De Gaai
In de winter is de gaai niet te missen door zijn voortdurende gekras. Ze zijn dan druk op zoek naar eikels die uit de bomen zijn gevallen. De gaai is lichtbruin, maar heeft een opvallende zwarte streep bij de kin. De kop van de gaai is licht gestreept en hij heeft zwarte staartveren. Vooral de buitenzijde van de vleugel is opvallend: deze is lichtblauw met fijne zwarte strepen. Op de vleugel en onderzijde zijn witte accenten te zien. Verder heeft de gaai een stevige zwarte snavel, die ze goed kunnen gebruiken bij het openbreken van allerlei noten. Een volwassen gaai heeft een lengte van 34 centimeter. Lees onderaan deze pagina meer over de gaai!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Cadeautips
- Gewicht ca:0.140 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca: 1.2 kg
- Type: Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Waar vind je de Gaai?
Waar bos is, is de gaai. In heel Europa is de vogel te vinden, behalve in de boomloze gebieden. Denk dan bijvoorbeeld aan de poolcirkel en de Spaanse steppe. Je vindt hem ook in de Benelux. Daar wordt hij vaak de Vlaamse gaai genoemd. In Nederland zie je de gaai het meest in loofbossen met eiken en beuken. Deze boomsoorten zijn overal te vinden: op het boerenland, in parken en tuinen. Hij is ook steeds vaker te zien in de stad. De hoogste dichtheden zijn te vinden in Overijssel, Gelderland en Drenthe. Hier kun je de vogel het hele jaar door vinden. De gaai is namelijk een standvogel. Dit betekent dat hij in de winter niet op zoek gaat naar een overwinteringsgebied. In het najaar komen gaaien vanuit andere delen van Europa naar Nederland om te overwinteren. Dan is de kans dat je een gaai aantreft dus nog groter.
Broeden
Hoewel de gaai in de winter erg luidruchtig is, houdt hij zich tijdens het broedseizoen behoorlijk stil. Deze periode duurt van halverwege april tot juni. Gaaien bouwen hun nest in bomen, meestal in de hoek van een dikke tak en de stam. Op deze plek is hun nest voldoende beschut, maar blijft de aanvliegroute vrij. Ze maken een komvormig nest met behulp van allerlei kleine takjes. Daarna bekleden ze het nest zodat het lekker zacht is. Dit doen ze met behulp van mos. Wanneer het nest klaar is legt de gaai 5 tot 7 eieren. Dit doen ze maximaal één keer per jaar. Het duurt bijna drie weken voordat de eieren uitkomen. Daarna worden de jongen gevoerd, totdat ze klaar zijn om uit te vliegen. Dit duurt ook ongeveer 3 weken. Ze worden dan nog 6 tot 8 weken verzorgd door hun ouders. Daarna kunnen ouders zich agressief gaan gedragen tegenover hun jongen, waarna hun wegen snel scheiden. Gaaien maken geen gebruik van nestkasten en bouwen liever hun eigen nest. Je kunt de gaai dus niet naar de tuin lokken met behulp van een nestkast. Op het gebied van voeding kun je wel veel doen om de gaai een handje te helpen.
Voeding
In de lente en zomer eten gaaien vooral allerlei soorten insecten. Ze eten in deze periode ook wel eens eieren of jongen van andere vogels. Gelukkig doen ze dit niet zoveel dat de populaties van andere vogels gevaar gaan lopen. In de winter is er een stuk minder eten beschikbaar. De voorbereiding voor de winter begint in de herfst. Gaaien verzamelen dan eikels en verstoppen deze in de grond. Wanneer ze in de winter eten te kort komen graven ze de eikels op. Hiermee laten ze zien dat ze heel slim zijn: ze houden er zelfs rekening mee dat andere vogels hun verstopplek niet zien. Als de gaai weet dat een andere vogel hem gezien heeft, komt hij later terug om de eikel te verplaatsen. Naast eikels eten gaaien in de winter ook allerlei soorten fruit, granen en beukennoten. Wanneer ze het in de winter moeilijk hebben kun je ze ook tegenkomen op de voedertafel. Daar pikken ze dan wat zaden mee. Om de gaai in deze periode een beetje te helpen, kun je dus wat vogelvoer strooien. Denk dan bijvoorbeeld aan 4 Seizoenen Strooivoer. Laat verder de gevallen eikels en beukennoten liggen in de herfst, zodat de gaai een goede voorraad kan verzamelen.