De Huismus
Omdat hij zowel in dorpen als steden veel voorkomt, is de huismus een welbekende broedvogel. Er zit erg veel verschil in het uiterlijk van mannelijke en vrouwelijke huismussen. De mannelijke huismus heeft een grijze pet en is aan de zijkant roodbruin. Hij heeft grijze wangen, en is ook aan de onderkant grijs. Verder heeft de mannelijke mus brede strepen op de vleugels. Deze strepen hebben een witte kleur. De vrouwelijke huismus is lichtbruin en heeft een streep naast het oog. Daarnaast is de snavel van het vrouwtje ook lichter en geler dan die van het mannetje. Het mannetje heeft namelijk een donkergrijze snavel. Bij de huismus is er ook sprake van een rangorde. Het uiterlijk van de mannelijke huismus laat zien of ze hoog of laag in deze rangorde staan. De dominante mannen hebben namelijk meer zwart op de borst. Volwassen huismussen zijn ongeveer 15 centimeter groot. Het kenmerkende geluid van de huismuis is het tjilpen. Er zijn veel variaties bekend van dit getjilp. Lees meer over de huismus onderaan deze pagina!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vetbollen
- Gewicht ca:9 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Vetbollen
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Tjiftjaf
- Gewicht ca:0.53 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Vetbollen
Black Friday Aanbieding
- Gewicht ca:550 gram
- Type:Voer
- Type voer:Gemengd
Voer voor de Koolmees
- Gewicht ca:3 Kg
- Type:Voer + Vetbolhouder
- Type voer:Vetbollen
Black Friday Aanbieding
- Antiek S
- Antiek M
- Antiek L
Leefgebied van de huismus
De huismus is in heel Europa te vinden. In Nederland treft u de huismus overal, maar wat minder in het noordoosten van het land. Hij kan goed gedijen in de menselijke omgeving. U vindt hem het meest in dorpen en buitenwijken. De huismus is in elke tuin tevreden, maar vooral rommelige tuinen met veel lage begroeiing, zoals lage bomen en struiken, zijn ideaal voor de huismus. Het is dan ook een echte standvogel: hij trekt niet snel weg naar andere gebieden, ook niet in de winter. De huismus broedt in de lente en zomer. Het broedseizoen begint eind maart en loopt door tot augustus. Een huismus kan wel tot drie legsels hebben in deze periode, met 4 tot 6 eieren per keer. De broedduur is maar kort, namelijk maximaal 12 dagen. Daarna zitten de jongen nog 17 dagen op het nest, waarna ze uitvliegen. De jongen worden dan gedurende een korte periode nog gevoerd door de ouders. Huismussen kunnen goed zelf nestjes maken voor hun jongen. Ze gebruiken hierbij van alles en het ziet er vaak slordig uit. In elke kier kan een huismus een nestje bouwen. Toch maakt de huismus ook graag gebruik van een nestkast.
Bekijk alle Nestkasten voor het Huismusje!
Voeding voor de huismus
Huismussen maken gretig gebruik van bijvoeden. Ze eten namelijk veel voedsel dat doorgaans op voedertafels gelegd wordt. Zo zijn ze gek op zaden en granen, maar ook op pinda’s en vetbollen. Wilt u tegelijkertijd uw tuin opleuken? Kies dan voor een figuur van Vogelzaad.
Bekijk al het geschikte voer voor het Huismusje!
Vogelhuisje voor huismus kopen?
Bij ons kunt u goed terecht voor een nestkast voor huismussen. Denk bijvoorbeeld aan een Mussenvilla. Dit is een goede optie wanneer u graag een modern vogelhuisje wilt hebben. Daarnaast zijn mussen hele sociale dieren, dus zijn ze graag op plekken waar meerdere mussen gehuisvest zijn. De huismus vestigt zich het liefst in een a href="https://www.vogelhuisjes.nl/vogelhuisjes/">vogelhuisje op een vrije locatie zonder dichte beschutting. De aanvliegroute naar het huisje toe maakt weinig uit. De huismus kan zowel met een beschutte als vrije aanvliegroute goed overweg. Zoek dus snel een leuke nestkast huismus of huismus nestkast uit!