Wat eten de eekhoorns in je tuin?

Het is weer het jaargetijde waarin je prachtige eekhoorns kunt spotten in de tuin. Deze mooie knaagdieren staan bekend om hun verzamelgedrag en hun mooie staarten, en soms ook om het plunderen van voederhuizen en voedersilo’s die voor vogels bedoeld zijn. Maar wat eet een eekhoorn eigenlijk? En hoe kunnen we ervoor zorgen dat we ze wel een handje helpen, zonder dat ze vogels benadelen? We vertellen we je graag meer!

Een gevarieerd dieet

Eekhoorns zijn in principe de moeilijkste niet: ze zijn omnivoor, dus eten zowel plantaardig als dierlijk voedsel. Daarbij kun je dus denken aan zaden die bomen produceren, zoals eikels, beukennoten, en kastanjes. Ook bessen, paddenstoelen en knoppen uit planten behoren tot het menu. Wat betreft het dierlijke eten, kun je denken aan rupsen, vogeleieren en soms zelfs jonge vogels.

Je spot de eekhoorn vaak in de herfst of in de zomer, omdat ze dan hun voedselvoorraden aanleggen. In de winter maken ze gebruik van deze voorraden, zodat ze minder energie hoeven te verbruiken. In tegenstelling tot wat veel mensen denken, houden eekhoorns geen winterslaap. Ze kunnen zich echter wel langer schuil houden, mede dankzij de voedsel voorraden.

Omdat eekhoorns zoveel verzamelen en verstoppen op diverse plekken, vergeten ze vaak om het eten weer op te halen. Dit is goed voor de verspreiding van boomzaden.

Wat mag een eekhoorn wel en niet eten?

Omdat we zo gek zijn op eekhoorns, bieden we ze graag wat extra voedsel aan. Stiekem natuurlijk ook in de hoop dat ze wat vaker een bezoekje aan je tuin brengen. Echter is niet alles goed voor eekhoorns: voedingswaren die bedoeld zijn voor mensen, zoals brood, koekjes en melk zijn slecht voor eekhoorns en kunnen ze ziek maken. Ook gezouten notenmixen zijn slecht voor eekhoorns. Als je eekhoorns wilt bijvoeren, kies dan voor één van de onderstaande (ongezouten) opties:

  • Beukennoten
  • Walnoten
  • Rozijnen
  • Hazelnoten
  • Zonnebloempitten
  • Pinda’s
  • Johannesbrood

Notenmixen kunnen vaak erg prijzig zijn in de winkel. Daarnaast is er ook speciaal samengesteld eekhoornvoer of eekhoorn pindakaas verkrijgbaar: hiermee weet je zeker dat je goed zit.

Hoe voer ik een eekhoorn?

Nu je weet wat een eekhoorn eet, kun je ze een handje helpen door bij te voeren. Het bij voeren van eekhoorns kan geen kwaad en zorgt er niet voor dat ze zelf niet meer genoeg voedsel kunnen vinden. Door de verstedelijking neemt het aantal bomen af en is het voor eekhoorns lastiger om aan voedsel te komen. Hulp is dus zeker welkom! Maar je wilt natuurlijk niet dat ze je voedersilo’s voor vogels plunderen of kapot maken. Het is daarom aan te raden om vogels te voeren met behulp van beschermsilo’s. Deze silo’s zijn niet toegankelijk voor grote vogels en eekhoorns. Om te voorkomen dat eekhoorns de eieren van vogels stelen, is het plaatsen van nestkasten voor vogels van belang. Een nestkast is minder goed toegankelijk voor eekhoorns, waardoor je voorkomt dat ze bij de vogeleieren kunnen.

Nu je hebt voorkomen dat eekhoorns vogelvoer stelen, is het tijd om een voederplaats voor eekhoorns in te richten. Dit doe je met behulp van een eekhoorn voederhuis. Deze kunnen eekhoorns zelf openen via de bovenkant, waardoor andere dieren er niet bij kunnen. Je kunt ook eekhoorn pindakaas plaatsen in een speciaal ontwikkelde eekhoorn pindakaashouder. Zorg ook voor een waterbron (bijvoorbeeld in de vorm van een waterschaal.

Door de eekhoorns een handje te helpen, maak je niet alleen de eekhoorns blij, maar ook jezelf. Want zeg nu zelf: het is toch heerlijk om de eekhoorns door je tuin te zien rennen? Hopelijk mag je binnenkort een eekhoornfamilie verwelkomen in je tuin!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *