Enig resultaat

De Huiszwaluw

huiszwaluw


Het aantal huiszwaluwen in Nederland is sterk afgenomen in de laatste decennia. Gelukkig lijken de vogels zich weer een beetje te herstellen. Het zijn namelijk hele mooie vogels om te zien en ze durven dicht bij de bewoonde wereld te komen. Daarnaast zijn de huiszwaluwen heel nuttig voor de bestrijding van muggen in jouw buurt, omdat dit hun favoriete eten is. Ze vangen de muggen en allerlei andere insecten in volle vlucht boven water. De huiszwaluw heeft een blauwe kop en blauwe schouders. Aan de onderzijde, van hals tot onder buik zijn wit. Ook de onderrug van de vogel is wit. Verder heeft de zwaluw zwarte vleugels en staartveren, een korte snavel en witte poten. De huiszwaluw is zo’n 14 centimeter groot en zingt op een kwetterende wijze. Lees onderaan deze pagina meer over de huiszwaluw!

Lees meer over de huiszwaluw!

De Huiszwaluw

Huiszwaluwnest

10,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:15 cm
  • Opening ca:Halfhol
  • Materiaal:Beton


Waar vind ik de huiszwaluw?

Deze vogel heeft een heel groot verspreidingsgebied. Je vindt de vogel namelijk bijna op het gehele noordelijke halfrond, met uitzondering van het Noord-Amerikaanse continent. Van Japan tot Groot-Brittannië en van Scandinavië tot Egypte is de vogel te vinden. Dit wordt ook wel het Palearctische gebied genoemd. Alleen een aantal eilanden binnen dit gebied, zoals IJsland, worden overgeslagen door de huiszwaluw. In Nederland is de vogel vooral te zien in open gebieden. Ze gebruiken huizen, gebouwen en bruggen op dezelfde manier als ze normaal gesproken gebruik zouden maken van rotsen. Ze hebben behoefte aan water in de buurt, omdat ze hier de jacht maken op muggen. Je kunt de huiszwaluw dus in heel Nederland tegenkomen, met name tijdens de broedperiode van mei tot augustus. Soms zie je de huiszwaluw aan het begin van herfst op elektriciteitsdraden rusten of slapen. Maar vaak is de huiszwaluw tegen deze tijd al uit ons land vertrokken. De huiszwaluwen zijn namelijk trekvogels en vliegen in grote groepen naar het zuiden. Ze zoeken dan de warmte op in Afrika. Ze kiezen er zelfs voor om helemaal naar het zuiden van Afrika te trekken. Ze komen dan in mei weer terug om te broeden.

Broedperiode en een huiszwaluw nestkast

Huiszwaluwen zijn goed in het bouwen van hun eigen nest. Dit doen ze op een bijzondere wijze, door een soort kom te bouwen met behulp van klei en zand. Ze doen dit vaak op plekken dicht bij de mens, zoals de gevels van gebouwen, boerderijen of huizen. Ze broeden vaak met veel huiszwaluwen bij elkaar, in kolonieverband. Tussen mei en augustus leggen ze dan twee keer eieren, gemiddeld 5 per legsel. Het uitbroeden van de eieren duurt ongeveer twee weken. Daarna zitten de jongen nog bijna een maand op het nest. Wil je de huiszwaluw een handje helpen? Haal dan geen oude nesten weg. Deze worden vaak hergebruikt door andere zwaluwen of gebruikt om een nieuw nest op te bouwen. Wanneer je in het juiste gebied woont voor de huiszwaluw, dus in de buurt van open landschappen, water en modder, kun je ook kunstmatige nesten voor de huiszwaluw plaatsen. Kijk bijvoorbeeld eens naar ons huiszwaluw nest. Deze is gemaakt van beton en triplex. Hij is zo gemaakt dat hij de vorm van een kommetje heeft wanneer hij aan een muur bevestigd is. Hierdoor lijkt hij veel op de natuurlijke vorm van een huiszwaluwnest. Bevestig gelijk meerdere nesten, omdat de huiszwaluw een koloniebroeder is. Het oosten van het huis, onder een dakgoot of overstek, is hiervoor de meest geschikte plek. De dakgoot levert voldoende beschutting voor de huiszwaluw, maar laat de aanvliegroute vrij. De huiszwaluw heeft een voorkeur voor een witte achtergrond bij het broeden. Bevestig een nestkast huiszwaluw dus bij voorkeur tegen een witte muur.

Bekijk de nestkast voor de Huiszwaluw!

Voeding

Doordat de huiszwaluw voornamelijk insecten eet, kun je de vogel niet echt helpen met bijvoeren op voedertafels. Wanneer u dichtbij water woont, kan de huiszwaluw je echter wel een handje helpen. Ze eten namelijk vooral muggen. Waar de boerenzwaluw vaak laag over het water scheert om de muggen te vangen, kiest de huiszwaluw ervoor om op hoogte de muggen op te ruimen. Heel handig dus wanneer je in een gebied woont met een grote muggenpopulatie.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!