De Glanskop
De glanskoppen volgen de verspreiding van de beuk. Met andere woorden: waar een beuk is, is een glanskop. De glanskop is een mees, maar valt een stuk minder op dan veel andere mezen. Hij lijkt veel op de matkop, met natuurlijk als uitzondering dat de zwarte kleur op de kop glanzend is in plaats van mat. Daarnaast heeft de matkop geen lichte baan op de veren. Ook is de kinvlek van deze vogel kleiner dan die van de matkop. Ze hebben wel dezelfde grootte, namelijk 12,5 centimeter. De glanskop heeft een hele aparte zang, die toch heel kenmerkend is voor een mees. De zang klinkt namelijk als een laserpistool en de roep van de vogel is heel explosief. Lees meer over de glanskop, onderaan deze pagina!
Black Friday Aanbieding
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:27 mm
- Materiaal:Hout
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Cadeautips
- Gewicht ca:0.140 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca: 1.2 kg
- Type: Voer
- Type voer:Zaden
Black Friday Aanbieding
- Koolmees Basic
- Winterkoning Basic
- Pimpelmees Basic
Het leefgebied van de glanskop
De glanskop is in het gehele verspreidingsgebied van de beuk te vinden. Deze boom komt niet voor in de hele koude en hele warme gebieden, zoals het noorden en het zuiden van Europa. Daarom kun je hier de glanskop ook niet vinden. In het noorden en zuidwesten van Nederland komt de vogel maar weinig voor. Er zijn wel glanskop populaties te vinden aan de kustgebieden en in Limburg. Het meest is de vogel echter te vinden in de bosrijke gebieden van Twente, de Veluwe en de Utrechtse Heuvelrug. Hoe ouder het bos, hoe groter de kans dat de glanskop zich er vestigt. Het bos moet in totaal minimaal 4 hectare bekleden. De glanskop is een standvogel. Dit houdt in dat ze eigenlijk altijd op dezelfde plek blijven, zowel in het broedseizoen als in de winter. In de winter moeten ze vaak verder zoeken voor voedsel. Hierdoor zwerven ze vaak verder weg van de oorspronkelijke broedplaats. Dit doen ze vaak samen met andere mezen. Vanaf halverwege april beginnen ze met broeden. Meestal hebben ze één legsel, maar het kan voorkomen dat ze er twee hebben. Afhankelijk van de beschikbaarheid van eten, heeft een legsel minimaal 5 tot maximaal 11 eieren. Het duurt ongeveer twee weken voordat de eieren uitkomen. Daarna blijven de jongen nog 18 tot 19 dagen op het nest voordat ze uitvliegen. Ook na het uitvliegen worden ze nog twee weken door de ouders verzorgd en gevoerd. Glanskoppen maken meestal hun eigen nest, in oud rottend hout. Ook maken ze soms gebruik van een nestkast.
Voeding
In de zomer eet de glanskop allerlei insecten en ongewervelden. Doordat deze minder verkrijgbaar zijn in de zomer, eten ze in de winter vaak zaden. De glanskop is niet altijd te zien op de voedertafel, maar wanneer hij aanwezig is, eet hij vanalles. Kies bijvoorbeeld voor strooivoer in handige zakken van een kilo.
Bekijk al het geschikte voer voor de Glanskop!
Nestkast / Vogelhuisje kopen?
Glanskoppen geven, net als veel andere mezen, een voorkeur aan een beschutte locatie voor een nest. Denkt je erover na om een nestkastje op te hangen, dan is het dus van belang de juiste locatie te kiezen. Verder moet de aanvliegroute naar het huisje vrij zijn, zodat de glanskop gemakkelijk bij de ingang van het huisje komt. Glanskoppen maken gebruik van nestkasten die geschikt zijn voor allerlei soorten mezen. Deze nestkasten hebben een invliegopening van ongeveer 2,6 tot 3,1 centimeter. Hierdoor kunnen grotere vogels deze nestkast niet betreden. Bij ons vind je meerdere leuke nestkasten voor glanskoppen; deze huisjes staan erg leuk in jouw tuin.