De Boomklever
Boomklevers hebben hun naam te danken aan een specifiek talent: ze kunnen zowel omhoog als omlaag tegen een boom aan lopen. Je kunt de boomklever goed herkennen aan zijn opvallend blauwe kleur. De rug, vleugels, kop en staart van de boomklever zijn blauw terwijl de borst en buik bruin van kleur zijn. In de broedperiode zijn vooral de kleuren van het mannetje helder. Met een lengte van 13 centimeter zijn het kleine vogeltjes, maar de tenen van de vogel zijn relatief lang. Dit is handig, want hierdoor kan de boomklever goed zijn grip op de boomstam behouden. Ook de nagels van de vogel zijn erg lang. De boomklever heeft een lange en spitse snavel. Verder is het ook een hele luidruchtige vogel. De roepjes van deze vogel zijn vaak hoog en stuiterig. Onderaan deze pagina vindt u meer informatie over de boomklever!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vetbollen
- Gewicht ca:9 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Vetbollen
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Tjiftjaf
- Gewicht ca:0.53 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Vetbollen
Waar vind je de boomklever?
De boomklever is heel stand vast en blijft eigenlijk het gehele jaar in zijn eigen territorium. Wanneer ze jong zijn willen ze nog wel eens verkennen, maar daarna zijn ze loyaal aan hun eigen leefgebied. Vooral in de gematigde delen van Europa zijn ze veel te vinden. De extreme kou en hitte vermijden ze het liefst. Omdat de boomklever zich het liefst vestigt in oude loofbossen, zijn ze het meest te vinden in het oosten van het land. Verder is deze vogel ook te zien in parken en tuinen, omdat hij soms een voorkeur heeft voor meer open plekken. De aanwezigheid van bomen is wel van belang, aangezien ze de kleinste insecten uit het boomschors pikken.
Bekijk alle Nestkasten voor de Boomklever!
Voeding
De boomklever eet insecten die ze zelf tussen het schors van de bomen vandaan halen. Verder eten ze ook veel zaden en noten. Ze zetten deze zaden vaak vast in de boomstam en prikken ze dan met hun scherpe snavel kapot. Ze kunnen met hun lange tenen ook zelf zaden vasthouden en dan opeten. Om hierop in te spelen kun je zaden en dergelijke in inkepingen in bomen leggen. Je kunt ook kiezen voor een al gevulde voederstam. De stam is gevuld met vet en allerlei zaden. Verder komen ze ook graag naar voedertafels. Ze zijn gek op pinda’s en pindakaas. In vogelpindakaas zitten vaak stukjes noten en zaden. De boomklever zal deze stukjes er graag tussenuit pikken. Bevestig deze pot in een mooi pindakaashuisje.
Bekijk al het geschikte voer voor de Boomklever!
Broedperiode
De boomklever maakt het liefst zijn eigen nest. Dit doen ze met grote precisie: ze maken vaak hun eigen nestopening met modder. Zo kunnen grotere vogels niet in hun eigen gemaakte nestje komen. Als basis gebruiken ze vaak oude spechtennesten, die ze dan geheel naar eigen voorkeur inrichten. Daar gebruiken ze bladeren en boomschors voor. Boomklevers broeden ook vaak meerdere keren in hetzelfde nest. De broedperiode voor boomklevers begint in april. Ze hebben vanaf april twee legsels, elk met 6 tot 9 eieren. De boomklever mag dan een holenbroeder zijn en graag zelf zijn nest bouwen, je kunt hem altijd een handje helpen. Een goed voorbeeld hiervan is de Boomkruiper Basic, een perfecte basis voor de boomklever die hij zelf verder vorm kan geven. Waar je deze ophangt maakt niet zoveel uit, de boomklever kan op beschutte en vrije gebieden goed zijn werk doen. Ze hebben wel baat bij een beschutte aanvliegroute voor hun nestje. Een boomrijke omgeving is daarom heel goed geschikt. Het dakje is ook makkelijk voor de boomklever. Wanneer ze zelf een nest bouwen maken ze vaak zelf een dakje voor extra beschutting.