Enig resultaat

De Krooneend

krooneend in het water


Doordat het oorspronkelijke leefgebied van de krooneend steeds minder geschikt was, moesten ze op zoek naar een nieuwe plek om te wonen. Daardoor komt de krooneend sinds halverwege de vorige eeuw voor in Nederland. Je kunt de mannelijke krooneend herkennen door zijn oranje/bruine kop en zwarte borst, maar met name zijn felrode snavel valt op. De vrouwelijke krooneend is minder snel te herkennen en heeft vaak een verendek met verschillende bruintinten. Wat de vrouwelijke krooneend wel bijzonder maakt is de vlek op de snavel: deze is rood of roze terwijl de rest van de snavel vaak donker is. Bij zowel de mannelijke als vrouwelijke krooneenden kun je tijdens het vliegen goed zien dat ze brede witte strepen op de vleugels hebben. Een volwassen krooneend is ongeveer 55 centimeter groot. Verder is de krooneend een hele rustige, zwijgzame eend. Lees onderaan deze pagina meer over de krooneend!

Lees meer over de krooneend!

De Krakeend

Eendenkorf

32,95
Op voorraad

  • Lengte:84 cm
  • Materiaal:Wilgentakken


Waar vind ik de krooneend?

De krooneend kent een brede verspreiding, met name door het gematigde gedeelte van Europa. Ook in het mediterrane gedeelte kun je de krooneend treffen. Toch blijft het moeilijk om het echte verspreidingsgebied van de krooneend vast te stellen omdat deze heel onregelmatig verdeeld is. In Nederland is er sinds 1990 een groei te zien van het aantal krooneenden in Nederland. Dit komt waarschijnlijk doordat de kwaliteit van het water in Nederland verbetert. Bij het water zijn ze namelijk veel te vinden. Met name ondiepe meren met veel onderwatervegetatie en oevers met riet zijn geliefd. Deze onderwatervegetatie is namelijk een belangrijk onderdeel van de voeding voor de krooneend. De dicht begroeide oever wordt vaak gebruikt voor de beschutting van het nest. Voorbeelden van uitstekende woongebieden voor de krooneend zijn de Vinkeveense Plassen en de Gouwzee bij Volendam. Hier zijn de eenden vaak te vinden.

Bekijk de Nestkast voor de Krooneend!

Vogeltrek en broedseizoen

De krooneend is over het algemeen een trekvogel: in de winter trekken ze weg uit het broedgebied om op zoek te gaan naar warmere gebieden. Het is niet helemaal duidelijk waar deze eenden heen trekken, maar hoogstwaarschijnlijk zijn de krooneenden in de winter in Zuidwest en Midden Europa te vinden. In Nederland is een deel van de krooneenden populatie standvogel. Deze eenden blijven tijdens de winter wel in de buurt van hun broedgebied. Vanaf midden april begint het broedseizoen. Dit seizoen duurt tot halverwege juni. Het nest van de krooneend wordt gebouwd tussen het riet of bij kreupelhout, maar altijd in de buurt van het water. Tijdens het broedseizoen heeft de krooneend één legsel, van gemiddeld 9 eieren. Het komt ook voor dat er meer eieren in één nest liggen, maar vaak zijn deze dan van andere krooneenden of andere soorten eenden. De krooneend legt soms namelijk zijn eieren in het nest van anderen. Het duurt tot wel 4 weken voor de eieren uitkomen. Na 50 dagen kunnen de jonge krooneenden vliegen. Wanneer je in waterrijk gebied woont en de krooneend een handje wil helpen, kun je ervoor kiezen om een Eendenkorf te plaatsen. Krooneenden kunnen in zo’n korf veilig een nest maken. Vooral wanneer een eendenkorf boven het water geplaatst wordt, levert dit veel voordelen op. Zo kunnen veel roofdieren de korf niet bereiken. Ook veel andere vogels kunnen de korf niet in door de nauwe opening. De eendenkorf kan het best op een beschutte locatie geplaatst worden met een vrije aanvliegroute. Daarnaast is het belangrijk om afstand te houden van krooneenden, zodat ze niet verstoord worden.

Voeding

Krooneenden eten vaak onderdelen van waterplanten. Denk bijvoorbeeld aan de wortels of groene delen van een plant. Vooral kranswieren zijn populair. Als aanvulling eten krooneenden ook wel eens kleine waterdieren, zoals kleine visjes of slakjes. Ook kiezen ze soms voor insecten.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!