt een waterschaal aan een ketting ook in een boom hangen, dan is hij minder makkelijk bereikbaar voor roofdieren.

Tip: Trage eekhoorn in de tuin? Als je de eekhoorn zelf kunt oppakken, is er iets niet goed. Dit laat een eekhoorn namelijk normaliter niet toe. Neem contact op met opvangcentra of de dierenambulance.

Veilig nesten

Normaliter nestelen eekhoorns hoog in bomen of in dichtgegroeide struiken. Ze bouwen hier dan vaak een rond nest. Echter zijn dit soort locaties niet altijd eenvoudig te vinden. Een eekhoorn nestkast biedt dan uitkomst. Hang een eekhoorn nestkast op een hoge plek in de boom (zo’n 4 meter van de grond). Ze werken het beste wanneer je in dezelfde omgeving meerdere eekhoorn nestkasten ophangt, omdat eekhoorns vaak tegelijkertijd meerdere nesten gebruiken. Ook om in te slapen bijvoorbeeld.

Tip: Zorg er voor dat producten voor eekhoorns (nestkasten, voederhuizen, waterschalen, voer) hoog hangen. Dan is de eekhoorn veiliger voor roofdieren. Maak je eekhoorn nestkast en voederhuis stevig vast om ongelukjes te voorkomen!

Benieuwd naar ons eekhoorn assortiment? Bekijk onderstaand onze bestsellers!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5497 reviews.