Enig resultaat

De Bosuil

bosuil in boom


Deze uilensoort komt het meest voor in Nederland. Sterker nog: de bosuil is zelfs de meest voorkomende uilensoort in heel Europa. Dit komt omdat de bosuil in veel verschillende landschappen uit de voeten kan. De bosuil komt voor in drie kleuren: grijs, donkerbruin en roestkleurig. Daarnaast hebben bosuilen kleine witte verticale strepen op hun veren. De uiteinden van de vleugels van de bosuil hebben vaak witte vlekjes, in de vorm van druppels. Bosuilen hebben zwarte ogen en hebben een groot hoofd in vergelijking met de rest van het lichaam. In totaal is de bosuil ongeveer 41 centimeter groot. De spanwijdte van vleugel tot vleugel is ongeveer een meter. De meeste mensen herkennen de roep van de mannelijke bosuil direct: de herkenbare oehoe roep wordt vaak gebruikt in enge films. Lees onderaan deze pagina meer over de bosuil!

Lees meer over de bosuil!

Andere Tuindieren

Bosuilenkast

79,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:60 cm
  • Type:Ophang oog
  • Materiaal:Hout/Zink


Waar leeft de bosuil?

De grootste hoeveelheden bosuilen vind je in Frankrijk, Spanje, Polen, Duitsland en het westelijke gedeelte van Rusland. Hoewel de bosuil in heel Europa voorkomt, ontbreekt hij in sneeuwrijke gebieden zoals het noorden van Scandinavië. Ook in IJsland en Ierland vind je de bosuil niet. In droge gebieden met weinig bos is de bosuil schaars. Het best gedijt de bosuil namelijk in bossen met loofbomen, of een mix met andere bomen. Ook boerenerven en parken waar met veel bomen worden bevolkt door bosuilen. Zolang er maar het hele jaar voedsel te vinden is en er voldoende broed- en rustplaatsen aanwezig zijn, is de bosuil tevreden. Deze speciale rustplaatsen worden ook wel roestplaatsen genoemd. De aanwezigheid van eten gedurende het hele jaar is van belang omdat de bosuil een standvogel is en dus ook in de winter op dezelfde plek verblijft. Er moet dan wel genoeg te eten zijn.

Broedperiode

Bosuilen leggen al vroeg eieren, soms al in februari. Meestal beginnen ze hier echter in maart mee. Bosuilen hebben 1 legsel per jaar, met tussen de 2 en 4 eieren. Deze eieren worden lang bebroed, vaak bijna een hele maand. Nadat de eieren uitgekomen zijn duurt het nog drie maanden voordat de jonge uilen echt goed vliegen. Voor bosuilen maakt het weinig uit of ze hun nesten op beschutte of vrije plekken plaatsen. Bosuilen maken graag hun eigen nesten in boomholtes of kleine ruimtes in gebouwen. Soms maken ze hun nest zelfs in de grond. Dit zie je bijvoorbeeld in duingebieden. Ze maken ook graag gebruik van nestkasten.

Uilenkast kopen?

Wij beschikken over een geschikte nestkast voor de bosuil. Het is het beste om deze bosuilenkast in een boomrijk gebied te bevestigen. Toch moet de aanvliegroute voor de uil vrij zijn, dus de kast moet makkelijk te bereiken zijn voor de uil. Deze bosuilkast dient minimaal 3 tot 5 meter van de grond bevestigd te worden. Omdat bosuilen niet gek zijn op zon is het onverstandig om de kast te bevestigen op een plek in de volle zon. Zorg er ook voor dat de regeninval beperkt is (de noordzijde van het gebouw). Wanneer je dit allemaal gedaan hebt, is de nestkast een goede plek voor de bosuil. Val de bosuil echter niet lastig. Ze zijn erg beschermend voor hun nest en kunnen aanvallen wanneer het nest bedreigd wordt.

Voeding

Bosuilen eten veel, maar met name kleine zoogdieren zoals vogel, konijntjes, en kikkers. Soms eten ze ook vis. Je kunt de bosuilen dus niet echt bijvoeden. Gelukkig is dit ook vaak niet nodig, omdat de bosuil zeer flexibel is in de keuze voor een prooi.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!