De Pimpelmees

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

de pimpelmees

De pimpelmees is een echte bosvogel, maar heeft zich aangepast aan de omgeving. Zo komt hij vaak dichtbij de mensen. Het aantal pimpelmezen neemt geleidelijk toe in Nederland. Ze komen het meest voor in het oosten van het land. De pimpelmees is een kleine vogel, hij is ongeveer 11 centimeter groot en hij is te herkennen aan een blauw petje en blauwe vleugels. Lees onderaan de pagina alles over de pimpelmees!

Lees meer over het pimpelmeesje!

Artikelen 1 tot 30 van 42 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
2

Artikelen 1 tot 30 van 42 in totaal

per pagina

Pagina:
  1. 1
  2. 2
2Kenmerken van de Pimpelmees

Verder heeft de pimpelmees een gele borst en een smalle zwarte streep ter hoogte van het oog en op de kin van de vogel zit ook een zwarte plek. De kleuren van de mannetjes zijn feller dan die van de vrouwtjes en de jongen. De zang van de pimpelmees varieert per woongebied, ook klinken ze wat feller dan de koolmees. Onder ideale omstandigheden kunnen pimpelmezen ongeveer 3 jaar oud worden en soms zelfs wel 8 jaar.

Waar vind ik de pimpelmees?

leefgebied pimpelmees

De pimpelmees is in heel het land, en in heel Europa, te vinden en het is een standvogel, dus hij blijft meestal ook in de winter in ons land. Sommige pimpelmezen vliegen zuidelijker, naar België of Frankrijk. Tussen september en november ontvangt Nederland ook pimpelmezen uit Scandinavië en landen zoals Denemarken deze mezen komen dan in Nederland overwinteren of trekken nog verder door naar het zuiden.

De pimpelmees leeft het liefst tussen veel bomen en dan met name loofbomen in oude, bosrijke gebieden zijn geliefd. Van nature broeden pimpelmezen in de holtes van deze bomen maar ze zijn ook makkelijk naar de dorpen en steden te lokken met behulp van de juiste nestkasten in tuinen. Ze zijn dan vaak te vinden in parken en tuinen. Overal waar bomen staan voelt de pimpelmees zich thuis en over het algemeen zijn ze niet schuw, maar wel wat schuwer dan de koolmees. Pimpelmezen vertonen ook territoriaal gedrag waardoor ze een jaar of zelfs hun gehele leven hun gebied verdedigen tegen soortgenoten, maar ook de grotere koolmees wordt soms doel van een verdedigingsaanval in de lente.

Het bijvoeden van de pimpelmees

De pimpelmees eet heel gevarieerd zo eten ze in de broedtijd veel insecten en de larven van deze insecten, die ze zoeken ze vaak grote hoogtes van soms wel 15 meter. Pimpelmezen kunnen op hele dunne takjes balanceren terwijl ze op zoek zijn naar hun voedsel. In de winter eten ze vaak zaden en daarom maken Pimpelmezen ook dankbaar gebruik van bijvoederen, zo zijn vooral pindanetjes en vetbollen voor mezen zijn favoriet.

Pimpelmezen zijn snel en nemen daardoor vaak voorrang bij voedertafels, kies dan bijvoorbeeld voor een zak gepelde pinda’s, maar je kunt natuurlijk ook kiezen voor een voederkrans. Deze is hervulbaar en kan gevuld worden met doppinda’s en hij staat ook nog eens leuk in de tuin! Hiermee zorg je voor veel pimpelmezen in de tuin en dit kan heel handig zijn, omdat pimpelmezen vaak als eerst alarm slaan bij de aanwezigheid van katten en roofdieren. Zo waarschuwen ze snel de andere vogels in de tuin.

Bekijk al het geschikte voer voor het Pimpelmeesje!

Een pimpelmees nestkast kopen?

Pimpelmezen kunnen goed eigen nesten bouwen, maar maken ook gretig gebruik van nestkast pimpelmees. Het liefst kruipen ze in een huisje dat op een vrije locatie hangt of staat, dus zonder dichte beschutting. Een boomrijke omgeving is vaak wel gewenst, omdat de pimpelmees hier van nature het meeste voorkomt. Ook de aanvliegroute voor het huisje moet vrij zijn, zodat de pimpelmees zich niet in allerlei bochten hoeft te wringen om bij het huisje te komen. Zorg ook dat de afstand tot andere nestkasten minimaal 3 meter is. De pimpelmees heeft genoeg aan een invliegopening van 2,8 centimeter en hang de nestkast dus op een tactische plek zodat de pimpelmees er optimaal gebruik van kan maken, en ook niet in de volle zon.

Wij hebben voldoende nestkasten die aan deze eisen voldoen, denk hierbij bijvoorbeeld aan deze leuke Q Kubus, geschikt voor meerdere soorten mezen. Op zoek naar een bijzonder vogelhuisje? Denk dan bijvoorbeeld aan deze Norska, dit vogelhuisje heeft het uiterlijk van een schattig huisje in de bergen en trekt zeker weten de aandacht. Het ophangen van een nestkast of vogelhuisje is wat uw tuin een vogelparadijs maakt.

Pimpelmees broedtijd

De pimpelmees broedt van maart tot juli. In deze periode hebben ze 1 of 2 legsels. In één legsel zitten 7 tot 13 eieren. Het broeden duurt tot ongeveer 15 dagen, want pimpelmezen leggen ongeveer één ei per dag en daarna komen de eieren uit. De jongen blijven dan nog bijna drie weken op het nest voordat ze uitvliegen. Ook daarna worden ze nog een aantal weken verzorgd door beide ouders, de ouders houden zich ook bezig met het voeren van de jongen. Tijdens het broeden breng het mannetje eten naar het vrouwtje.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!