Zijn lieveheersbeestjes nuttig?

Iedereen komt er wel eens eentje tegen. Een lieveheersbeestje! Deze kleine maar vooral leuke insecten zien er vaak vrolijk uit door de rode kleur met zwarte stippen. Maar wat doen ze eigenlijk voor de natuur? En hoe kunt u zorgen dat er bij u in de tuin meer lieveheersbeestjes komen? In dit blogitem geven we u uitleg over wat lieveheersbeestjes doen, en hoe u de kans zo groot mogelijk maakt dat u ze in de tuin mag verwelkomen!

Over het lieveheersbeestje.

Het lieveheersbeestje is een nuttig diertje, niet alleen voor de natuur, maar ook voor u! Een lieveheersbeestje is namelijk een bladluiseter. Bladluizen eten namelijk veel van uw planten en kunnen deze ontdoen van blad, nectar en andere plantensappen. Dat is natuurlijk niet de bedoeling! Om maar even een beeld te schetsen, een volwassen lieveheersbeestje eet wel tot drieduizend bladluizen per maand! Dat scheelt dus een heleboel bladluizen in uw tuin.

Lieveheersbeestjes hebben vaak moeite met overwinteren. Vaak zie je dat lieveheersbeestje overwinteren in groepen, toch kunnen deze beestjes niet altijd een geschikte nestplaats vinden. Vaak gokken ze het op namelijk op bladerhopen die zich in de herfst gevormd hebben maar in de winter al gauw verdwijnen waardoor ze toch nog doodvriezen. Ook oude schuurtjes behoren tot veelgebruikte overwinteringsplaatsen. Jammer eigenlijk, als u zich bedenkt dat deze diertjes vele planten kunnen beschermen tegen bladluizen.

Plaats een lieveheersbeestkastje!

Toch is er een oplossing voor dit overwinteringsprobleem. Zo kunt u bijvoorbeeld denken aan het plaatsen van een lieveheersbeestkastje. Dit nestkastje is speciaal ontwikkeld zodat lieveheersbeestjes zich er prima in kunnen nestelen. Maar hoe en waar hang je zo’n kastje op? Allereerst is het belangrijk dat de nestkast uit de wind hangt en er geen regen of andere neerslag in het huisje kan komen. Zo is het huisje namelijk toegankelijker voor het lieveheersbeestje. Ook de hoogte kan het verschil maken tussen leegstand en bevolking van de nestkast. De geschikte hoogte voor een lieveheersbeesthuisje is tussen de 30 en 60 centimeter hoog. Controleer het huisje regelmatig! Het kan zijn dat de nestkast niet altijd de juiste bevolking aantrekt, als het huisje namelijk bezet wordt door ongedierte is het verstandig deze tijdig schoon te maken! Als “finishing touch” kunt u wat bladeren en ander zacht nestmateriaal in het lieveheersbeesthuisje leggen.

Bekijk hier alle Lieveheersbeesthuisjes

Naast het lieveheersbeesthuisje zijn er ook andere factoren die een lieveheersbeestje aan kunnen trekken. Denk bijvoorbeeld eens aan verschillende soorten planten waar lieveheersbeestjes gek op zijn! Dit zijn planten zoals de meidoorn, linde en hazelaar. Toch hebben lieveheersbeestjes een topfavoriet als het gaat om beplanting in de tuin. Brandnetels! Laat er dus gerust een paar staan voor deze nuttige diertjes. Ook takken en bladeren hoeft u niet uit uw tuin te verwijderen, u zou ze wel op verschillende hopen kunnen vegen! Zo maakt u uw tuin dus “lieveheersbeestjes-proof”

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 2002 reviews.