De Groenling
De naam van deze vogel zegt alles over zijn uiterlijk: overal in hun veren vind je de groene kleur terug. De mannelijke groenling is helder groen, met name op de buik, kop en rug. Op de vleugels heeft de groenling grijze accenten. De handpennen en staartpennen van de groenling zijn geel. De vrouwelijke groenling heeft deze ook, maar is verder minder helder groen. Op de buik, rug en kop is de vrouwelijke groenling meer grijs groen. Een jonge groenling lijkt op de vrouwelijke groenling, maar is wat grijzer en heeft allerlei strepen op het verendek. De volwassen groenling is een mollige vinkachtige van ongeveer 15 centimeter groot. Lees onderaan deze pagina meer over de groenling!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:2.5 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:300 gram
- Type:Voer
- Type voer:Insecten
Black Friday Aanbieding
- Gewicht ca:550 gram
- Type:Voer
- Type voer:Gemengd
Waar vind ik de Groenling?
De groenling komt voor in grote delen van Europa. Daarnaast vind je de vogel ook in het Midden-Oosten en in het noorden van Afrika. Hij kan dus goed gedijen is zowel koude als gematigde en warme klimaten. De groenling kiest vaak voor halfopen landschappen, maar is niet al te kieskeurig. Hij maakt zijn nesten in de buurt van bossen, zoals aan de bosrand of bij open gebieden in het bos. Hij is ook vaak te vinden in de buurt van bebouwing. De groenling heeft zich dus goed aangepast aan zijn omgeving. Over het algemeen zijn groenlingen standvogels. Dit houdt in dat ze, ook in de winter, in de buurt blijven van hun broedgebied. Na het broedseizoen moet de groenling verder zoeken naar voedsel, omdat dit niet altijd in grote mate beschikbaar is in zijn eigen broedgebied. Hierdoor trekken ze vaak in groepjes rond. De groenling zoekt in de winter zijn voedsel vaak op akkers. Groenlingen uit koudere landen trekken wel weg in de winter. Ze vliegen dan soms vrij ver, zoals naar het Noordelijke gedeelte van Afrika, zoals Marokko. Groenlingen uit Scandinavië overwinteren in Nederland. Je kunt ze dus het hele jaar door in ons land vinden.
Broedseizoen en voedsel
De groenling heeft een vrij lange broedperiode. Deze duurt van eind maart tot augustus. Groenlingen maken het liefst een eigen nest. Ze maken een nest in de vorm van een kommetje met behulp van allerlei takjes en twijgjes. Ze gebruik dan kleine veertjes en gevonden dierenharen om het kommetje af te maken. De groenling kiest het liefst voor een beschutte nestlocatie, meestal in een struik of in coniferen. De aanvliegroute naar het nest toe kan zowel vrij als beschut zijn. In de broedperiode heeft de groenling twee legsels. Een legsel bestaat uit ongeveer 4 of 5 eieren. Het duurt 2 weken voordat deze eieren uitkomen. Eenmaal uit het nest blijft de familie nog een korte periode bij elkaar. De jongen worden dan nog verzorgd door allebei de ouders. Ook het voeren van de jongen hoort daar nog bij. Omdat ze graag zelf hun nest maken kun je de groenling niet veel helpen door een vogelhuisje op te hangen. Wat betreft voeding kun je wel wat voor de Groenling betekenen. Groenlingen eten een heleboel soorten zaden en bessen, maar kiezen het liefst voor rozenbottels. Denk bijvoorbeeld aan de rozenbottels die te vinden zijn op de hondsroos. Ze zoeken echter ook vaak de voedertafel op, waar ze vaak kiezen voor zonnebloempitten. Bij ons vind je een handige zak met zonnebloempitten. Hiermee haal je een goede aanvulling op de natuurlijke voeding van de groenling in huis. Groenlingen hangen ook wel eens aan netjes met pinda's. Die kun je ook per zak van 1 kilo bij ons bestellen.