De Tafeleend

Voor 23:59 besteld, morgen in huis!*

de tafeleend

Vooral in de herfst en winter vind je de tafeleend in Nederland. Ze zijn dan vaak te zien in groepen na zonsondergang. Er zitten aardig wat verschillen tussen de mannelijke en vrouwelijke tafeleend. De mannetjes hebben een karakteristieke roodbruine kop met felrode ogen. Verder hebben ze een zwarte borst en licht grijze veren. De vrouwelijke tafeleend is niet zo opvallend. Zij heeft een lichtbruine kop en staart, en grijs bruine veren. De tafeleend is ongeveer 50 centimeter groot. Lees meer over de tafeleend, onderaan deze pagina!

Lees meer over de tafeleend!

2 artikel(en)

per pagina

1

2 artikel(en)

per pagina

1



Het leefgebied van de tafeleend

leefgebied tafeleend

De tafeleend vindt u in het gematigde gedeelte van Europa, met name in het westen, oosten en midden. Het noorden en zuiden wordt niet bevolkt door de tafeleend. In Nederland treft u de tafeleend in de buurt van water. Met name het IJsselmeer en andere kleinere meren zijn populair voor tafeleenden. Ook bij langzaam stromende rivieren en moerassen kun je de eend zien. In het oosten van Nederland vindt u de vogels bijna niet. Vooral Noord-Holland, Friesland en de waddeneilanden zijn geschikte locaties voor de tafeleend. Het is een standvogel. Dit houdt in dat de eend niet wegtrekt in de winter. In Nederland ziet u in de winter juist grotere aantallen tafeleenden. Dan komen er namelijk grote groepen tafeleenden uit de noordelijke regio van het leefgebied naar Nederland toe. Niet alleen in Nederland zijn deze eenden te vinden: ook rondom de Middellandse zee ziet u tafeleenden uit het noorden. Bij een hele koude winter willen de tafeleenden ook wel eens naar Frankrijk vertrekken. Vooral in de wintermaanden is de trefkans in Nederland dus groot.

Eten

De tafeleend eet alles, het is een echte omnivoor. Zaden, planten, diverse insecten en zelfs kleine visjes staan op het menu van de tafeleend. Ze duiken vaak het water in om daar naar voedsel te zoeken. We hebben ook eendenvoer. Dit is een goede aanvulling voor het eten dat de tafeleend in de natuur kan vinden.

Bekijk al het geschikte voer voor het Tafeleend!

Broeden

Ondanks dat de tafeleend in de winter vaker te zien is, is het ook mogelijk om hem tijdens de broedperiode aan te treffen. Deze periode vindt plaats vanaf eind april tot mei. Ze hebben dan vaak 1 legsel met 8 tot 10 eieren. Soms zitten er meer eieren in een legsel. Deze zijn dan vaak van een andere vrouwtjes eend. Na 25 dagen komen de eieren uit. Na 50 dagen kunnen de jonge tafeleenden vliegen. In juni trekken de mannen al weer weg. Soms is de broedperiode voor het vrouwtje dan nog bezig. Later trekken het vrouwtje en de jongen ook weg van de oorspronkelijke broedplek. De nesten worden vaak langs het water gebouwd. Meestal wordt de buitenzijde en de basis gemaakt van riet en andere planten. De tafeleenden bedekken de binnenzijde met mos. Helaas redden niet alle eieren het altijd. Om de tafeleend een handje te helpen bij het broeden kunt u gebruik maken van een eendenkorf. De eendenkorf is een speciale nestgelegenheid voor allerlei soorten eenden. Deze korven zorgen ervoor dat de kans op broedsucces van de tafeleend groter wordt. De eendenkorf helpt het beste wanneer ze boven het water geplaatst worden. Dan kunnen veel roofdieren niet meer bij de korf. Dit zijn vaak de grootste obstakels voor een succesvolle broedperiode. Ook vliegende roofdieren kunnen door de nauwe ingang niet goed de korf in. De eendenkorf moet wel op een beschutte plek staan, hier voelt de tafeleend zich fijn. Daarnaast is het belangrijk dat de aanvliegroute naar de korf toe vrij is. Wanneer de eenden eenmaal gewend zijn aan de eendenkorf kan het voorkomen dat ze jaarlijks terugkeren. Probeer de tafeleenden zo min mogelijk te storen. Vooral waterrecreatie zorgt voor onrust bij de eenden. Ze zijn hier erg gevoelig voor. Houdt daarom altijd een beetje afstand.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!