Enig resultaat

De Kerkuil

kerkuil op paal


Deze prachtige vogel is welbekend. De kerkuil heeft zijn naam natuurlijk te danken aan zijn voorliefde voor het maken van nesten in kerktorens. Je vindt hem vooral op het boerenland, omdat hij het beste gedijt in halfopen landschappen. De kerkuil is te herkennen aan zijn mooie hartvormige gezicht. Deze gezichtssluier komt voor in meerdere varianten, van wit tot een meer bruinachtige kleur. De onderzijde van de kerkuil verschilt per regio. Zo heeft de kerkuil in Nederland vaak een geelbruine en gespikkelde onderkant, terwijl kerkuil in Zuid en West Europa vaak zuiver wit is met soms wat lichte vlekjes. Verder is de kerkuil een vrij grote vogel met een lengte van 36 centimeter en een spanwijdte tot bijna een meter lang. De kerkuil is goed te herkennen aan het spookachtige geluid dat de vogel maakt, variërend van krijsen tot blazen. Onderaan de pagina vind je meer informatie over de kerkuil!

Lees meer over de kerkuil!

Andere Tuindieren

Kerkuilenkast

109,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:44 cm
  • Materiaal:Hout
  • Materiaal dak:Zink


Leefgebied van de kerkuil

Je vindt de kerkuil in grote delen van Europa. Vooral in het westen en zuidwesten van Europa komen grote aantallen voor. In het noorden en noordoosten vind je deze uilen bijna niet. Over het algemeen blijven kerkuilen in de buurt van hun oorspronkelijke omgeving. Het zijn dus echte standvogels. Wanneer de winter echt streng is moeten ze zich soms uit nood verplaatsen. Jonge kerkuilen willen wel eens rondzwerven, maar nooit verder dan 20 kilometer van hun eigen leefgebied. De kerkuil is een liefhebber van boerderijen en natuurlijk kerken. Dit komt omdat deze zich vaak in de buurt van halfopen landschappen bevinden, zoals open velden of akkers. In bossen kom je de kerkuil bijna niet tegen. Vanuit zijn nest vliegt de kerkuil naar grasland waar hij gaat jagen. Soms ruilt de uil dit grasland in voor ruig begroeide gebieden en akkers. Daar zoeken ze naar muizen. De kerkuil is een vrij schaarse broedvogel en omdat ze vaak in de nacht op jacht gaan zal je ze doorgaans weinig tegenkomen. De broedperiode van de kerkuil vindt plaats van eind maart tot het najaar. Kerkuilen kunnen in deze periode meerdere legsels hebben, maar de hoeveelheid is afhankelijk van de beschikbaarheid van voedsel. Ook de hoeveelheid eieren in een legsel is hier afhankelijk van. De broedtijd verschilt per ei.

Nestkast voor kerkuil kopen?

Woon je buitenaf, nabij een open of halfopen landschap? Dan kan het toch zinvol zijn om gebruik te maken van een nestkast. Zeker wanneer veldmuizen in overvloed zijn in de omgeving. In stedelijke gebieden trek je de kerkuil niet zo snel aan. Wanneer je beschikt over een boerderij of een vergelijkbare woonlocatie, kun je kiezen voor deze kerkuilenkast. Voor het gebruik van deze nestkast zijn een aantal dingen van belang. De optimale locatie voor de nestkast is bijvoorbeeld tegen de gevel van een schuur. Een kerkuilenkast moet een aantal meter van de grond hangen, namelijk minimaal 3 meter. Hij kan ook prima op grotere hoogtes hangen, tot wel 20 meter van de grond. De aanvliegroute voor de kast moet wel vrij zijn, dus weinig bomen of struiken die de toegang tot de nestkast bemoeilijken. Verder is het ook van belang dat de nestkast niet in de volle zon bevestigd wordt. Hier houden kerkuilen niet zo van.

Wat eet een kerkuil?

Omdat de kerkuil vrijwel alleen muizen eet, kun je met voedsel weinig doen om de kerkuil naar jouw omgeving te lokken. Naast veldmuizen eet de kerkuil ook spitsmuizen. Soms eten ze vogels en kleine ongewervelden, maar dit komt heel weinig voor. Er zijn wel mensen die maatregelen nemen zodat de veldmuis in hun omgeving goed kan gedijen.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5611 reviews.