Houd je vogelhuisje ongediertevrij!

oude nestresten worden verwijderd uit vogelhuis

Een tuin met een aantal vogelhuisjes is natuurlijk leuk, helemaal omdat er verschillende soorten vogels in jouw tuin op bezoek komen. Maar wat nou als jouw vogelhuisje de verkeerde bezoekers trekt? Het komt namelijk vaak voor dat een vogelhuisje niet zo vaak schoon wordt gemaakt en dus ongedierte aantrekt waardoor deze niet meer bezet wordt door vogels. Maar hoe houd je nu je vogelhuisje ongediertevrij? In dit blogitem gaan we je meer vertellen over hoe je jouw vogelhuisje het beste kunt schoonmaken.

Wanneer moet ik het vogelhuisje schoonmaken?

Een vogelhuisje schoonmaken is dus altijd goed om te doen. Vogels houden namelijk van een schone nestkast. Maar hoe en wanneer maak je een vogelhuisje het beste schoon?

Het is belangrijk dat een vogelhuisje schoonmaken op het juiste moment gebeurt. Een vogel verschilt namelijk in bepaalde opzichten niet zoveel van een mens, wat inhoudt dat de beste plekken al vroeg bezet zijn! Daarom is het belangrijk dat het schoonmaken van een nestkast eigenlijk al voor de winter. Het liefst in de maanden september of oktober. Wordt het al eerder koud? Dan is het wellicht verstandig om het huisje nog eerder schoon te maken. Wanneer het kouder wordt zoeken vogels namelijk al gauw een comfortabele slaapplaats.

En hoe vaak?

Maar hoe vaak moet je nu eigenlijk een vogelhuisje schoonmaken? Het beste is twee keer per jaar. Na het uitvliegen van vogels is het belangrijk om een kleine check te doen. Er kunnen namelijk dode jonge vogels in de nestkast zitten, belangrijk is om deze tijdig te verwijderen voordat ongedierte in de nestkast trekt. De rest mag in principe blijven liggen voor als de vogel voor de tweede keer gaat leggen. Vogels kunnen namelijk het oude nestmateriaal hergebruiken voor een tweede nest.

Een ander moment voor het schoonmaken van het vogelhuisje is dus voor de winter. Alleen nu betreft het een grote schoonmaak. Je maakt de nestkast nu helemaal leeg en schoon. Het is natuurlijk wel zo netjes voor nieuwe vogels om zich te kunnen nestelen in een goed opgeruimde en schoongemaakte nestkast. Ook wordt de kans hiermee vergroot dat er daadwerkelijk een vogel gaat nestelen in jouw vogelhuisje.

Het vogelhuisje schoonmaken begint eigenlijk met het verwijderen van het oude nestmateriaal. Als dit gedaan is kan er heet water in het vogelhuisje gegoten worden tegen ongedierte en kunnen de binnenste wanden van het vogelhuisje uitgeschrobd worden. Belangrijk is dat er geen schoonmaakmiddelen gebruikt worden! Deze kunnen juist vogels afstoten, laat na het behandelen van de vogelhuisjes het vogelhuisje drogen en hang deze weer op.

Succes met het schoonmaken van jouw vogelhuisjes!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5485 reviews.