De Grote Lijster

Deze schuwe vogel hoor je al vroeg in het jaar zingen. Soms beginnen ze hier zelfs al in december mee. Ze worden dan vaak verward met zingende merels. De zang is echter luider en eenvoudiger. De grote lijster heeft een bleke grijze kleur, met name op de rug, schouders en vleugels. De onderzijde van de vogel is over het algemeen lichter dan de bovenzijde en bedekt met ronde bruine vlekken. Ook de onderzijde van de vleugels zijn licht van kleur. Dit kun je vooral tijdens het vliegen goed zien. Verder zijn de onderkant van de kop en de hals ook licht. De grote lijster zit erg rechtop in vergelijking met andere vogels en is ongeveer 27,5 centimeter groot. Lees onderaan deze pagina meer over de grote lijster!

Lees meer over de De Grote Lijster!

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.35 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Vogelpindakaas

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

6,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:2.5 kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

4,50
Op voorraad

  • Gewicht ca: 1.2 kg
  • Type: Voer
  • Type voer:Zaden

De Appelvink

Pindaslinger

2,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:400 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

2,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.15 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.140 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

7,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1.0 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

3,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1 kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

5,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:750 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

2,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:400 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

De Appelvink

Winter Voederpakket

4,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:700 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Gemengd

3,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:500 gr
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.34 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Vogelpindakaas

4,85
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.330 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.140 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden


Het leefgebied van de Grote Lijster

grote-lijster_leefgebied

De grote lijster leeft in grote delen van Europa. De kou en warmte kan hij goed aan, want hij komt ook voor in het noorden van Scandinavië en rondom het Middellandse Zeegebied. Het enige criterium voor de grote lijster is de aanwezigheid van voldoende bomen. Zo zul je hem niet treffen in een boomloze regio. In Nederland betekent dit dat hij weinig voorkomt in het westen en noorden. De grootste populatie grote lijsters vind je in Twente en de Achterhoek. Daar vinden ze de loofbomen waar ze het liefst in broeden. Ze kiezen meestal voor loofbossen in de buurt van graslanden, omdat ze hier graag de jacht maken op regenwormen. De grote lijster is zowel een stand als een trekvogel. Dit houdt in dat sommige grote lijsters op dezelfde plek blijven, maar vogels uit het noorden van Europa trekken naar andere, warmere delen van het continent. Rond het einde van april zijn alle grote lijsters weer terug in het broedgebied. De broedperiode start rond het einde van maart. Ze hebben in totaal vaak 2 legsels, met elk gemiddeld 4 eieren. Na twee weken zijn de eieren uitgebroed. Daarna blijven de jongen nog 12 tot 15 dagen op het nest. Daarna vliegen ze uit, maar blijven ze nog wel even bij hun ouders in de buurt. Ze worden dan nog veel bij gevoed.

Broeden en voeden

Grote lijsters maken hun nesten vaak op grote hoogte. Ze zorgen er dan voor dat het nest beschut is, maar toch makkelijk te bereiken is. Ze maken het nest vaak van plantaardig materiaal, zoals bladeren, takken en mos. Ze ‘metselen’ dan alles aan elkaar met behulp van modder. Zo creëren ze een stevig kommetje om de eieren in te leggen. Omdat ze vaak hoog in de boom broeden, kun je ze niet goed helpen door nestkasten te plaatsen. Je kunt ze echter wel op andere manieren naar jouw tuin lokken, namelijk door ervoor te zorgen dat ze genoeg te eten in de tuin vinden. In de lente en zomer eten grote lijsters voornamelijk regenwormen. Ze zoeken deze op een vernuftige manier, namelijk door met een schuine kop hun ene oog op de grond te richten en hun ander oog op de lucht. Zo kunnen ze goed in de gaten houden of er roofvogels in de buurt zijn. Ze eten ook kevers en slakken. In de winter zijn er een stuk minder insecten en regenwormen te vinden. Dan kiezen ze ook wel eens voor bessen en zaden. Om de grote lijster een handje te helpen kun je ervoor zorgen dat deze rijkelijk beschikbaar zijn in de winter. Denk bijvoorbeeld aan 4 seizoenen strooivoer, dat je onder bosjes en dergelijke kunt strooien. Omdat de grote lijster vrij schuw is, zal hij daar eerder gaan zoeken naar eten dan op voedertafels. In de zomer kun je de grote lijster helpen door wat minder vaak het gras te maaien. Hierdoor blijven er meer insecten en regenwormen zitten.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij Webwinkel Keurmerk Klantbeoordelingen is 9.0/10 gebaseerd op 938 reviews.