Nestkast winterkoning kopen? Kleine nestkast voor een kleine vogel
De winterkoning is een algemeen bekende tuinvogel, en is erg klein in formaat. Een winterkoning is gemiddeld namelijk maar 10 centimeter naam. Zijn stoere naam is misleidend, want de winterkoning houdt niet van de kou en is niet bestand tegen de koude winters. Ze kunnen daarom zeker een mooie winterkoning nestkast gebruiken om in te broeden, en om in te schuilen tijdens de herfst en winter!
Black Friday Aanbieding
- Hoogte ca:18 cm
- Opening ca:35 mm
- Materiaal:Zeegras
Nestkastjes
- Aantal:12 stuks
- Dikte ca:0,4 cm
- Materiaal:Aluminium
Black Friday Aanbieding
- Koolmees Basic
- Winterkoning Basic
- Pimpelmees Basic
De Winterkoning
- Hoogte ca:21 cm
- Opening ca:30 mm
- Materiaal:Hout
Black Friday Aanbieding
- Hoogte ca:26 cm
- Opening ca:35 mm
- Materiaal:Hout/Kokos
De Winterkoning
- Hoogte ca:21 cm
- Opening ca:30 mm
- Materiaal:Hout
Vogelhuisjes
- Hoogte ca:24 cm
- Opening ca:35 mm
- Materiaal:Zeegras
Black Friday Aanbieding
- Nestbuidel Zeegras
- Nestbuidel Kokos
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:30 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
Black Friday Aanbieding
- Antiek S
- Antiek M
- Antiek L
Winterkoning in jouw tuin met een winterkoning nestkast
De winterkoning komt in heel Nederland voor, zijn enige vereiste aan een leefomgeving is voldoende beschutting. Dat kan dus zijn is bosrijk gebied, maar ook in groene woonwijken met veel bomen en velden met veel lage begroeiing. De winterkoning komt in grote getale voor in ons land, en blijft er ook gedurende het jaar.
Normaliter maakt de winterkoning een bolvormig nestje gemaakt van mos. De opening zit dan vaak aan de zijkant. Omdat ons land steeds meer verstedelijkt, en veel mensen hun tuinen steeds beter onderhouden en opruimen, is het nestmateriaal minder rijkelijk beschikbaar. Het gebrek aan deze natuurlijke middelen zorgt ervoor dat de winterkoning nest in speciale nestkasten. Met een mooie nestkast, speciaal ontwikkeld voor de winterkoning, maak je deze vogel dus erg blij en draag je bij aan het in stand houden van de vogelstand.
Nestkast winterkoning met klein formaat
Winterkoninkjes broeden in kleine nestkastjes, het formaat van de invliegopening maakt hierbij niet zoveel uit (minimaal 27 mm). Winterkoninkjes maken ook nog wel eens gebruik van halfopen nestkastjes, maar broeden hier meestal niet in. Ze gebruiken deze nestkasten eerder als schuilplek.
Broedseizoen van de winterkoning
De winterkoning start halverwege april aan het broedseizoen. Deze duurt vaak tot ergens in juli, en in deze periode hebben ze twee keer een legsel. Een legsel bestaat vaak uit 5 tot 7 eieren, welke in twee weken uitgebroed worden. In de natuur maakt het mannetje meerdere nesten, waaruit het vrouwtje vervolgens een keuze kan maken. Het kan dus geen kwaad om in je omgeving meerdere nestkasten voor winterkoninkjes op te hangen, zodat de winterkoning nest mogelijkheden heeft. Meer dan één nestkast winterkoninkje ophangen kan dus zeker geen kwaad.
Winterkoninkjes voeren
Winterkoninkjes hebben fijne snaveltjes, waar ze meestal kleine insecten en spinnetjes mee eten. Insecten komen meer voor in wat rommelige tuinen, dus je doet er goed aan door het blad en dergelijke fijn te laten liggen. Wil je ze toch een handje helpen, en de vogels voeren met wat strooivoer? Strooi dit dan onder de bomen en de struiken, want winterkoninkjes zoeken hun eten graag dicht bij de grond. Zorg ook dat voedsel dicht in de buurt van een nestkast winterkoninkje te vinden is, zodat ze geen grote afstand hoeven te overbruggen.
Waar hang je een winterkoning vogelhuisje op?
Welke locatie je kiest om de nestkast ophangen, is belangrijk: het zou zonde zijn als er geen gebruik gemaakt wordt van je vogelhuisje winterkoning. Een nestkast winterkoning hang je minder hoog dan andere nestkasten: deze bevestig je het beste op zo’n 1 m van de grond, in de struiken. Zorg voor een rustige en beschutte plek, buiten de volle zon. In verband met regeninval richt je de invliegopening beter niet op het zuiden of westen. Hang de invliegopening dus richting het noorden of oosten, en zorg dat de aanvliegroute daarbij vrij blijft. Er mogen dus geen takjes zijn die de opening versperren. Pas ook op met de aanwezigheid van katten, omdat de nestkast vrij laag opgehangen moet worden is deze al sneller makkelijker toegankelijk voor roofdieren. En vergeet dus niet om bij voorkeur meerdere stuks van de nestkast winterkoning in de tuin te hangen, omdat de vrouwtjes graag wat te kiezen hebben!
Wanneer hang je een nieuwe nestkast voor de winterkoning op?
Het beste moment om een nestkast voor het eerst te bevestigen, is in het najaar. Dan maken de vogels alvast kennis met het vogelhuisje, en is de kans groter dat ze hem ook daadwerkelijk gaan gebruiken tijdens de broedperiode. Daarnaast schuilen winterkoninkjes graag in de nestkasten bij koude weersomstandigheden.
Hoe maak je een winterkoning nestkast schoon?
Hebben de vogels tijdens broedseizoen uitgebreid gebruik gemaakt van het winterkoninkje vogelhuisje? Vergeet deze dan niet tijdens het najaar schoon te maken. Dit is van belang, omdat vogels niet graag in een vuile nestkast gaan schuilen en later ook nesten. We raden aan om dit jaarlijks te doen, en om niet te vergeten om hier even handschoentjes bij aan te trekken. Er kan een hoop viezigheid uit komen! Veel van onze vogelhuisjes beschikken over een klepje, waardoor je gemakkelijk water er in laat lopen, en de troep er weer uit. Mocht dit niet zo zijn, dan is het ook mogelijk om heet water via de invliegopening in het huisje te laten lopen. Het is dan wel zaak dat je het vogelhuisje goed laat drogen, voordat je deze weer ophangt.
Nog veel meer voor vogels
Bijna elke tuinvogel heeft behoefte aan een ander soort nestkast, welke aan de specifieke eisen van deze vogelsoort voldoet. Binnen ons uitgebreide assortiment vind je enorm veel artikelen die goed aansluiten bij allerlei verschillende vogelsoorten. Wil je weten welke vogelsoort het meeste bij jou in de buurt voorkomt? Neem dan een kijkje op onze Vogels in Nederland pagina. Hier zie je gelijk welk vogels in jouw provincie veel voorkomend zijn, zodat je het juiste vogelhuisje voor deze vogel selecteert! We hebben veel verschillende soorten, zodat je kunt kiezen wat het beste bij jouw smaak en tuin aansluit.
We halen de natuur graag dichter bij huis, dus we bieden nog veel meer leuke nest- en voederopties voor de dieren die je in de tuin aantreft. Daarbij kun je, naast vogels, ook denken aan eekhoorns, egels, vleermuizen, en allerlei insectensoorten. Met behulp van onze artikelen draag je bij aan de biodiversiteit in je tuin en help je de natuur een handje. Ook voor een divers assortiment met voer voor vogels en voor andere tuindieren kunnen we je helpen!
De service van Vogelhuisjes.nl
Wist je dat wij al onze producten op voorraad houden in ons eigen magazijn? Hierdoor leveren we erg snel! Daarnaast weten we erg veel van onze producten. Onze klantenservice staat dan ook voor je klaar om vragen te beantwoorden, aan de telefoon, per mail of via de chat!