Vogelhuisje schoonmaken, hoe kunt u dit het beste doen?

close-up vogelhuisje

Het wordt vaak vergeten, maar het schoonmaken van een vogelhuisje is een belangrijke taak. Net als mensen houden vogels namelijk van een schoon huis. En dat is begrijpelijk! Maar hoe maak je het huisje het beste schoon? En wanneer kun je dit het beste doen? Dit zijn enkele van de vele vragen die vaak gesteld worden als het gaat om het schoonmaken van vogelhuisjes. In dit blogitem proberen we je zo goed mogelijk te informeren over het schoonmaken van vogelhuisjes!

Wat is de beste tijd voor het vogelhuisje schoonmaken?

Vogels zijn eigenlijk vergelijkbaar met mensen. De beste plekken zijn als eerste gereserveerd als het gaat om een nestplaats. Belangrijk is dus dat een vogelhuisje op tijd wordt schoongemaakt. Maar wanneer is nou eigenlijk de beste tijd om een vogelhuisje schoon te maken?

Er zijn 2 momenten in het jaar waarop een vogelhuisje schoongemaakt dient te worden indien u voor een goede bewoning wilt gaan. Het eerste moment is eigenlijk een kleine controle. Een check op dode jonge vogeltjes is belangrijk. Laat je de vogeltjes te lang liggen, dan is de kans groot dat het huisje al snel bewoond wordt door verschillende soorten ongedierte en dat is natuurlijk niet gewenst. De rest van het nest wat overblijft mag blijven liggen voor een tweede legsel. Vogels hebben namelijk de eigenschap om een tweede nest te leggen bovenop het eerste.

Het tweede moment wanneer een vogelhuisje schoongemaakt dient te worden is in het najaar. Dit betreft alleen een grote schoonmaak. Het vogelhuisje dient volledig leeg- en schoongemaakt te worden. Hierdoor creëer je een slaapplaats voor de vogeltjes in de winter, waardoor de kans tevens groter geacht wordt dat je vogelhuisje als nestkast gebruikt gaat worden. Belangrijk is wel dat er tijdig gecontroleerd wordt op bewoning van de nestkast. Zoals bovengenoemd staat is het namelijk zo dat vogels al tijdig intrekken in jouw vogelhuisje. Het controleren dient wel zeer voorzichtig te verlopen. Een vogelnest is namelijk snel verstoord.

Hoe maak ik mijn vogelhuisje het beste schoon?

Het vogelhuisje schoonmaken kan het best gebeuren door middel van heet water en een borstel. Belangrijk is wel dat er geen reinigingsmiddel gebruikt mogen worden. Dit is slecht voor de nestkast en tevens voor de vogels. Het vogelhuisje kan het beste schoongemaakt worden volgens deze stappen:

  • Giet heet water over het nest tegen ongedierte zoals vlooien en andere insecten.
  • Verwijder voorzichtig het bestaande nest uit het vogelhuisje
  • Giet nogmaals heet water in de nestkast en borstel deze volledig uit.
  • Het vogelhuisje drogen en hang het vervolgens weer op.

Een kleine tip: Na het veelvuldig vogelhuisje schoonmaken is het wijsheid om even te kijken of er uitstekende spijkers of andere bevestigingsmaterialen opnieuw bevestigd moeten worden.

Gebruik onze voedersilo schoonmaakborstel om je voedersilo’s uit te borstelen. Liever een nieuw vogelhuisje aanschaffen? Bekijk dan ons uitgebreide assortiment! We hebben vogelhuisjes voor diverse vogelsoorten, zoals de koolmees.

3,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:58 cm
  • Type: Schoonmaakborstel

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *