De Roodmus
In Nederland is de roodmus een unieke verschijning. Dit is jammer, aangezien het erg mooie vogels zijn. Ook de zang is heel opvallend. De roodmus is een mollige vogel met een korte grijze snavel. De naam hebben de vogels te danken aan het verenkleed van de mannelijke roodmus. De kop, borst en onderrug zijn namelijk rood gekleurd. De rode kleur valt nog meer op, omdat het contrast groot is door de lichte buik van de vogel. Zowel de vrouwelijke als jonge roodmus heeft deze kleuren niet. Zij zijn niet zo opvallend en hebben een bruine of bruingrijze kleur. Jonge roodmussen hebben twee beige strepen en zwarte accenten op de vleugel, maar hebben geen enkele tekening in het gezicht. Een volwassen roodmus is 14 centimeter groot. Lees onderaan deze pagina meer over de roodmus!
De Gaai
- Gewicht ca:0.140 Kg
- Type:Voer
- Type voer:Zaden
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:30 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
Voer voor de Koolmees
- Type:Voer
- Type voer:Vet
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:18 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Grasmus
- Hoogte ca:30 cm
- Opening ca:30 mm
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:22,5 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:25 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
De Gekraagde Roodstaart
- Hoogte ca:20 cm
- Opening ca:Halfhol
- Materiaal:Hout
Waar vind ik de roodmus?
De roodmus is vaker te zien in de koudere gebieden van Europa. Denk dan bijvoorbeeld aan Scandinavië en Centraal-Europa. Ook in Rusland kun je roodmus vinden. Hij trekt echter ook steeds meer naar het westen toe. Zo heeft hij zich eind jaren 80 voor het eerst in Nederland gevestigd. De roodmus blijft wel zeldzaam in Nederland. Met name op de Waddeneilanden en aan de kust bestaat de kans dat je de roodmus tegenkomt. Dit komt door de halfopen gebieden die hier veel te vinden zijn. Vooral duinen waar hier en daar wat bomen en struiken staan zijn goede plekken voor de roodmus. Af en toe zijn ze ook in moerasgebieden te vinden. Omdat de roodmus een trekvogel is, vliegen ze vaak in de winter naar het zuidoosten. In gebieden waar de roodmus veel te vinden is, verzamelen ze vaak in grote groepen, waarna ze vertrekken naar India en Zuidoost-Azië. Vaak vliegen de jongen later weg dan de volwassen vogels.
Bekijk alle nestkasten voor de Roodmus!
Wat eet de roodmus?
De roodmus is in gemengde groepen mussen en vinken te vinden op voedertafels en de grond, waar ze zoeken naar allerlei zaden. Zo kun je om de roodmus een handje te helpen vogelzaad strooien, zowel op een voedertafel als bij lage struiken in de buurt. Je kunt ook kiezen voor een voederfiguur, zoals een vogelvoer figuur huisje. Deze heeft een leuke vorm en bevat meerdere soorten kleine zaadjes.
Bekijk al het geschikte voer voor de Roodmus!
Broedseizoen
De roodmus begint pas laat in de lente met broeden. Tussen mei en augustus hebben ze dan 1 legsel. In dit legsel zitten dan tussen de 4 en 6 eieren. Het duurt ongeveer 11 tot 14 dagen voordat ze uitkomen. Ze blijven dan nog even in het nest en na 13 dagen kunnen ze goed vliegen. Vaak hebben ze het nest dan al verlaten. Ze worden dan nog 2 weken verzorgd door de ouders. Het vrouwtje maakt vaak het nest, maar verbergt het goed. Meestal verstoppen ze het nest in de struiken, ongeveer 1 tot 2 meter van de grond. Het mannetje zoekt vaak het voedsel, tot wel 3 kilometer ver van het nest. Net als veel andere mussen, maken roodmussen ook graag gebruik van nestkasten. Bij ons vind je allerlei soorten nestkasten voor mussen. Maar bij zo’n bijzondere mus hoort natuurlijk ook een bijzondere nestkast. De roodmus heeft net als het roodborstje en het winterkoninkje het liefst een halfhol vogelhuisje en bouwt een nestje het liefst op een beschutte locatie. Zorg wel dat de aanvliegroute naar het huisje vrij is, zodat ze niet tegenhouden geworden door allerlei laaghangende takken.