De bekendste tuinvogels in Nederland

Nederland kent in totaal zes verschillende landschapstypen: zandlandschap, zeekleilandschap, veenlandschap, duinlandschap, rivierlandschap en heuvellandschap. Door deze variatie aan natuur trekt Nederland veel diersoorten aan. Een van deze diersoorten tref je met regelmaat in de achtertuin aan: de vogel. Nederland kent een grote variatie aan allerlei vogels. Je vindt er mussen, mezen, lijsters, eenden, vliegenvangers en nog veel meer. Op deze pagina vind je alle meest voorkomende vogelsoorten Nederland, vogels die je in jouw tuin of verdere omgeving kunt aantreffen.

Mussen

Een familie met kleine vogels die je veel tegenkomt onder de vogels in de tuin is de mus. Mussen zijn zangvogels. Met name de huismus is erg bekend. Maar dat is niet de enige mus die je in Nederland kunt vinden. De ringmus komt ook veel voor in ons land. Er zijn echter veel vogelsoorten die wel het woord mus in de naam hebben, maar die officieel niet bij de mussen horen. Zo is de roodmus eigenlijk een vink en de grasmus eigenlijk een zanger. Wel behoren ze allemaal tot de orde van zangvogels. Over het algemeen zijn mussen klein van stuk en hebben ze een vrij dikke snavel. Verder verschillen mussen soorten onderling erg van elkaar.

Mezen

Net als de mussen, behoren de mezen tot de orde van zangvogels. Ook mussen zijn klein, maar hebben een krachtige snavel. Ze zijn handige klimmers en erg beweeglijk. De koolmees, pimpelmees, kuifmees, glanskop, zwartkop, en de zwarte mees behoren tot de echte mezen. Er is echter een verschil tussen mezen en meesachtigen: bij de meesachtigen horen nog meer soorten. De staartmees hoort hier bijvoorbeeld ook bij.

Vinken

Ook de vinken vormen een grote familie. Vinken eten meestal zaden. Daar gebruiken ze hun korte sterke snavel voor. Vinken hebben harde schedels en grotere kaakspieren dan andere vogels. Deze zijn ook nodig, want vinken eten zaden die heel hard zijn. Zonder de verstevigde schedel en de sterke spieren zouden ze niet door de zaden heen komen. Bij de vinken horen onder andere de normale vink, de goudvink, en de appelvink. Maar ook putters, sijzen, kneutjes, kruisbekken, groenlingen en roodmussen worden bij de vinken ingedeeld.

Eenden

Omdat Nederland een waterrijk land is, vind je hier veel eenden soorten. Eenden zijn namelijk echte watervogels. Alle eenden die in Nederland te vinden zijn horen bij de familie van eendachtigen. In Nederland vind je grondel eenden en duikeenden. Grondel eenden zoeken hun eten aan het wateroppervlak. Ze duiken weinig. De wilde eend, slobeend, krakeend en de zomertaling horen bij deze eendensoort. De tafeleend en de krooneend horen wel bij de duikeenden. Deze duiken wel en zoeken hun eten dan onder het water.

Vliegenvangers

Een andere zangvogel familie is de vliegenvanger. Er zijn meerdere soorten vliegenvangers die je in Nederland kunt vinden. Duidelijke vliegenvangers zijn de grauwe vliegenvanger en de bonte vliegenvanger. Maar ook de roodborst en de gekraagde roodstaart horen bij de vliegenvanger familie. Over het algemeen eten vliegenvangers insecten.

Uilen

Een vogelsoort die je niet snel op foto s terug zult zien, maar wel voorkomt in ons land, is de uil. Uilen zijn echte nachtdieren en daardoor niet vaak te aanschouwen. Officieel gezien worden uilen in twee soorten opgedeeld: uilen en kerkuilen. Beide komen in Nederland voor. De normale uilen die hier kunt vinden zijn de bosuil en de steenuil. Uilen zijn uitstekende jagers door hun goede ogen en oren. Ze eten vooral veel muizen, die ze ‘s nachts uit weilanden plukken.

Alle andere vogels in Nederland

Naast deze grote vogelfamilies zijn er natuurlijk nog meer vogels in ons land te vinden. Zo vind je er ook valken, zoals de torenvalk. Ook winterkoningen en spechten (zoals de grote bonte specht) zijn in ons land te vinden. Verder bezoeken spreeuwen, lijsters, duiven, gorzen, gaaien, spotvogel, boomkruipers, boomklevers, kwikstaarten, zwaluwen en kraaien ons land regelmatig. En de bekende zwart witte ekster uiteraard. Dit zijn vaak wel enkele soorten. Zo zijn er bijvoorbeeld erg veel soorten kwikstaarten, maar alleen de grote gele kwikstaart komt veel in Nederland voor. Wil je een specifieker beeld van de welke vogels in jouw omgeving voorkomen? Klik dan jouw provincie aan op de vogelkaart. Daar vind je alle vogels die in jouw provincie te vinden zijn.

Bij Vogelhuisjes.nl vind je ook tips over vogels. Zo vind je informatie over welk voedsel ze graag eten en welke nestkast het meest geschikt voor ze is. Veel vogels hebben specifieke voorkeuren. U wilt natuurlijk de kans zo groot mogelijk maken dat een vogel in uw tuin nest. Daarom is het zeker aan te raden om rekening te houden met deze voorkeuren.

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5497 reviews.