De Koolmees

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

de koolmees

De koolmees is één van de meest bekende broedvogels van Nederland. Hij wordt ook wel de Parus Major genoemd. Ze komen hier in grote hoeveelheden voor. Maar de vogel is ook in de rest van Europa te vinden. De koolmees is ongeveer 14 centimeter groot en is te herkennen aan zijn gele borst en buik. Over deze buik loopt een zwarte band. Deze komt uit op zijn kop. Zijn kop is bijna volledig zwart, met uitzondering van zijn witte wang. De bovenzijde van de koolmees is vaak groenig en de vleugels zijn blauwgrijs. Over zijn buik loopt ook een zwarte streep en hij heeft witte accenten op zijn wangen en vleugels. Daarnaast kan de koolmees goed zingen: hij heeft een eenvoudige, maar ook gevarieerde ritmische zang.

Lees meer over het koolmeesje!

Artikelen 1 tot 30 van 75 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
3

Artikelen 1 tot 30 van 75 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
3Het leefgebied en de broedtijd koolmees

leefgebied koolmees

De koolmees broedt het liefst in gebieden met bos. Hij is ook zeker te vinden in andere gebieden. Ze trekken bijvoorbeeld naar parken en tuinen. Met name wanneer daar genoeg voedsel is. Of wanneer er nestkasten beschikbaar zijn. De koolmees is een standvogel. Dit houdt in dat de koolmees op zijn plek blijft. Ze blijven in de buurt het broedgebied overwinteren. Ze kunnen dus goed omgaan met koud of nat weer. Ze kunnen goed omgaan met de consequenties hiervan, zoals voedselgebrek. Ook koolmezen uit Noord-Europa, zoals Scandinavië, overwinteren graag in Nederland. Ze komen vaak tussen oktober en november. Ze vertrekken weer tussen februari en april. Bij hele strenge Nederlandse winters trekken alle koolmezen alsnog naar het zuiden.

Nestkastje koolmees

De koolmees bouwt vaak zelf een nest. De vogel nest ook vaak in nestkasten. Ze maken hun nesten van gras, mos, dierenharen en veren. Het liefst broedt de koolmees op een beschutte plek. Ze kunnen ook broeden in de buurt van andere nesten. Nestkasten voor koolmezen kunnen dus prima in de buurt van nesten van andere vogelsoorten hangen. 3 tot 4 meter afstand is voldoende. Tussen nestkasten voor vogels van dezelfde soort is meer afstand gewenst. Dan is ongeveer 10 meter genoeg.

De bouw van het nest vindt plaats in het voorjaar. Begin mei start de broedtijd van de koolmees. Ze leggen 1 tot 2 keer per jaar hun eieren. Een legsel heeft tussen de 8 en 13 eieren. De jongen van de koolmees zitten tot 21 dagen op het nest. Het paartje koolmezen zorgen dan samen meerdere keren per dag voor het eten. Daarna vliegen de jongen uit. De jongen worden dan nog twee weken bij gevoerd. Dit gebeurt ook door beide ouders. Zodat de vogels er niet gelijk alleen voor staan. Het liefst broeden koolmezen in een nestkast waarvan de invliegopening op het noordoosten gericht is. Voor koolmeesjes moet de aanvliegroute naar de nestkast vrij zijn. Zorg bijvoorbeeld dat de kat er niet bij in de buurt kan komen. Kijk ook uit voor takken die voor de nestkast hangen.

Voedingsvoorkeur

Het liefst eet de koolmees rupsen en andere kleinere insecten. Ook zaden en noten vallen bij de koolmees goed in de smaak. Denk daarbij bijvoorbeeld aan beukennootjes. De koolmees blijft in Nederland overwinteren. Hierdoor kunnen ze in de winter wel wat hulp gebruiken. U kunt ze dan bijvoeden met vetbollen en pinda’s. Ook zonnebloempitten vinden ze erg lekker. U vindt bij ons allerlei soorten vogelvoer. Veel vogelvoer is heel geschikt voor de koolmees. Kies bijvoorbeeld voor het Wintervoederpakket. Hier zit alles in wat de koolmees graag eet. Leg dit vogelvoer op een voedertafel of in een voederhuis. Dan is er een grote kans op koolmezen in uw tuin!

Bekijk al het geschikte voer voor het Koolmeesje!

Vogelhuisje kopen?

Bij ons vind je de geschikte nestkast voor de koolmees. De koolmees heeft veelal dezelfde voorkeuren als de bonte vliegenvanger. Een vogelhuisje voor een koolmees moet een binnenmaat hebben van circa 12x12x25 cm. Daarnaast is de juiste invliegopening ook van belang. Een vogelhuisje met een invliegopening van 32 mm is voor een koolmees goed geschikt. Dit is de grootte van een muntstuk van 2 euro. Nestkasten die aan deze voorwaarden voldoen zijn bijvoorbeeld de Koolmees Trendy. Deze is verkrijgbaar in meerdere leuke kleuren. Ben je echt op zoek naar een unieke nestkast? Kijk dan eens naar een Multiholk, zoals de Multiholk Blatt Hus. Heel geschikt voor vogels zoals de koolmees, kuifmees en vele andere vogels. Deze kan gelijktijdig als voederhuisje gebruikt worden.

Locatie en schoonmaken van een koolmees nestkast

Wanneer je het nestkastje gaat ophangen, is het verstandig om met een aantal aspecten rekening te houden. U kunt de nestkast het beste op minimaal 2 meter hoogte ophangen. Zo kunnen veel roofdieren niet bij het vogelhuisje. Het is ook handig om rekening te houden met de afstand tot andere vogelhuisjes. Een goede plek voor een vogelhuisje is buiten de volle zon. Kies ook voor een plekje met weinig directe regeninval. Hang de nestkast met de invliegopening richting het noordoosten. De koolmees maakt graag gebruik van een schone nestkast. Het is dus goed om een nestkast af en toe schoon te maken. De meeste nestkasten voor de koolmees zijn te openen. Hierdoor is deze klus zo geklaard. U kunt ze het beste in de herfst schoon maken. In de winter worden nestkasten namelijk gebruikt als schuilplek

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!