Na de aanschaf van een nieuw vogelhuisje is niet altijd even makkelijk deze op te hangen. Want hoe hoog moet het vogelhuisje hangen? En waar? Je wilt natuurlijk wel dat je vogelhuisje bewoond gaat worden. In dit blogitem gaan we je alles vertellen over een vogelhuisje ophangen.
5 basisregels voor de beste locatie voor een nestkast
1. Kies voor ochtendzon
Als eerste is het belangrijk om te weten dat een nestkast nooit in de volle zon of regen mag hangen. Hierdoor is er kans dat de temperatuur in het vogelhuisje te hoog oploopt. Of dat de regen naar binnen komt, en het nest onder water komt te staan. Vogels houden van de ochtendzon, dit warmt het nest op zonder dat deze in de middag oververhit raakt. Hang het vogelhuisje dus op een plek waar het huisje ‘s ochtends in de zon hangt, en zich ‘s middags in de schaduw bevindt.
2. Vermijd inregenen
Om te voorkomen dat eventuele regen het vogelhuisje binnenkomt, is het advies het huisje met de invliegopening naar het oosten of zuidoosten te hangen. Dit is niet alleen tegen het inregenen van jouw huisje. Ook is dit beter om rekening te houden met de windrichting en dus de aanvliegroute van de vogel.
3. Houdt rekening met territoria
Heb je 2 vogelhuisjes opgehangen? Maar staat één huisje al een tijdje leeg? Dan is de kans groot dat de afstand tussen deze twee vogelhuisjes kleiner is dan 15 meter. Vogels gaan zich namelijk niet nestelen in een vogelhuisje dat in het territorium hangt van een andere vogel. Dit is vooral het geval bij de wat kleinere vogels. Het advies is om de vogelhuisjes minimaal 30 meter van elkaar af te hangen.
4. Zorg voor een vrije aanvliegroute
Een vrije aanvliegroute is ook belangrijk. Zorg dat de invliegopening niet geblokkeerd wordt door takken, bladeren of andere hinderlijke voorwerpen. Een boom of een hogere struik is wel aan te raden. Vaak kijken vogels eerst of de omgeving veilig is voordat ze naar het vogelhuisje terug vliegen. Het zou handig zijn om het vogelhuisje dicht bij jouw eigen huis op te hangen. Zo kun je eenvoudig het vogelhuisje controleren op bezetting.
5. Kies voor de juiste hoogte
Bij het ophangen van een vogelhuisje is het ook belangrijk dat deze op de juiste hoogte hangt. Het beste is om het vogelhuisje op te hangen op een hoogte van 1.80 meter. Zo controleer je eenvoudig de bezetting. Heb je een kat thuis? Dan is een hoogte tussen de 2.50m en 3.50m een betere oplossing. Je wilt namelijk niet dat het nest geplunderd wordt door jouw kat.
Nog geen bezetting?
Heb je voldaan aan alle bovenstaande criteria? Maar is er nog steeds geen bezetting in jouw vogelhuisje? Dan kan het zijn dat je opvulmateriaal heeft gebruikt zoals stro, zaagsel of papiersnippers. Vogels houden er namelijk van om hun eigen nest te bouwen. Ook denken vogels bij opvulling van het vogelhuisje dat deze al bezet is. Is je vogelhuisje bezet geweest? En wordt deze hierna niet meer bezet? Dan is het raadzaam om het vogelhuisje even schoon te maken en uit te borstelen met heet water.
Voldoende groen in de tuin
Naast al deze regels, is het ook van belang dat je tuin een prettige omgeving is voor de vogel. Vogels zullen nooit ver van voedselbronnen en waterbronnen gaan nestelen. Met name struiken en bomen zorgen voor voedsel, want deze leveren zaden en noten en trekken insecten aan. Voldoende groen is dus erg belangrijk. Daarnaast kun je zorgen voor voedsel in de vorm van vogelvoer, en een vogelbad plaatsen zodat er ook water beschikbaar is.
Onze top 5 vogelhuisjes!
Om je op weg te helpen bij de keuze voor het beste vogelhuisje hebben wij alvast onze top 5 vogelhuisjes opgesteld. Deze vogelhuisjes hebben een uitstekende prijs/kwaliteitsverhouding, wel zo gemakkelijk!
Een samenvatting voor het ophangen van een vogelhuisje:
Even een conclusie voor de overzichtelijkheid. Waar moet je op letten bij het ophangen van je nieuwe vogelhuisje, en hoe voorkom je dat het vogelhuisje leeg blijft?
- Nooit in de volle zon/regen hangen;
- Invliegopening naar het oosten- of zuidoosten;
- Houd 30 meter afstand tussen meerdere vogelhuisjes;
- Zorg voor een vrije aanvliegroute;
- Ophanghoogte: +/- 1,8 meter;
- Wanneer je een kat hebt: Ophanghoogte tussen: 2,5 meter en 3,5 meter.
heel mooi verhaal is nuttig, maar er zijn uitzonderingen. mijn buurman heeft 5 kastjes naast/tegen elkaar aan de muur, wel een hele grote tuin , maar ieder jaar alle 5 vol.
Beste Mari,
Er zijn inderdaad uitzonderingen!
Zo kan je bijvoorbeeld wel nestkasten van verschillende soorten naast elkaar hangen, er wordt aangeraden om hiertussen ongeveer 3 meter afstand te houden.
Naar verwachting heeft de buurman nestkasten naast elkaar hangen voor de mus. Mussen nesten namelijk graag in kolonies, een nestkast voor mussen is daarom ook vaak een mussenvilla of mussenflat. Hier kunnen meerdere nesten tegelijkertijd in worden gebouwd.
Dit betekent echter niet dat er meerdere mussenparen tegelijkertijd in gaan zitten. Dit komt niet vaak voor. Het is wel mogelijk dat er bijvoorbeeld 2 vrouwtjes en 1 mannetje in een mussenhotel zullen gaan zitten. Dat alle 5 de nestjes van de buurman elk jaar vol zitten, is dus erg bijzonder!
Groeten van Vogelhuisjes.nl
Ik vraag me telkens af, beschadig ik de boom? Zogoed of alle nestkastjes moet je bevestigen door een kram of schroef in je boom .
Ik heb net een eekhoornkast geplaatst zonder de boom te beschadigen. Twee aluminium-latjes en wat tuindraad.
Heeft iemand nog ideeën?
Grtn. Dirk.
Beste Dirk,
Vogels houden van nesten op beschutte plekken. Daarom kiezen de meeste mensen met een tuin voor een plek aan een boom voor het vogelhuisje. Voor vogels is dit de perfecte plek om te gaan nesten, maar voor de bomen helaas een stuk minder prettig.
Dat komt namelijk omdat koperen of metalen spijkers veel schade kunnen aanrichten aan de boom. Dat geldt zeker voor spijkers die gaan roesten.
Gelukkig is daar een oplossing voor en kun je dit probleem makkelijk omzeilen!
De oplossing is namelijk het gebruik maken van aluminium spijkers. Dit type spijker zorgt er namelijk voor dat je geen schade aan de boom toebrengt en je de boom niet hindert in de groei.
Groeten van Vogelhuisjes.nl