Welke nestkastjes zijn geschikt voor welke vogelsoorten?

Nestkastjes zijn een geweldige manier om vogels aan te trekken en ze een veilige plek te bieden om te broeden. Maar heb je je ooit afgevraagd welk type nestkastje het beste is voor welke vogelsoort? In dit artikel zullen we een overzicht geven van verschillende vogelsoorten en de bijbehorende nestkastjes die ze verkiezen.

Verschillende vogels, verschillende voorkeuren

Misschien denk je niet dat vogels die veel op elkaar lijken verschillende nestkastjes nodig hebben. Toch is het zo: zo verkiest de koolmees een vogelhuisje met een grotere invliegopening in vergelijking met de pimpelmees. Als je op zoek bent naar een nestkastje voor een specifieke vogelsoort, is het dus belangrijk om rekening te houden met de voorkeuren van de vogels in je tuin. We lichten een aantal populaire vogelsoorten toe!

Koolmeesjes

Koolmeesjes zijn vooral dol op nestkastjes met een invliegopening met een diameter van ongeveer 32 mm. Deze afmeting zorgt ervoor dat de koolmeesjes comfortabel door de opening kunnen, zich kunnen nestelen en hun jongen groot kunnen brengen. Zorg er ook voor dat de invliegopening zich op een hoogte van ongeveer 2 meter bevindt om de koolmeesjes een veilig gevoel te geven.

Pimpelmeesjes

Pimpelmeesjes hebben een iets kleinere invliegopening nodig, meestal ongeveer 28 mm in diameter. Ze geven de voorkeur aan nestkastjes die zich op een hoogte van circa 2 meter bevinden. Verder is een pimpelmees nestkast vaak even groot als de koolmees nestkast, soms een slagje kleiner.

Mussensoorten

Diverse mussensoorten (zoals de ringmus en de huismus) hebben een invliegopening van ca. 40 mm nodig. Dit komt mussen een wat robuustere vorm hebben. Ook voor mussen is een ophanghoogte van ca. 2 meter voldoende. Voor mussen zijn speciale mussenhotels ontwikkeld. Mussen nestelen namelijk graag bij soortgenoten in de buurt. Soms zijn de andere nestjes in het mussenhotel niet in gebruik, maar willen de mussen graag kunnen kiezen tussen meerdere opties.

Roodborstjes

Roodborstjes hebben specifieke voorkeuren als het gaat om nestkastjes. Ze geven de voorkeur aan nestkastjes met een open voorkant. Deze nestkasten worden ook wel halfhol nestkasten genoemd, omdat ze een half open holletje creëren. Andere vogelsoorten zoals de grauwe vliegenvangers geven de voorkeur aan deze halfhol nestkasten. Ook de winterkoning maakt hier graag gebruik van, wanneer ze niet nestelen in een kleine winterkoning nestkast.

Merels

Merels geven de voorkeur aan een open nestplaats, en zullen dus niet snel te vinden zijn in een gesloten nestkast. Een halfhol nestkast met grote opening of open nestkast heeft de grootste kans op een merelnestje.

Spreeuwen

De spreeuw heeft een grotere nestkast nodig, met een grotere invliegopening van ca. 45 mm. Een spreeuwenkast mag hoog opgehangen worden, namelijk tussen de 2 en 5 meter hoog.

Andere tuinvogel gespot? Bekijk onze Vogels in Nederland pagina! Lees meer over de vogels in jouw tuin, en wat je voor ze kan betekenen.

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5497 reviews.