De Grote Bonte Specht
Van de spechten is de grote bonte specht het meest bekend. Hij is de grootste van drie bonte spechten, namelijk 24,5 centimeter. Van de grote bonte specht wordt ook wel gezegd dat ze een grote rode broek aanhebben. Dit komt omdat ze vrijwel volledig zwart wit zijn, afgezien van het onderste gedeelte van de vogel. De mannetjes hebben ook een rode vlek op het achterhoofd, terwijl de vrouwtjes dat niet hebben. Verder hebben ze op de vleugels grote en kleine witte vlekken. De grote witte vlekken bevinden zich meestal bij de schouders. Jonge spechten lijken veel op de middelste bonte specht. Dit komt door de rode pet die ze op hebben. Toch heeft de middelste bonte specht meer wit in het gezicht en een lichtere kleur rood op het hoofd. Lees onderaan deze pagina meer over de grote bonte specht!
Lees meer over de grote bonte specht!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Black Friday Aanbieding
- Hoogte ca:23 cm
- Type:Hangend
- Materiaal:Metaal
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca: 1.2 kg
- Type: Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Tjiftjaf
- Gewicht ca:0.53 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Vetbollen
Waar leeft en broedt de specht?
Je vindt de specht overal in Europa waar bomen zijn. Het type boom maakt niet veel uit, zowel in naaldbossen, loofbossen en mediterrane bossen kunnen spechten goed leven. Toch vinden ze zachtere boomsoorten het prettigst. Dit komt omdat ze hier hun nest goed in kunnen uithakken. Zachte boomsoorten zijn ook in tuinen en parken te vinden, waar de specht dan ook vaak te treffen is. De grote bonte specht is het meest te vinden in het midden en oosten van Nederland. Doordat de bossen in Nederland steeds ouder worden vind je hier steeds meer spechten. Het is een standvogel, dus hij vertrekt in de winter niet naar warmere oorden. Ze gebruiken echter wel een groter gebied voor de zoektocht naar eten tijdens de winter. In deze periode vind je ze nog vaker in tuinen. De grote bonte specht past zich makkelijk aan in een nieuwe omgeving.
Vanaf het begin van april begint de specht met broeden. Ze hebben dan 1 legsel met gemiddeld 6 eieren, die een creme witte kleur hebben. Een specht gebruikt elk jaar een nieuwe nestplek. Deze hakken ze vaak zelf uit in een boom. De specht heeft hier de ideale snavel voor, met een ingebouwde schokdemping. Zo raken de hersenen van de vogel niet beschadigd tijdens het hakken. Wanneer het nest eenmaal klaar is en de eieren gelegd zijn, duurt het tot 12 dagen voordat de eieren uitgebroed zijn. Daarna zitten de jongen nog tot 23 dagen in het nest. Bij het uitvliegen worden ze verdeeld tussen de ouders. Die gaan dan hun eigen weg en verzorgen de jongeren nog iets langer dan een week.
Bekijk de Nestkast voor de Grote Bonte Specht
Voeding
Deze specht eet zowel insecten als zaden. Vooral in de zomer, op basis van beschikbaarheid, kiezen ze voor insecten. In de winter zijn deze echter minder beschikbaar en gaan ze verder struinen. Zo komen ze vaak op voedertafels terecht. Daar kun je ze blij maken met zaden. Kijk ook eens bij ons voor vogelvoer: hier kun je voordelig zakken strooivoer bestellen voor in jouw tuin. Kies bijvoorbeeld voor een zak 4 seizoenen strooivoer. Wil je graag dat ook kleinere vogels nesten in jouw tuin? Pas dan op met de grote bonte specht. Hij staat bekend om het eten van eieren en jongen van kleinere vogels.
Bekijk al het geschikte voer voor de Grote Bonte Specht
Een nestkast voor de Specht
De grote bonte specht boort zich natuurlijk graag naar een eigen nest, maar kan ook goed geholpen worden met een nestkast. Bij ons vind je een zeer geschikte nestkast voor de Grote Bonte Specht. Een goede nestkast voor een specht moet natuurlijk gemaakt zijn van hout. Deze is gemaakt van FSC gecertificeerd hout. Ook heeft het hout een donkere kleur, wat zorgt voor de traditionele en warme uitstraling van het huisje. Hij heeft een invliegopening van ongeveer 60 millimeter. Dit is groot genoeg voor de grote bonte specht. Hang deze nestkast op een beschutte locatie, met een beschutte aanvliegroute. Dan komt de grote bonte specht vast een bezoekje brengen. De grote bonte specht heeft geen nestmateriaal nodig, omdat ze de eieren op het hout leggen.