Voederhuisjes

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

Voederhuisje kopen? / Vogelvoederhuisje kopen?

Artikelen 121 tot 139 van 139 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
5

Artikelen 121 tot 139 van 139 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
5

Help de vogels het hele jaar door

Er zijn meer manieren om vogels een handje te helpen. Het aanbieden van nestkasten helpt vogels bijvoorbeeld om een fijne broedplek te vinden. Zo vergroot je de kans dat er een nestje in jouw tuin te vinden is en dat het nestje met succes uitgebroed en opgevoed wordt. Maar buiten het broedseizoen om kunnen veel vogels wat hulp gebruiken. Vooral in de winter hebben ze het soms zwaar. Wanneer het vriest of wanneer er een dik pak sneeuw is gevallen, dan kunnen veel vogels lastig voedsel vinden. Dan kun jij een handje helpen door bij te voeren. Hiervoor kun je bij Vogelhuisjes.nl handige voederhuisjes kopen. Deze kun je op allerlei manieren bevestigen. Bijvoorbeeld aan de gevel van je huis of schuur, maar ook aan de schutting of bovenop een paal. Eenmaal bevestigd kun je in deze voederhuizen zaden leggen die tuinvogels lekker vinden. Of je kiest voor een voederhuisje waar je gemakkelijk vetbollen aan kan hangen. Ook voor deze zaden en vetbollen kun je bij Vogelhuisjes.nl terecht. De vogels zullen snel doorhebben dat jouw achtertuin een plaats is waar ze gemakkelijk aan voedsel kunnen komen. Als het voederhuisje eenmaal een tijdje hangt of staat zullen er steeds meer vogels langskomen om – letterlijk – een graantje mee te pikken.  

Het juiste voer voor elke vogel

Wanneer je vogels bij voert, wil je dat natuurlijk doen met goede voeding. Het geven van het juiste voer is heel belangrijk voor vogels. Veel mensen leggen gebruikt frituurvet of half verrot voedsel in hun tuin voor de vogels. Hier worden vogels helemaal niet blij van. Uiteindelijk worden mensen er zelf ook niet blij van, omdat verrot voedsel veel ongedierte aantrekt in plaats van vogels. En dat terwijl vogelzaad helemaal niet duur hoeft te zijn.

Soorten vogelvoer

Sommige vogels hebben een sterke voorkeur voor bepaald voedsel, terwijl anderen echte alleseters zijn. Deze tuinvogels kiezen de ene keer voor fruit, de andere keer voor insecten, en de andere keer voor zaden: wat er maar voorhanden is. Hierdoor zou je denken dat je van alles op de voedertafel kunt leggen voor deze vogels. Maar net als mensen, hebben vogels baat bij voedsel dat het beste geschikt voor ze is. Daarnaast is voedsel dat ook in de natuurlijke omgeving voorkomt het beste voor de vogels. Wees dus voorzichtig met het gebruik van voedsel dat niet in eerste instantie voor vogels geschikt is. Als je iets in het voederhuisje hebt gelegd wat kennelijk niet wordt gewaardeerd haal het dan weg voordat het gaat rotten of schimmelen. Niet alleen ziet dat er niet fris uit, het kan er ook voor zorgen dat vogels ziek worden. Er zijn een aantal voedings opties die zeker gewaardeerd gaan worden door veel vogels. Zo kun je kiezen voor gemengd zaad. Gemengd zaad is voor veel vogels heel fijn, omdat ze zelf de zaadjes die ze het lekkerst vinden eruit kunnen pikken. Daarnaast zijn zaden natuurlijk, en worden die door vogels ook vaak zelf uit bomen en struiken weggepikt. Er zijn ook niet natuurlijke vogelvoer varianten, die speciaal voor vogels gemaakt zijn en daarom ook zeker goed voor ze zijn. Denk dan bijvoorbeeld aan speciale vogelpindakaas. Deze pindakaas is verrijkt met zaden of insecten en daardoor extra voedzaam. De pindakaas is zodanig samengesteld dat het gezond is voor vogels. Ga liever niet zelf aan de slag met pindakaas die voor menselijke consumptie geschikt is. Deze bevat namelijk erg veel zout en dat is zeker niet goed voor vogels. Datzelfde geldt voor vetbollen. Speciaal voor vogels geproduceerde vetbollen bevatten de juiste voedingsstoffen en, pitten en zaden en verdienen dus de voorkeur boven zelf gefabriceerd vogelvoer. Bekijk onze vogels in de tuin pagina voor meer informatie over het eet- en nestelgedrag van nederlandse tuinvogels.

Zomer versus winter

In de zomer en de winter hebben vogels andere behoeftes. Dit komt met name doordat in de lente en de zomer voor veel vogels het broedseizoen plaatsvindt. In de winter is er vaak voedsel te kort doordat er sneeuw ligt en de grond te hard is om er voedsel uit te halen. In het broedseizoen is dat niet het geval, maar moet er meer voedsel beschikbaar zijn omdat de jongen gevoed moeten worden. Ook voordat de jongen er zijn is de beschikbaarheid van voedsel belangrijk. Bij sommige vogelsoorten broeden mannetje en vrouwtje om beurten. Bij andere zorgt het mannetje voor voedsel voor zijn broedende vrouwtje. Als je met een voederhuis zorgt voor extra voer zullen de vogels dat zeker op prijs stellen. Wanneer de eieren uitgekomen zijn vliegen beide ouders vaak af en aan met voer. Als er veel nesten in de buurt zijn wordt het dan soms lastig om genoeg voedsel te vinden. Daarnaast hebben de jongen en ouders extra energie nodig in deze periode. Als je de vogels dan een beetje helpt met wat extra voedsel kunnen ze beter voor hun jongen zorgen. Natuurlijk kun je ook brood voeren aan de vogels. Brood bevat immers ook granen en is daarom gezond voor vogels. Maar wissel het bij voorkeur af met vogelzaad, speciaal bedoeld voor tuinvogels. In de winter worden opties zoals vogelpindakaas en vetbollen weer meer gewaardeerd, omdat dit de nodige vetten bevat om de winter door te komen. Een goede combinatie van alle opties maken is het belangrijkst, zodat er voor elke vogel wat wils te vinden is.

Soorten voederhuisjes en locatie

Minstens net zo belangrijk als het voedsel, is het soort vogelvoederhuisje dat je gebruikt. Het uiterlijk van een voederhuisje is voor vogels misschien niet zo belangrijk, maar voor jou wel. Daarom vind je bij ons vogelhuisjes in allerlei stijlen, zodat er altijd iets tussen zit wat bij jouw smaak aansluit. Zo hebben wij staande vogelvoederhuisjes (op voet en op paal) en hangende voederhuisjes. Vogels zijn met beide soorten blij, maar de locatie van een voederhuisje is wel van belang. Wil je een staand vogelhuisje in de tuin zetten, zoek hier dan een geschikte plaats voor uit. De staande vogelhuisjes kunnen ook met paal geleverd worden. Deze kun je eenvoudig in de grond in de tuin zetten. Of bevestig hem met een tiewrap aan het hekwerk van je balkon zodat hij stevig staat. Zet het bij voorkeur niet op een plaats waar vogels gemakkelijk kunnen worden belaagd, bijvoorbeeld door katten. Zorg ook dat het vogelhuisje hoog genoeg staat zodat de vogels nadat ze hun maaltje hebben genuttigd gemakkelijk weer kunnen wegvliegen. Waslijnen zijn daarbij vaak een belemmering. Heb je waslijnen hangen of staat de droogmolen regelmatig buiten? Zorg dan dat je een voederhuisje zodanig plaatst dat de draden of het wasgoed geen belemmering vormen voor de vogels. Hetzelfde geldt voor hangende vogelhuisjes. Deze moeten niet te laag hangen, anders zullen ze er geen gebruik van maken. Woon je in een flat en heb je een balkon? Ook hier kun je goed een voederhuisje plaatsen. Hiermee vergroot je de kans dat ze jouw balkon een bezoekje brengen. Je kunt een vogelhuisje prima op het balkon zetten of een vetbolhouder ophangen. Zodra de vogels door hebben dat er op je balkon voedsel te halen is zullen ze daar zeker gebruik van maken. Zeker als je niet te hoog woont komen er wellicht veel verschillende vogels op je balkon om zich tegoed te doen aan de aangeboden lekkernijen. Houd er wel rekening mee dat het voeren van vogels er ook voor zorgt dat er overlast kan ontstaan vanwege uitwerpselen, waar de benedenburen dan wellicht niet blij mee zijn.

Met een voederhuisje van Vogelhuisjes.nl zal het zeker niet lang duren voordat jij de eerste bezoekers in de tuin hebt! Kijk snel naar alle mooie opties en doe de tuinvogels een groot plezier.