Nestkast roodborst kopen? Dé nestkast voor halfholenbroeders
De meeste nestkasten die bij Vogelhuisjes.nl te vinden zijn, zijn voor holenbroeders. Er zijn echter ook een aantal halfholenbroeders, die liever wat meer overzicht hebben. Eén van de meest bekende halfholenbroeders is het roodborstje. Deze graag geziene tuinvogel maak je erg blij met een van de huisjes op deze pagina!
Nestkastjes
- Aantal:12 stuks
- Dikte ca:0,4 cm
- Materiaal:Aluminium
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:30 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:18 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:25 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
Nestkastjes
- Hoogte ca:23 cm
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:22,5 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:25 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
Wat is een nestkast voor een roodborstje?
Roodborstjes zijn geliefde en graag geziene vogeltjes. Erg logisch dus dat je deze leuke tuinvogel graag een veilige nestplek biedt in de tuin. Het roodborstje tref je echter niet snel aan in een "klassieke" nestkast: een houten kastje met een ronde, kleine ingang. Roodborstjes willen namelijk graag overzicht houden. De halfhol nestkast biedt hiervoor een uitkomt: er is genoeg ruimte om lekker een nestje te bouwen, echter is er geen sprake van een kleine invliegopening, maar eerder een groot, open vak.
Hoe maak een roodborstje zijn nest?
Het roodborstje is dus een echte halfholenbroeder. Meestal maken ze een slordig nest van grassen en bladeren. In tegenstelling tot veel vogels broeden ze graag op of laag boven de grond, in bomen of dichte klimplanten. Het roodborstje is het meest te vinden in landschappen met bomen en veel stuikgewas. Het zijn vogels die goed van vertrouwen zijn, behalve naar hun soortgenoten. Dan beschermen ze hun eigen territorium op felle wijze. Hun broedperiode loopt van april tot juli, meestal hebben ze in deze periode één of twee nesten. Het kost circa twee weken broeden voordat de eieren uitkomen.
Hoe herken je een roodborstje in de tuin?
Om te weten of het zin heeft om een nestkast voor een roodborstje op te hangen, is het goed om uit te zoeken of er wel roodborstjes in je leefomgeving voorkomen. Dat doe je natuurlijk door goed om je heen te kijken buiten. Jonge roodborstjes hebben nog geen karakteristieke rode borst. Zij hebben een gevlekt verenkleed, meestal lichtbruin. Het is natuurlijk erg leuk om deze jonge vogels in de tuin te hebben. Wil je de roodborstjes naar je tuin lokken? Dan is het plaatsen van een roodborst nestkast zeker een goed idee! Onze halfhol nestkasten zijn speciaal ontworpen voor het roodborstje, maar zijn ook geschikt voor andere halfhol broeders, zoals de gekraagde roodstaart, de witte kwikstaart, en de grauwe vliegenvanger.
Vogelhuisje roodborstje en andere halfholbroeders
Een vogelhuisje voor een roodborstje kan er op verschillende manieren uitzien. Wat eigenlijk alle nestkasten voor roodborstjes gemeen hebben, is dat ze beschikken over een grote invliegopening, die ervoor zorgt dat de helft van de nestkast open is. We hebben diverse varianten van de roodborst nestkast, zodat je zelf kunt kiezen wat het mooist staat in je tuin. We hebben mooie houten varianten met een bitumen dak of een zinken dak, zodat het nest goed beschermd is.
Plaatsen van een nestkast roodborst
Omdat roodborstjes graag relatief laag nesten, raden we aan om een roodborst nestkast niet hoger dan 1,5 meter hoog te hangen. Om deze reden, en omdat een nestkast roodborst half open is, zijn roodborst nestjes wel gevoeliger voor roofdieren. Pas dus op met katten in de tuin. Door de roodborst nestkast enigszins verdekt op te hangen, zorg je dat roofdieren de nestkast minder snel ontdekken. Plaats de roodborst nestkast bijvoorbeeld in dichte begroeiing van een klimop, of onder een dakrand. Dan komen roofdieren er minder makkelijk bij in de buurt. Omdat roodborstjes erg territoriaal zijn naar soortgenoten, is het verstandig om in de directe omgeving geen andere nestkasten voor roodborstjes op te hangen.
Schoonmaken van een roodborst vogelhuisje
Roodborstjes zijn deels trekvogels: een deel van de populatie hier in Nederland vertrekt tussen augustus en november naar Zuid Europa, om daar te overwinteren. Deze maanden zijn dus erg geschikt om de roodborst nestkast even een goede schoonmaakbeurt te geven. Doordat een roodborst nestkast half open is, gaat dit vrij gemakkelijk. Gebruik enkel heet water en trek hier wel even handschoentjes bij aan, want er kan best wat viezigheid uit komen.
De schone nestkast kan daarna weer opgehangen worden. Dan kan deze door de vogels die wel in Nederland blijven weer gebruikt worden als fijne schuilplek tijdens de wintermaanden. Het najaar is ook het perfecte moment om een nestkast voor het eerst op te hangen: dan wennen de vogels er alvast aan, en is de kans groter dat ze er tijdens de broedperiode gebruik van zullen maken!
Roodborstjes vriendelijke tuin
Je kunt, naast het ophangen van een nestkast voor het roodborstje, uiteraard meer doen om je tuin aantrekkelijk te maken voor roodborstjes. Ze eten voornamelijk insecten, dus erg veel zal je ze op de voedertafel niet aantreffen. Wanneer je in beschutte hoekjes wat strooivoer strooit, zullen ze hier wel dankbaar gebruik van maken. Helemaal lekker vinden ze gedroogde meelwormen! Maar zorg er dus wel voor dat je dit op de grond strooit op beschutte plekjes, zodat ze er gemakkelijk bij komen. Probeer bladerhopen en dergelijke gewoon te laten liggen: dit zorgt voor extra beschutting en hier gaan vaak insecten tussen zitten, wat ook prettig is voor het roodborstje.
Vogelhuisjes voor andere vogels
Halfholbroeders maken dankbaar gebruik van nestkasten voor roodborstjes, maar de meeste tuinvogels hebben de voorkeur voor een compleet afgesloten vogelhuisje met een kleine invliegopening. Ook voor deze vogels hebben we ruime keuze! Let hierbij wel op de invliegopening: waar sommige vogels voldoende hebben aan 28 mm, hebben andere vogels een grotere invliegopening nodig. Wil je weten welke vogels bij jou in de omgeving voorkomen? Neem dan een kijkje op onze Vogels in Nederland pagina: hier zie je overzichtelijk per provincie welke vogels er voorkomen, en welke vogelhuisjes daar het beste bij aansluiten!
De service van Vogelhuisjes: je nestkast roodborst snel in huis
Het is natuurlijk erg belangrijk dat je je nestkast roodborst snel in huis hebt, want dan voorzie je het roodborstje zo snel mogelijk van een veilige nestplek! Wij hebben al onze producten op voorraad in ons eigen magazijn, waardoor we snel leveren. Je hebt je nestkast dus erg snel in huis. Daarnaast kun je altijd bij ons terecht voor vragen: onze deskundige klantenservice staat voor je klaar aan de telefoon, via de mail en via chat. We helpen je graag!