De Kruisbek
De kruisbek is een unieke vogel door de ongewone snavel. Het lijkt wel alsof de snavel vergroeid is doordat het bovenste en onderste gedeelte van de snavel elkaar kruisen. Deze snavel is hun belangrijkste gereedschap. De kruisbek is vrij groot voor een vinkachtige: eenmaal volwassen is hij 17 centimeter groot. Er is een groot verschil tussen het verenkleed van de mannelijke en vrouwelijke kruisbek. Het mannetje is namelijk donkerrood, terwijl de vrouwtjes volledig groen zijn. De vleugels zijn wat donkerder dan de rest van het lijf, van zowel de mannetjes als de vrouwtjes. Jonge vogels hebben eerst nog niet de kenmerkende kleur van de vogel. Ze zijn dan nog grijs en een beetje gestreept. De kruisbek heeft geen bekende zang, maar is goed te herkennen aan de roep. Deze roep klinkt als ‘kiep kiep’ en bestaat in heel veel dialecten. Lees onderaan deze pagina meer over de kruisbek!
De Appelvink
- Gewicht ca:400 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Vogelvoer
- Gewicht ca:2.5 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:1 kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Appelvink
- Gewicht ca:750 gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
De Appelvink
- Gewicht ca:500 gr
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
Black Friday Aanbieding
- Gewicht ca:550 gram
- Type:Voer
- Type voer:Gemengd
De Appelvink
- Gewicht ca:250 gram
- Type:Voer
- Type voer:Bessen
Voer voor de Koolmees
- Gewicht ca:675 gram
- Type:Voer
- Type voer:Havervlokken
De Appelvink
- Gewicht ca:630gram
- Type:Voer
- Type voer:Pinda's
Het leefgebied van de Kruisbek
Je vindt de kruisbek met name op plekken waar naaldbomen aanwezig zijn. Ze zijn dus voornamelijk in het noorden van Europa en in gebergten te vinden. Ook aangeplante naaldbossen in laaggelegen gebieden worden bezocht door de kruisbek. In Nederland is dat bijvoorbeeld de Utrechtse Heuvelrug en op de Veluwe, waar zich oude naaldbossen bevinden. De kruisbek heeft vaak een vaste plek waar ze drinken. Hier gaan ze dan een aantal keren per dag heen. Wanneer je een drink locatie van de kruisbek hebt gevonden kun je ze hier de hele dag door aantreffen. Hoog in de kroon van de boom strijken soms hele groepen kruisbekken neer, waar ze aan de dennenappels of sparappels gaan hangen. De kruisbek is een echte trekvogel. Buiten het broedseizoen trekken ze vanuit Scandinavië en Siberië naar het zuiden en zuidwesten. Ze zijn echter heel erg afhankelijk van de aanwezigheid van de naaldbomen en verkrijgbare zaden. Hierdoor kunnen ze bij gebrek ook vanuit andere plekken wegtrekken naar nieuwe gebieden. Ze doen dit vaak in grote groepen. Ze trekken al vroeg in de zomer weg, in juni of juli. Dit komt omdat het broedseizoen van de kruisbek al vroeg begint en daardoor ook vroeg eindigt.
Broeden en eten
Meestal begint het broedseizoen van de kruisbek aan het einde van de winter, in februari. Van februari tot april kunnen ze dan 1 of 2 legsels hebben. Wanneer er gebroed wordt en hoeveel legsels er zijn, is afhankelijk van hoeveel voedsel er aanwezig is. De kruisbek broedt in groepen en kiezen hun partner binnen deze groep. Wanneer de paren eenmaal gevormd zijn en de nesten zijn gemaakt, worden ze erg territoriaal in de buurt van het nest. Het nest wordt vaak hoog in de boom gemaakt. Het vrouwtje doet dit vaak en gebruikt allerlei natuurlijke materialen zoals takjes, boomschors, mos en dierenharen en veren. In één legsel zitten 3 of 4 eieren. Het uitbroeden van deze eieren duurt ongeveer 2 weken. Ook dit wordt vooral door het vrouwtje gedaan. Het duurt dan nog ongeveer 3 weken voordat de jonge kruisbekken uitvliegen. Ze worden dan soms nog wel tot 6 weken gevoed door zowel vader als moeder. Omdat de bomen zo belangrijk zijn voor de kruisbek, is het aan te raden om oude bomen in jouw omgeving gewoon te laten staan. Zeker omdat sommige kruisbekken soms jarenlang naar dezelfde bomen terugkeren. Denk dan bijvoorbeeld aan bomen zoals de fijnspar of de lariks. Deze bomen leveren vaak ook de belangrijkste voeding voor de kruisbek. Ze halen namelijk zaden uit de dennenappels met hun bijzondere snavel, ook als deze dennenappels nog niet rijp zijn. Ze doen dit al hangend, maar knippen soms de dennenappel in zijn geheel af. Dan halen ze de zaden eruit terwijl ze op een tak zitten.