De invliegopeningen van een vogelhuisje!

Invliegopeningen van een vogelhuisje

Een tuin vol vogelhuisjes is een leuk gezicht. Wat nog leuker is, zijn bewoonde vogelhuisjes in je tuin. Waar je op moeten letten bij het ophangen van vogelhuisjes zijn onder andere de invliegopening, hoogte en ophangrichting. In deze blog gaan we dieper in op de invliegopening. Deze opening bepaalt grotendeels welke vogelsoorten de huisjes aantrekken en gaan nestelen in je tuin. Er zijn eigenlijk geen officiële regels van de invliegopeningen. Ieder vogelsoort heeft een eigen voorkeur van invliegopening, in combinatie met de omgeving.

Het juiste formaat

Vogels zoals mussen, mezen en boomklevers geven voorkeur aan een kleine invliegopening. Terwijl roodborsten, merels en winterkoninkjes juist op zoek zijn naar een vogelhuisjes met een grote opening (halfholen). Het is vaak millimeterwerk, maar deze afmetingen maken voor de vogelsoorten een groot verschil. Door een vogelhuisje op te hangen kun je de gewenste vogelsoorten in jouw tuin aantrekken.

De invliegopening van een nestkast in niet de enige invloed van het bezoek van vogels. De plaatsing, hoogte vulling en de ophangrichting zijn wellicht net zo belangrijk om het huisje vol gevleugelde bezoekers te krijgen. Lees alle informatie over het ophangen van je vogelhuisjes in de blog: Vogelhuisjes ophangen? Zo moet het!

Een handig overzicht

In het onderstaande overzicht lees je de verschillende diameter invliegopeningen van de nestkast. En welke geschikt zijn per vogelsoort.
Wij maken het nog iets makkelijker. Je kunt door te klikken op een vogelsoort direct de geschikte vogelhuisjes en bijpassende producten vinden. 🙂

Invliegopeningen:Geschikt voor de vogelsoorten:
ø 22 mmKleine mezenPimpelmeesZwarte mees
ø 30 – 32 mmGrote mezenKoolmeesKuifmeesBonte vliegenvanger
ø 34 – 40 mmMussenRingmusHuismusBoomkleverGekraagde roodstaart
ø 45 mmSpreeuwGrote bonte specht
ø 130 mm Bosuil
HalfholenMerelRoodborstGrauwe vliegenvangerGrote gele kwikstaartZwarte roodstaart

Weet je welke vogels actief zijn in je tuin of wil je een andere vogelsoorten aantrekken in je tuin? Kijk dan welke vogels er in je tuin voorkomen en pas je aankoop hierop aan. Met het bovenstaande overzicht zul je het geschikte huisje vinden per vogelsoort.
Veel succes met het kiezen van een leuk vogelhuisje!

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.4/10 gebaseerd op 2002 reviews.