Enig resultaat

De Steenuil

uil


Van de kleinere uilen is de steenuil het bekendst. In Nederland zie je de uil vooral in agrarische landschappen. Hij is vaak te vinden op de boerenerven en niet bang om zich in de buurt van mensen te begeven. De steenuil is maar 22 centimeter groot en heeft een verendek dat bruin tot grijsbruin is. De uil heeft witte streepjes en vlekjes in de vorm van druppeltjes. Het meest herkenbare aan de steenuil zijn de felgele ogen, gesierd door een set witte wenkbrauwen. De achterkant van de uilenkop lijkt vaak erg op de voorkant, natuurlijk zonder felgele ogen. Wel lijkt de tekening op de achterkant vaak op een uilenkop met dichte ogen. De bosuil heeft opgezette veren waardoor de kleine vogel toch opvalt. De bosuil heeft lange, met veren bedekte poten en maakt een kenmerkend uilen geluid. Lees onderaan deze pagina meer over de steenuil!

Lees meer over de steenuil!

Andere Tuindieren

Steenuilenkast

64,95
Op voorraad

  • Hoogte ca:52 cm
  • Type:Ophang oog
  • Materiaal:Hout/Zink


Leefgebied van de steenuil

Je vindt de steenuil in grote gebieden van Europa, maar niet in het noorden. Vooral in Spanje, Frankrijk, Italië en Roemenië vind je grote populaties. In het noorden van Nederland zijn er weinig steenuilen. De meesten zijn te vinden in het midden oosten en zuidoosten van Nederland. Dit heeft vooral te maken met de voorkeur voor kleinschalige agrarische landschappen. Een afwisseling van heggen, bomen en weitjes is gunstig voor de steenuil. Ze jagen namelijk het liefst op een open terrein met lage begroeiing. Steenuilen zitten graag op lage paaltjes of hekken, omdat ze vanuit hier goed hun prooi kunnen volgen. Ze broeden graag in oude bomen en schuren. Steenuilen zijn standvogels en blijven dus ook in de winter in de buurt van hun broedplaats. Wanneer ze jong zijn en uitvliegen, vinden ze hun nieuwe vaste woonplaats vaak dichtbij hun geboorteplaats.

Steenuilenkast kopen?

Woon je in het ideale gebied voor de steenuil? Dan is het aanschaffen van een nestkast een goed idee. Steenuilen maken graag gebruik van nestkasten voor het broeden. De broedperiode van de steenuil valt in de lente, tussen april en mei. Ze broeden dan bijna een maand op een legsel. Een legsel bestaat uit 3 tot 5 eieren. Ze worden daarna ook nog een aanzienlijke periode verzorgd door hun ouders. De ideale plek voor een nestkast heeft een vrije aanvliegroute zodat de steenuilen gemakkelijk bij de nestkast kunnen komen. De kast hoeft niet in een beschutte omgeving te hangen, het liefst juist in een vrije omgeving. Voor een locatie met deze eigenschappen is deze steenuilenkast een goede optie. Hij moet wel tussen de 2 en 10 meter boven de grond bevestigd worden. Ondanks dat de steenuil soms best van een zonnetje kan genieten, is het niet aan te raden om de steenuilenkast in de volle zon te hangen. Ook moet de regeninval zoveel mogelijk beperkt worden.

Steenuilen voedsel

Steenuilen zijn niet al te kieskeurig met betrekking tot eten. Zo eten ze naast veldmuizen ook andere kleine zoogdieren, zoals kleine vogeltjes, amfibieën en insecten. Ze eten echter geen zaden of ander voer waar je veel andere vogels mee kunt verblijden. Steenuilen kunnen dus niet bijgevoerd worden. Rekening houden met de steenuilen kan echter wel door te kiezen voor speciale drinkwaterbakken voor vee. De reguliere vakken zijn namelijk gevaarlijk voor steenuilen omdat ze erin kunnen verdrinken. Er bestaan wel speciale bakken waar steenuilen makkelijker weer uit kunnen komen.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!