Vogelhuisje schoonmaken, hoe kun je dit het beste doen?

close-up vogelhuisje

Het wordt vaak vergeten, maar het schoonmaken van een vogelhuisje is een belangrijke taak. Net als mensen houden vogels namelijk van een schoon huis. En dat is begrijpelijk! Maar hoe maak je het huisje het beste schoon? En wanneer kun je dit het beste doen? Dit zijn enkele van de vele vragen die vaak gesteld worden als het gaat om het schoonmaken van vogelhuisjes. In dit blogitem proberen we je zo goed mogelijk te informeren over het schoonmaken van vogelhuisjes!

Wat is de beste tijd voor het vogelhuisje schoonmaken?

Vogels zijn eigenlijk vergelijkbaar met mensen. De beste plekken zijn als eerste gereserveerd als het gaat om een nestplaats. Belangrijk is dus dat een vogelhuisje op tijd wordt schoongemaakt. Maar wanneer is nou eigenlijk de beste tijd om een vogelhuisje schoon te maken?

Na de eerste leg

Er zijn 2 momenten in het jaar waarop een vogelhuisje schoongemaakt dient te worden indien je de kans wilt vergroten op bewoning. Het eerste moment is eigenlijk een kleine controle. Dit kun je doen aan het begin van de zomer. Een check op dode jonge vogeltjes is belangrijk. Laat je de vogeltjes te lang liggen, dan is de kans groot dat het huisje al snel bewoond wordt door verschillende soorten ongedierte en dat is natuurlijk niet gewenst. De rest van het nest wat overblijft mag blijven liggen voor een tweede legsel. Vogels hebben namelijk de eigenschap om een tweede nest te leggen bovenop het eerste.

In het najaar

Het tweede moment wanneer een vogelhuisje schoongemaakt dient te worden is in het najaar. Dit betreft een grote schoonmaak. Het vogelhuisje dient volledig leeg- en schoongemaakt te worden. Hierdoor creëer je een schuilplaats voor de vogeltjes in de winter, waardoor de kans groter is dat je vogelhuisje als nestkast gebruikt gaat worden. Mocht je willen controleren of je nestkast bewoond wordt, doe dit dan zeer voorzichtig. Een vogelnest is namelijk snel verstoord.

Hoe maak ik mijn vogelhuisje het beste schoon?

Een vogelhuisje schoonmaken kun je het beste doen met behulp van heet water en een borstel. Belangrijk is wel dat er geen reinigingsmiddel gebruikt wordt. Dit is slecht voor de nestkast en tevens voor de vogels. Volg de onderstaande stappen bij het schoonmaken van je vogelhuisje.

 • Trek rubberen handschoentjes aan
 • Giet heet water over het nest tegen ongedierte zoals vlooien en andere insecten
 • Verwijder voorzichtig het bestaande nest uit het vogelhuisje
 • Giet nogmaals heet water in de nestkast en borstel deze volledig uit
 • Het vogelhuisje drogen en hang het vervolgens weer op

Tip: Na het veelvuldig vogelhuisje schoonmaken is het wijsheid om even te kijken of er uitstekende spijkers of andere bevestigingsmaterialen opnieuw bevestigd moeten worden.

Gebruik onze voedersilo schoonmaakborstel om je voedersilo’s uit te borstelen. Liever een nieuw vogelhuisje aanschaffen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment! We hebben vogelhuisjes voor diverse vogelsoorten, zoals de koolmees.

4 thoughts on “Vogelhuisje schoonmaken, hoe kun je dit het beste doen?

  • Maartje says:

   Beste Els,

   Wat leuk dat er een vogeltje interesse heeft in de nestkast! Soms kan het even duren voor vogeltjes ook daadwerkelijk gebruikmaken van de nestkast, het kan helpen om na te gaan of het vogelhuisje aan de wensen van de desbetreffende vogel voldoet.

   Zo is het van belang dat een vogelhuisje op de juiste plek hangt. Vogels hebben namelijk specifieke eisen voor hun leefomgeving, dus het is belangrijk om te weten welke soort vogel je wilt aantrekken en aan welke omgeving zij de voorkeur geven. Veel vogels vinden het bijvoorbeeld prettig als er voldoende beschutting in de buurt is, zoals struiken en bomen. Zorg daarom dat het vogelhuisje op een beschutte en rustige plek hangt.
   Het helpt ook om voldoende voedsel beschikbaar te hebben in de tuin. Vogels hebben voedsel nodig om te overleven, dus als er in de omgeving geen voedsel is, zullen ze waarschijnlijk niet snel gebruikmaken van een vogelhuisje. Het kan dus helpen om in de omgeving van je vogelhuisje wat (extra) voer aan te bieden.

   Groeten van Vogelhuisjes.nl

  • Maartje says:

   Beste heer/mevrouw de Bruijn,

   Of er een tweede leg plaatsvindt is afhankelijk van de vogelsoort.
   Vogels die lang voor hun jongen zorgen (met name de grote soorten als meeuwen, roofvogels en uilen) houden het altijd na één nest voor gezien. Er is namelijk geen tijd meer voor een tweede leg.
   Vogelsoorten zoals de merel en boerenzwaluw gaan bijna altijd voor een tweede leg wat later in het seizoen. Bij vogelsoorten zoals de koolmees is het erg verschillend of er tweede leg plaatsvindt.

   Mocht je hier vragen over hebben, neem gerust contact met ons op!

   Groeten van Vogelhuisjes.nl

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.