De Kuifmees

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

de kuifmees

De kuifmees is een echte Europese vogel. Dat een vogel alleen op één continent voorkomt is heel uniek en komt weinig voor. Deze territoriale vogels zijn natuurlijk te herkennen aan hun opvallende kuif. Deze zwart met witte kuif is opgezet, maar kan nog rechter omhoog gaan staan bij opwinding. Zowel mannelijke als vrouwelijke kuifmezen hebben deze kuif. Verder zien ze er ook hetzelfde uit. De kop van de vogel is zwart met wit. De rest van de vogel is bruin met wit. Vooral de onderkant van de vogel is wit. Dit is meestal niet helder wit, maar eerder licht bruin of beige. De kuifmees is geen grote vogel. Eenmaal volwassen is de vogel ongeveer 11 centimeter groot. Lees meer over de kuifmees onderaan deze pagina!

Lees meer over de kuifmees!

Artikelen 1 tot 15 van 79 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
6

Artikelen 1 tot 15 van 79 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
  3. 3
  4. 4
  5. 5
6Waar vind ik de kuifmees?

leefgebied kuifmees

U vindt de kuifmees het meest is de dennenbossen binnen Europa. De enige plek buiten Europa waar u de kuifmees kunt vinden is in het Oeralgebergte. In Nederland kunt u hem vooral op de Veluwe vinden. Ook in het zuiden van Nederland kunt u hem aantreffen, maar in het westen en noorden komt de vogel weinig voor. Het liefst leeft de vogel in naaldbossen, deze treft u natuurlijk weinig aan in Nederland. Bij de afwezigheid van naaldbossen kiezen ze voor natuurlijke loofbossen. De kuifmees gaat vaak op zoek naar dode berkenbomen. Hier hakken ze een holte in, om vervolgens hier te nesten. De kuifmees heeft niet de meest scherpe snavel en gaat daarom op zoek naar wat zachter hout. De broedperiode start in april en loopt door tot juli. In deze periode leggen de kuifmezen 1 of 2 legsels, met een variërend aantal eieren. In sommige nesten zitten maar 4 eieren, terwijl het aantal ook tot 11 kan oplopen. Na 13 tot 18 dagen komen de eieren uit. De pasgeboren jongen zitten dan tot 3 weken op het nest, waarna ze kunnen vliegen. Ze worden dan nog wel een tijdje gevoed door hun ouders. Deze periode duurt gemiddeld nog 24 dagen. Bij gebrek aan zachte naaldbomen maken kuifmezen ook wel eens gebruik van een nestkast.

De voedertafel

U kunt de kuifmees ook lokken op de voedertafel. In de zomer eten ze meestal insecten, maar bij gebrek aan insecten in de winter kiezen ze ook vaak voor zaden. Vooral fijne zaadmengsels zijn populair, maar u vindt de kuifmees ook wel een hangend aan een net met pinda’s. Als u graag allerlei soorten vogels in de tuin wilt, kunt u kiezen voor een Winter Voederpakket. Hier zit ook een netje pinda’s in. We hebben ook diverse figuren gemaakt van fijn vogelzaad, zoals in de vorm van een hart. Ook dit is een goede optie voor de kuifmees.

Bekijk al het geschikte voer voor de Kuifmees!

Nestkast voor de kuifmees

Kuifmezen maken gebruik van kasten die geschikt zijn voor allerlei soorten mezen. Ook huisjes voor winterkoningen zijn populair bij de kuifmees. De winterkoning nest echter vaak dichter bij de grond, terwijl de kuifmees liever op een paar meter hoogte zit. 2 tot 3 meter hoogte is voldoende. Wanneer u de kuifmezen naar uw omgeving wil trekken, zijn meerdere nestkasten geschikt. Een leuke optie is de Q Kubus. Deze nestkast heeft een moderne uitstraling en is heel origineel. Hij kan het hele jaar door opgehangen worden. In de zomer is hij namelijk geschikt als nestkast, terwijl hij in de winter als schuilplaats gebruikt kan worden. De Q Kubus heeft een afmeting van 18x18x18 centimeter en de invliegopening is 3 centimeter groot. Bent u op zoek naar een huiselijke uitstraling? Het IJsselmeer vogelhuisje heeft alle kenmerken van een echt woonhuisje. De reddingsband die u aan de zijkant van de nestkast ziet is de invliegopening. Ook deze opening is 3 centimeter groot. Dit vogelhuisje is gemaakt van vurenhout en zeker een opvallende verschijning in de tuin. Hang de huisjes op een beschutte locatie. Dit vinden ze het prettigst. Het maakt de kuifmees niet uit of de aanvliegroute vrij of beschut is.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!