Enig resultaat

De Gierzwaluw

gierzwaluw op boomstam


Gierzwaluwen zijn meer in de lucht te zien dan op de grond, deze eeuwige vliegers onderbreken hun lange zweefvluchten alleen voor het bebroeden van hun nesten. Het is een echte groepsvogel, die vooral te herkennen is aan zijn donkere uiterlijk. Ze zijn geheel donkergrijs, met uitzondering van een witte keelvlek, maar deze vlek is niet altijd goed waar te nemen. Verder heeft deze zwaluw vleugels in de vorm van een halve maan, een korte spitse snavel en zeer korte poten. De gierzwaluw is tussen de 17 en 18 centimeter groot, verder zijn gierzwaluwen te herkennen aan hun scherpe, schreeuwende geluid.

Lees meer over de gierzwaluw!

27,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:23 cm
  • Opening:70 mm
  • Materiaal:Hout


Gierzwaluwen in Nederland en Europa

De gierzwaluw (ook wel de apus apus genoemd) komt in heel Europa voor, alleen de noordelijke gebieden zijn weinig bevolkt. In Nederland is vooral in de stedelijke omgeving te vinden, waar dorpen en steden zijn vindt u de gierzwaluw, in minder stedelijke gebieden is de populatie kleiner. Gierzwaluwen gebruiken namelijk huizen en gebouwen voor het bouwen van een nest, zo gebruiken ze veelal holtes en kieren in gebouwen om te broeden (loszittende dakpannen en neststenen). Ook de jacht vindt plaats boven dorpen en steden, want deze vliegensvlugge vogels jagen tijdens het vliegen op insecten in de lucht.

Omdat ze in volle vlucht insecten kunnen vangen, vindt het grootste gedeelte van hun leven plaats in de lucht. Gierzwaluwen zoeken de luchtlaag op met de meeste insecten, hier hebben ze soms grote hoogte voor nodig. In warme zomers zoeken ze ook wel insecten boven het water, vaak in groepen, wat een heel mooi aanzicht oplevert. De gierzwaluw is echter niet het hele jaar door in ons land te vinden. Het is een trekvogel, die vaak lange afstanden aflegt wanneer het broedseizoen is geëindigd. Ze verblijven dan in Afrika, ergens aan de noordzijde van sub-Sahara Afrika, maar soms ook ten zuiden van de evenaar. De gierzwaluwen vertrekken tussen juli en begin augustus naar het zuiden. Ze komen dan vanaf halverwege april weer aan in Nederland, waar ze beginnen aan hun broedseizoen.

Bekijk de Nestkast voor de Gierzwaluw

Broedseizoen en voeding

Eind april/begin mei zoeken gierzwaluwen een partner om het broedseizoen mee door te brengen, dit duurt tot eind juni. In deze periode leggen de de broedende vogels één legsel, van 2 à 3 eieren. De hoeveelheid eieren is afhankelijk van de weersomstandigheden, zo hebben deze vogels in koude en natte jaren veel minder eieren dan in warmere jaren. Gierzwaluwen broeden het liefst in groepen, maar dan moet er wel voldoende nestgelegenheid aanwezig zijn. gelukkig kunnen mensen hier veel in betekenen. Zo kun je een groep dakpannen met opzet los laten zitten, of meerdere nestpannen bij elkaar plaatsen op bijvoorbeeld de hoek van het dak. Er zijn ook speciale neststenen die tijdens de bouw van een woning geplaatst kunnen worden, maar dit zijn natuurlijk maatregelen die het best voor de bouw van een huis kunnen worden genomen.

Gelukkig is er ook voor al bestaande woningen goede opties, zoals de gierzwaluw nestkast. De Gierzwaluwkast is een nestkast die speciaal voor gierzwaluwen ontworpen is, deze kun je onder de gevel van je huis hangen. Deze nestkast is gemakkelijk te bevestigen en gemaakt van FSC gecertificeerd hout, dit houdt in dat het hout alleen in verantwoord beheerde bossen wordt gekapt. Door meerdere nestkasten te plaatsen is de kans groter dat de gierzwaluw zich hier vestigt, en daar kun je zelf ook veel profijt van hebben, omdat zwaluwen enorme hoeveelheden insecten eten. Denk hierbij aan muggen, vliegen, vlinders, bladluizen, spinnen en nog veel meer insecten die met behulp van speeksel aan elkaar worden gemaakt, in een grote bal worden gerold en aan de jonge gierzwaluwen worden gevoerd.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.4/10 gebaseerd op 5913 reviews.