Swipe to the left

Vleermuizen in uw tuin?

Door Bas 3 years ago 4086 keer bekeken Geen reacties

Vleermuizen in uw tuin?

Vleermuizen, bijzondere diertjes die u wellicht wel eens rond hebt zien fladderen. Imposante dieren die niet door iedereen gewaardeerd worden in buurt de tuin. Maar als u toch een nestplaats voor vleermuizen wilt creëren, hoe kunt u dit dan het beste doen? In dit blogitem gaan we u een aantal tips geven over hoe u vleermuizen het beste kunt verwelkomen in uw eigen tuin!

Een nestplaats.

Vleermuizen hebben uiteenlopende soorten nestplaatsen. Elke vleermuis heeft namelijk vaak andere voorkeuren voor een broed- en nestplaats. Het is dus niet altijd even makkelijk om ervoor te zorgen dat vleermuizen voor uw tuin kiezen. Maar hoe kunt u de kans zo groot mogelijk maken? Allereerst is het belangrijk om te weten wat over het algemeen de voorkeuren zijn van deze nachtdieren. Vleermuizen nestelen zich vaak op donkere plaatsen die veel voedselvoorziening kunnen bieden. Denk bijvoorbeeld eens aan oude vervallen schuurtjes, ongeïsoleerde spouwmuren of ongebruikte zolders. Toch wilt u zicht hebben op de genestelde vleermuizen. Waardoor het wijsheid kan zijn een vleermuiskast op te hangen. Een vleermuiskast voorziet namelijk in vele behoeften die een vleermuis kan hebben bij een nestplaats.

Bekijk hier onze vleermuiskasten

Voedsel!

Een ander belangrijk aspect voor een vleermuis om zich te gaan nestelen in uw nestkast is voedsel. Er moet natuurlijk voor jonge vleermuisjes ook voldoende mogelijkheid zijn om te kunnen eten. Het voedsel waar vleermuizen van leven bestaat voornamelijk uit insecten. Het is dus belangrijk dat er voldoende insecten zich in uw tuin bevinden. Maar hoe lok je nou eigenlijk insecten? Met planten! Omdat de vleermuis een nachtdier is, is het verstandig om vooral insecten aan te trekken die ook ‘s nachts actief zijn. Dit kunt het beste doen door middel van verschillende planten die ‘s nachts bloeien. Denk bijvoorbeeld eens aan planten zoals de teunisbloem, koninginnekruid of duizendknoop. Een andere manier om insecten te lokken zijn bijvoorbeeld takken- en bladerhopen. Hier voelen kevers en andere insecten zich thuis.

Water en rommelhoekjes.

Een andere voorziening die het aantrekkelijk maakt voor vleermuizen om zich te nestelen is water, bijvoorbeeld een vijvertje. Ten eerste trekt dit water vele soorten insecten aan, ten tweede gebruiken vleermuizen vijvers om uit te kunnen drinken. Dit gebeurt op een spectaculaire wijze, de vleermuizen vliegen namelijk vlak over het water en scheppen het eruit met hun bek. Helaas gaat dit zo snel dat we het water scheppen amper kunnen zien, het enige wat er gezien kan worden zijn de kringen in het water die worden veroorzaakt door aanraking. Houdt dus wat ruimte over om de vijver heen. De vleermuis moet namelijk al vliegend bij de vijver kunnen komen

Delen op Social Media