Enig resultaat

De Draaihals

draaihals


De draaihals, ook wel “Jynx torquilla” genoemd, is een ander soort specht dan de bekende grote, middel en kleine specht. In Nederland is de draaihals zeldzaam als doortrekken te zien. In de boomholten van berken nestelt dit zeldzame exemplaar. Normaliter zit de draaihals vooral op de grond, alleen tijdens de broedperiode zit deze specht tegen een boomstam. Draaihalzen leven van mieren, en overwinteren in de Sahara van Afrika. Lees meer over de draaihals onderaan deze pagina!

Lees meer over de draaihals!

SALE

De Draaihals

Bonte Specht

22,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:54 cm
  • Opening ca:60 mm
  • Materiaal:Hout


Waar kom je de draaihals tegen?

draaihals_leefgebied

De draaihals komt voor in heel Europa. In gebieden met een Atlantisch klimaat komt de draaihals weinig voor. Ook in Nederland zie je de vogel zelden. Er zijn hier maar enkele tientallen paren. De grootste kans om deze paren te zien heb je op de Veluwe en in Drenthe. Hier broeden ze in verrotte bomen, met name loofbomen. Er wordt vooral vaak gekozen voor de berkenboom. Hoe ouder het bos, hoe groter de kans dat de draaihals het bos opzoekt. De draaihals is een trekvogel en zoekt in de winter warmere gebieden op. De draaihalzen die zich in de broedperiode in Nederland bevinden overwinteren vaak in Afrika. Ze trekken dan door tot het zuiden van de Sahara. In april trekken ze dan weer terug naar Nederland. In mei zie je ook draaihalzen die vanuit het zuiden weer naar Scandinavië trekken. Het hele jaar in de trefkans dus klein, maar in deze maanden bestaat de kans dat je een draaihals tegenkomt.

Broeden en eten

De broedperiode van de draaihals valt in de maanden mei en juni. In deze periode hebben ze 1 tot 2 legsels. Elk legsel heeft 7 tot 12 eieren. Na twee weken komen deze eieren uit. Daarna zitten de jongen nog tot 25 dagen op het nest. Ze zijn dan klaar om uit te vliegen. De draaihals is net als de andere spechten een holenbroeder en maakt dus het liefst gebruik van bomen waar ze een hol in hakken. Ze gebruiken ook oude nesten waar andere spechten in hebben gezeten. Daarnaast kan een nestkast ook uitkomst bieden voor de draaihals. Omdat de draaihals het meest voorkomt in bosrijke gebieden, zijn dat de beste plekken om nestkasten te plaatsen. Ook de voedselvoorziening is erg belangrijk. De draaihals eet voornamelijk mieren. Deze zoeken ze in bomen, maar ook op de grond. Net als de miereneter gebruikt de draaihals zijn tong om de mieren gangen leeg te halen. Bij vergrassing en verbossing van droge grond waar weinig vegetatie is worden mieren onbereikbaar voor de draaihals. Dit zorgt ervoor dat de draaihalzen het moeilijk hebben in Nederland. Wil jij ze een handje helpen? Gebruik dan speciale nestkasten voor spechten. Zo hebben wij een nestkast voor de Grote Bonte Specht. De draaihals is wel een stukje kleiner dan de grote bonte specht, maar kan ook goed een nest maken in deze nestkast. Het huisje is gemaakt van FSC gecertificeerd hout. De afmetingen van het huisje zijn 19x23.5x54.5 centimeter en hij heeft een invliegopening van 6 centimeter. De draaihals geeft de voorkeur aan een beschutte locatie voor het nest. Daarom is het verstandig om de nestkast op een aantal meter hoog in de boom te hangen. De aanvliegroute naar het huisje toe moet wel vrij zijn. Er moeten dus niet te veel struiken, takken of kleine bomen in de weg zitten.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!