Vogels in Nederland

Nederland is een vogelland bij uitstek. Door de ligging aan de kust en door de verschillende landschappen in ons land, vinden veel vogels hier hun thuis. Maar niet elke vogel is geschikt voor elk landschap. Daarom zal je sommige vogels niet overal tegenkomen. Op deze pagina vind je informatie over alle landschappen die voorkomen in Nederland. En nog belangrijker: welke vogels aangetrokken worden door deze landschappen. Allerlaatst vind je onderaan deze pagina misschien wel het belangrijkste landschap voor vogels: jouw achtertuin.

Nederlandse vogels in de tuin

Het gedeelte van alle vogels dat tijdens hun broedseizoen in Nederland nest, noemen we broedvogels. Op basis van het aantal broedparen, bestaat de top 10 van Nederlands meest voorkomende vogels uit de volgende vogels: de merel, huismus, spreeuw, vink, tjiftjaf, koolmees, winterkoning, fitis, houtduif en de wilde eend. Deze vogels in deze top 10 komen niet allemaal op dezelfde plek voor. Zo is de wilde eend alleen te vinden in waterrijk gebied, terwijl de winterkoning een echte bosvogel is. De huismus is daarentegen weer een echte liefhebber van de achtertuin. Om een beeld te krijgen van waar welke vogels voorkomen, worden de landschappen van Nederland verder toegelicht.

Landschappen vogels Nederland

Het landschap van Nederland is het resultaat van het verleden en speelt een grote rol in de fauna die er leeft. Aan onze kust vind je twee soorten landschappen: het duinlandschap en het zeekleilandschap. Verder vind je in Nederland veenlandschap, zandlandschap, rivierlandschap, en heuvellandschap. Naast dat de duinen er prachtig uitzien, zijn ze ook nog eens heel functioneel. Het is een belangrijke verdediging voor onze kust. Ze zijn ontstaan door een zand dat door de wind opgeblazen wordt. In het duingebied vind je onder andere de grasmus, de grote bonte specht, de houtduif, de kneu, de zanglijster en de zwartkop. Ook vind je hier meerdere soorten eenden, zoals de wilde eend, de tafeleend en de slobeend. Voor meer informatie over vogelsoorten in het duinlandschap, kun je het beste een kijkje nemen bij Vogels in Noord-Holland. Hier vind je namelijk de meest uitgestrekte duinlandschappen van Nederland. Het Nederlandse zeekleilandschap vindt u vanzelfsprekend alleen aan de kust. Vooral watervogels en eenden komen in dit landschap veel voor. Het zee kleilandschap is met name in Noord-Holland, Friesland, Groningen, Zuid-Holland en Zeeland te vinden. Nederland kent verschillende veenlandschappen. Veengebieden worden door hun vochtige karakter vaak gebruikt voor weides of hooiland. Dit is voor veel vogels vaak ideaal landschap, want er is veel voeding en water te vinden. Hierdoor vind je hier veel eenden, maar ook allerlei zangvogels. Het zandlandschap in Nederland is zeer gevarieerd en er bestaan meerdere vormen van. Zandlandschappen zijn vooral in Drenthe en Gelderland te vinden. Je vindt hier allerlei soorten mussen, vinken en mussen. Het unieke rivierenlandschap bestaat uit verschillende onderdelen, waaronder de rivierlopen. Deze rivierlopen zijn over het algemeen vrij rustig, wat perfect is voor veel eenden. Hier vind je ook veel grasland, wat weer aantrekkelijk is voor veel andere vogels. Met name in Gelderland zijn deze gebieden veel te vinden. Het enige heuvellandschap van Nederland is in het zuiden van Limburg te vinden. Hier vind je uitgestrekte heuvels en beekdalen. In dit gebied leven echte bosvogels, zoals vinken en spechten, maar ook valken en zwaluwen.

Hoe krijg je vogels in de tuin

Vogels komen uiteraard niet alleen in deze landschappen voor, maar ook het hele jaar in de steden en dorpen. Hoewel de meeste vogels zich graag in de natuur bevinden, zoeken veel soorten toch vaak de mens op. Dit komt omdat ze hier veel te halen hebben: in de winter komen ze in de bewoonde wereld voor voedsel en schuilplekken, in de zomer zoeken ze naar geschikte broedplekken. In de natuur zijn deze niet altijd te vinden. Daarom is jouw tuin of balkon een van de belangrijkste landschappen voor de tuinvogels in Nederland. Veel mensen genieten van veel vogels in de tuin en maken daarom gebruik van vogelhuisjes, in de hoop dat er in hun tuin genest gaat worden. Maar niet elk huisje is geschikt voor elke vogel. Daarom kun je bij ons op de juiste manier zoeken naar een vogelhuisje: selecteer jouw provincie, waar je naast informatie over de natuur in de provincie, ook informatie over de meest voorkomende vogelsoorten vindt. Deze zijn per provincie overzichtelijk in kaart gebracht. Vervolgens kun je meer lezen over specifieke vogels die je graag in de tuin zou willen zien. Zo kun je beter rekening houden met het soort vogel in jouw omgeving, en is de kans groter dat deze vogel jouw tuin bezoekt. Ben je gek op vogels voeren, en heb je een mooie nestkast, maar nog steeds weinig vogels in jouw tuin? Zorg dan dat jouw tuin niet te strak onderhouden is. Zorg voor zoveel mogelijk bloeiende planten, bomen en struiken, laat afgevallen takken en afgevallen blad liggen. Dit trekt insecten aan, waardoor we de tuin aantrekkelijker maken voor vogels. Allerlei insecten zijn natuurlijk voedsel voor de vogels.

Geen producten gevonden die aan je zoekcriteria voldoen.

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5412 reviews.