De Appelvink
In vergelijking met andere vinken is de appelvink vrij groot. Door zijn stevige bouw is het een echte krachtpatser. Dit is vooral terug te zien aan zijn snavel. Deze is kegelvormig en bij de mannelijke appelvink staalblauw in het voorjaar. Met deze snavel kan hij hele harde pitten makkelijk kapot maken. Zijn krachtige uiterlijk wordt versterkt door zijn stevige nek. Verder kun je de appelvink herkennen aan zijn roestbruine kleur. Deze kleur heeft hij voornamelijk aan de onderzijde. De kop is oranje bruin en de rug is donkerbruin. Op de vleugels zitten witte accenten met een aantal mooie diepblauwe slagpennen. De onderkant van de staart is ook wit. De vrouwelijke appelvink is minder opvallend en grijzer van kleur. Een jong lijkt veel op de vrouwelijke appelvink, maar is bijna gelig van kleur en heeft kleine strepen aan de onderzijde. Een volwassen appelvink is ongeveer 17 centimeter groot. Lees onderaan deze pagina meer over de appelvink!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca: 1.2 kg
- Type: Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:300 gram
- Type:Voer
- Type voer:Insecten
Black Friday Aanbieding
- Gewicht ca:550 gram
- Type:Voer
- Type voer:Gemengd
Het leefgebied van de appelvink
Je vindt de appelvink op het gehele Euraziatische continent, maar hij zoekt niet graag de hele warme of koude gebieden op. Zo gaat hij niet noordelijker dan het zuiden van Zweden en niet zuidelijker dan het noorden van Marokko. In Nederland is hij het meest te vinden op de Utrechtse Heuvelrug en in Twente, de Achterhoek en Flevoland. Hier zijn de oudere loofbossen van Nederland te vinden. Naast loofbossen zie je de appelvink ook in gemengde bossen en in parken met veel structuur. Appelvinken kunnen bestempeld worden als standvogel, maar ook als trekvogel. In Nederland blijven ze in de winter vaak in de buurt van hun broedgebied, waar ze in kleine groepjes rondzwerven. In hele strenge winters trekken ze wel weg, maar ook dan gaan ze niet ver. Ze vliegen dan hooguit naar Frankrijk. Appelvinken uit de noordelijke regio’s van het leefgebied overwinteren in Nederland. Daardoor kun je eigenlijk het hele jaar appelvinken tegenkomen in ons land. Na de winter keren ze vaak terug naar de exacte locatie van hun broedgebied. Wanneer appelvinken namelijk een plek hebben gevonden waar ze veel voedsel kunnen vinden, dan komen ze daar graag terug. Soms doen ze dit jaren achter elkaar.
Broedseizoen en voeding
De appelvink begint in mei aan zijn broedperiode. Deze duurt tot midden augustus. Ze broeden het liefst op grote hoogte, op een beschutte plek met een vrije aanvliegroute. Zo kun je nesten vinden in klimop die hoog tegen een boom is gegroeid. Ze maken ook nesten in ondiepe holtes. Wanneer het nest eenmaal klaar is, hebben appelvinken 1 legsel. Het duurt 11 tot 13 dagen voordat de eieren uitkomen. Daarna zitten ze nog bijna twee weken in het nest voordat ze uitvliegen. Na het uitvliegen vertrekken de jongen nog niet gelijk. Ze blijven nog een paar weken in de buurt van hun geboorteplek. In de broedperiode zijn appelvinken meestal alleen met hun partner. Dit terwijl ze in de winter vaak in groepjes gezien worden. Het kan voorkomen dat nesten dicht bij elkaar in de buurt zitten. Appelvinken eten allerlei soorten zaden, maar het liefst eten ze de zaden van kersensoorten. Deze zaden zijn vaak heel hard, maar dit is geen probleem voor de appelvink en zijn sterke snavel. Ook de zaden van de Spaanse aak worden graag gegeten omdat ze veel energie geven. Ze eten de zaden rechtstreeks uit de boom, maar pikken ze ook weg tussen de gevallen bladeren op de grond. Wanneer je dit soort bomen in je tuin hebt, is de kans groot dat de appelvink naar jouw tuin komt. In de winter kun je ze soms ook zien op de voedertafel. Heb je geen fruitboom of Spaanse aak in jouw tuin? Dan kun je kiezen voor een grote zak vogelvoer om de appelvink naar jouw tuin te lokken. Dit is een goede aanvulling van de voeding die in de natuur aanwezig is.