Maak de vogels blij met een pimpelmees nestkast!
Met een pimpelmees nestkast help je de pimpelmezen in jouw tuin! Pimpelmezen zijn geliefde tuinvogels, welke net wat kleinere zijn dan hun grotere broertje de koolmees. Je ziet ze vaak samen, zeker in de koudere maanden. Toch maken ze vaak gebruik van andere nestkasten, omdat koolmezen nestkasten met een grotere invliegopening nodig hebben. Pimpelmezen hebben voldoende aan een invliegopening van 28 mm.
Black Friday Aanbieding
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:27 mm
- Materiaal:Hout
Nestkastjes
- Aantal:12 stuks
- Dikte ca:0,4 cm
- Materiaal:Aluminium
Black Friday Aanbieding
- Koolmees Basic
- Winterkoning Basic
- Pimpelmees Basic
Mussenhotel
- Hoogte ca:30 cm
- Opening ca:34 mm
- Materiaal:Hout
Mussenhotel
- Hoogte ca:40 cm
- Opening ca:30 mm
- Materiaal:Hout
Nestkast pimpelmees kopen? Meer over de pimpelmees
De pimpelmees is eigenlijk een bosvogel. Deze mees heeft zich echter aangepast aan de menselijke omgeving, ook door de toenemende verstedelijking. Het zijn flexibele vogels die weinig eisen van hun leefomgeving en overal in Nederland wel te vinden zijn. Ze eten erg gevarieerd, waardoor ze eigenlijk overal wel aan hun voedsel komen.
De broedperiode van de pimpelmees
Normaliter broeden pimpelmezen in boomholtes; het broedseizoen begint eind maart en eindigt in juli. In deze periode hebben ze één tot twee legsels, met elk 7 tot 13 eieren. De jonge vogels zitten circa 3 weken op het nest pimpelmees, waarna ze ook nog 3 weken gevoerd worden. Omdat een goede boomholte niet altijd beschikbaar is voor een pimpelmees nest, maken ze ook graag gebruik van nestkasten. Een mooie nestkast pimpelmees in de tuin zal het dus zeker aantrekkelijk maken voor de pimpelmees om je tuin te bezoeken. Daarnaast kan wat strooivoer of pinda’s op de voedertafel er ook voor zorgen dat gezellig druk wordt in de tuin!
Welke vogels nesten in een pimpelmees nestkast?
Een pimpelmees nest dus niet alleen graag in een eigen gemaakt nest pimpelmees nestkasten zijn ook erg geliefd. Een pimpelmeeskast lijkt erg op een koolmees nestkast. Over het algemeen zijn ze net zo groot, of net een slagje kleiner. Wat ze wel altijd hebben is een invliegopening van minimaal 28 mm. Dit is groot genoeg voor diverse mezensoorten die een vergelijkbaar formaat hebben als de pimpelmees, zoals bijvoorbeeld de zwarte mees, de zwartkop en de matkop. Met een pimpelmees nestkast trek je dus verschillende soorten mezen aan.
Soorten pimpelmees nestkasten
We hebben diverse soorten nestkasten voor de pimpelmees. Van traditionele houten nestkastjes, tot zeer moderne uitvoeringen zoals een kunststof nestkast pimpelmees. Het leukste is om een vogelhuisje te kiezen welke goed aansluit bij je tuin. Heb je dus een moderne stadstuin, dat is het leuk om een vogelhuisje uit te zoeken die hier goed bij aansluit. Bekijk dan bijvoorbeeld onze modellen van Capi Europe. Daarnaast bieden we enorm veel modellen van Esschert Design, van bijvoorbeeld FSC gecertificeerd vurenhout of douglas hout. Deze staan prachtig in de meeste tuinen. Een vogelhuisje pimpelmees is dus niet alleen fijn voor de pimpelmees, maar is ook nog eens een echte sfeermaker!
Tips voor het ophangen van je pimpelmeeskast
We hebben een aantal tips voor het ophangen van een pimpelmeeskast voor je verzameld, zodat de kans zo groot mogelijk is dat de een familie met pimpelmezen zich in jouw vogelhuisje pimpelmees nestelt.
Hang de nestkast voor pimpelmees op een plek buiten de volle zon, om te voorkomen dat het vogelhuisje erg warm wordt. Het is tevens een goed idee om rekening te houden met de windrichting. Zorg ervoor dat het huisje op het noorden, oosten of noordoosten hangt, om regeninval zoveel mogelijk te voorkomen. De ideale ophanghoogte voor een nestkast voor de pimpelmees is op 2 à 3 meter hoogte. Wat betreft het ophangen van meerdere vogelhuisjes, geldt de volgende vuistregel: huisjes voor verschillende soorten mezen mogen relatief dicht bij elkaar hangen, in vergelijking met huisjes voor dezelfde soort. Houdt voor twee vogelhuisjes voor verschillende vogelsoorten minimaal 3 meter afstand aan, en voor vogelhuisjes voor vogels van dezelfde soort minimaal 10 meter.
Nestkast voor de pimpelmees schoonmaken
Het is van belang om een nestkast jaarlijks schoon te maken, ook bij de nestkast pimpelmees. Het beste moment om dit te doen is in het najaar. Dan hebben alle jongen de nestkast verlaten, en kun je gerust het huisje schoonmaken. De meeste pimpelmees nestkasten hebben een deurtje, en maak je dus eenvoudig open om er heet water in te laten lopen. Vergeet niet om hier handschoenen bij aan te trekken, want er kan best wat viezigheid uit het vogelhuisje komen. Het schone vogelhuisje kan dan in de koude maanden weer dienst doen, door beschutting te bieden tegen de kou en de regen. Ook als je een nieuw pimpelmees vogelhuisje koopt, doe je er goed aan om deze in het najaar alvast te bevestigen: dan wennen de vogels er alvast aan.
Vogelhuisjes kopen voor andere vogelsoorten
Uiteraard bieden wij naast de pimpelmees nestkast nog veel meer mooie vogelhuisjes. Zo hebben we ook veel decoratieve vogelhuisjes. Wil je weten welke vogels het meest in jouw omgeving voorkomen? Neem dan een kijkje bij Vogels in Nederland voor extra informatie!
De service van Vogelhuisjes.nl
Als je je pimpelmees nestkast bij ons bestelt, zorgen wij dat je hem snel in huis hebt. Wel zo fijn, want dan kun jij snel de pimpelmezen voorzien van een thuis! Daarnaast staat onze klantenservice altijd klaar om eventuele vragen te beantwoorden. We zijn telefonisch bereikbaar en via e-mail of chat.
Veelgestelde vragen over pimpelmezen
- Welke invliegopening is geschikt voor de pimpelmees?
- Wat is het verschil tussen de pimpelmees en de koolmees?
- Wat kan ik de pimpelmees het beste voeren?
- Eet de pimpelmees de eikenprocessierups?
De pimpelmees geeft de voorkeur aan een nestkast met een opening van 28 mm. Dit is ook een geschikte invliegopening voor veel andere kleine mezensoorten. De net iets grotere koolmees heeft een invliegopening nodig (32 mm).
Er zijn meerdere verschillen tussen deze mezensoorten. Pimpelmezen zijn kleiner dan koolmezen, en hebben in tegenstelling tot de koolmees een witte kop met blauwe "pet" en blauwige vleugels. Bij de koolmees zie je veel meer zwart en grijstinten. De koolmees is daarnaast is schuwer in gedrag en eten minder graag grote insecten in vergelijking met de pimpelmees, die zelfs spinnen eet.
Tijdens het broedseizoen eten pimpelmezen vooral insecten, maar ook geleedpotigen zoals spinnen. In de winter zijn ze gek op zaden en noten. Je maakt de pimpelmees dus erg blij door in de winter pinda's toe te voegen op de voedertafel.
Ja! Net als de koolmees, eet de pimpelmees ook de eikenprocessierups. Ze schudden de rups zodat deze zijn brandharen loslaat, en eet hem dan op. Door een pimpelmees nestkast te plaatsen zorg je dus dat de eikenprocessierups op biologische manier bestrijdt wordt.