Resultaat 1–16 van de 37 resultaten wordt getoond

De Staartmees

staartmees


Deze mees ziet eruit als een klein bolletje met een lange staart. Ze worden vaak in groepjes gespot buiten het broedseizoen. Staartmezen hebben een witte borst en buik. Op de kop heeft de vogel ook witte accenten, namelijk in de hals, op de wangen en aan de bovenkant van de kop. Boven het oog loopt een zwarte wenkbrauwstreep die doorloopt over de rug. De aanzet van de vleugels is roodbruin, bijna roze van kleur. De rest van de vleugels is zwart met witte strepen. Ook de staart is zwart. Jonge staartmezen zijn bruiner van kleur op de kop en de staart. Een volwassen staartmees is gemiddeld 14 centimeter groot. De staart telt ongeveer 8 centimeter in lengte. Lees onderaan deze pagina meer over de staartmees!

Lees meer over de staartmees!

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.35 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Vogelpindakaas

De Appelvink

Pindaslinger

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:400 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

2,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:400 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

4,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:2.5 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

8,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:2.5 kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

3,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:1 kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.140 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.34 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Vogelpindakaas

6,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:750 gram
  • Type:Voer
  • Type voer:Pinda's

2,25
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.15 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

4,50
Op voorraad

  • Gewicht ca: 1.2 kg
  • Type: Voer
  • Type voer:Zaden

2,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.34 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Vogelpindakaas

4,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:500 gr
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

SALE
2,50
Op voorraad

  • Gewicht ca:0.140 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden

9,95
Op voorraad

  • Gewicht ca:5 Kg
  • Type:Voer
  • Type voer:Zaden


Waar woont de staartmees?

Staartmees_leefgebied

Staartmezen vind je overal in Europa. Alleen in het hoge noorden, waar geen bomen voorkomen, ontbreekt de staartmees. In Nederland vind je staartmees vooral in de oostelijke kant van het land. Sinds het einde van de vorige eeuw komt de vogel ook vaker voor in het westen, doordat de bossen daar uitgebreid zijn. Ze komen namelijk het meeste voor in bosrijk gebied, omdat ze hier het liefst broeden. Daarnaast halen ze ook hun eten tussen boomschors en takjes vandaan. Ze kunnen goed balanceren op zelfs de dunste takjes. Omdat het lichte vogeltjes zijn kunnen ze ook prima aan de takjes hangen, terwijl ze kleine insecten eraf pikken. De staartmees is een echte standvogel. Hij trekt nooit ver van zijn oorspronkelijke broedgebied, van de plek waar ze zelf uit het ei gekomen zijn. In de winter moeten ze soms wel iets verder van het gebied afwijken in hun zoektocht naar eten. Je kunt de staartmees dus het hele jaar door in Nederland vinden. Het broedseizoen van de staartmees start eind maart en duurt tot halverwege mei. Ze bouwen een nest in de vorm van een bol. Ze gebruiken hier allerlei mossen voor. Meestal wordt het staartmees nest op een beschutte locatie gebouwd. Hierdoor zijn de eieren veilig. Ook de aanvliegroute naar het nest toe is beschut. In de broedperiode van de staartmees heeft de vogel één legsel. Dit legsel kan tussen de 8 en 12 eieren bevatten. Het duurt tot twee weken voordat de eieren uitgebroed zijn. Daarna kan het nog bijna drie weken duren voordat de staartmezen klaar zijn om uit te vliegen. Ook na het uitvliegen zijn de vogels nog niet volledig zelfstandig. Ze worden nog twee weken gevoed door de ouders. Na het broedseizoen kom je de staartmees vrijwel altijd tegen in kleine groepjes. Ze gedragen zich dan zeer sociaal, door de andere vogels te roepen en bij elkaar te blijven. Ook als er een vogel achterblijft, wachten ze tot deze zich weer bij de groep voegt. Ze doen dit niet alleen bij vogels van dezelfde soort. Ze worden ook vaak gezien met andere mezen en boomkruipers. Een staartmees nest ook graag in een nestkast, mits deze geschikt is voor mezen.

Bekijk alle nestkasten voor de Staartmees!

Wat eet de staartmees?

In de zomer staan er allerlei hele kleine insecten op het menu. Denk dan bijvoorbeeld aan kleine miertjes en spinnetjes, maar ook aan insecten die wij met het blote oog nauwelijks kunnen zien. Ook rupsen vinden ze lekker. In de wintermaanden zijn de insecten niet talrijk. Hierdoor wijken ze soms uit naar andere voedselgroepen, zoals zaden. Deze pikken ze van de uiteinden van takjes. Je kunt de staartmees dus misschien niet lokken met een nestkast, maar wel met lekker voedsel. Zo zijn ze gek op vetbollen en ander voedsel waar ze kleine zaadjes uit kunnen peuteren. Als je staartmezen in jouw tuin wilt, doe je er dus goed aan om vetbollen te plaatsen. Kies bijvoorbeeld voor een Vetbollen emmer. In deze emmer zitten 35 vetbollen. Genoeg dus om een heleboel vogels de winter door te helpen.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5329 reviews.