Enig resultaat

De Zomertaling

zomertaling in het water


Net als de krooneend, is de zomertaling een mooie eend die goed gedijt in gebieden met een rijke oever- en onderwatervegetatie. Je herkent de mannelijke zomertaling aan zijn paars bruine kop. Naast het oog zit een witte streep die een soort boog vormt. Ze hebben een bruine borst. De rug is grijs met zwart witte schouderveren. Verder vind je allerlei blauwe accenten op de veren van de zomertaling. De vrouwelijke zomertaling lijkt veel op de vrouwelijke wintertaling, maar zijn groter van stuk. De blauwe accenten zijn bij het vrouwtje beter terug te vinden, bijvoorbeeld op de voorvleugel. Een volwassen zomertaling is 39 centimeter groot en heeft een kikkerachtige roep. Lees onderaan deze pagina meer over de zomertaling!

Lees meer over de zomertaling!

De Krakeend

Eendenkorf

32,95
Op voorraad

  • Lengte:84 cm
  • Materiaal:Wilgentakken


Het leefgebied van de zomertaling

De zomertaling leeft niet alleen in Europa, maar ook in grote delen van Azië. In Europa heeft de eend een breed verspreidingsgebied. In Nederland gaat het niet zo goed met de zomertaling. In een halve eeuw is het aantal zomertalingen in Nederland met bijna 90 procent afgenomen. Dit is echter niet alleen de trend in Nederland, maar in meer Europese landen. Dit komt vooral door de ontwatering en egaliseren van graslanden, maar ook door toenemende bebouwing in het Groene Hart van de Randstad. Dit is namelijk één van de belangrijkste leefgebieden in Nederland voor de zomertaling. In Nederland vind je de zomertaling verder vooral in drassige gebieden. De eend heeft een voorkeur voor locaties met een goede waterkwaliteit en veel planten in en langs het water. Hij kiest ook wel eens voor graslanden met open water. De zomertaling is een trekvogel en zoekt dus in de winter warmere gebieden op. Na het broedseizoen trekt hij naar het noorden en het midden van Afrika. Wanneer ze eenmaal in die regio zijn gaan ze op zoek naar voedselrijke gebieden. Hier moeten ze soms nog even voor doortrekken. De Sahel, het gebied ten zuiden van de Sahara, is een typisch overwinteringsgebied. Hier komen dan ook heel veel zomertalingen voor in de winter. Rond maart of april is de zomertaling weer terug in Nederland. In de periode van april tot en met augustus is de kans dat je ze in Nederland aantreft het grootst.

Eten en broeden

In de zomer eten zomertalingen vaak waterdiertjes en allerlei insecten, die ze op of net onder het water vinden. In de winter, wanneer er minder waterdiertjes beschikbaar zijn, kiezen ze ook wel voor zaden en waterplanten. In de winter kun je alle eenden helpen door wat eendenvoer te strooien. Hiermee kun je het aanwezige voedsel in de natuur goed aanvullen.

Bekijk al het geschikte voer voor de Zomertaling!

Het broedseizoen van de zomertaling start in april, maar kan soms doorlopen tot in de zomer. Ze hebben in deze periode één legsel. Vaak maken zomertalingen hun nest op de grond, vlakbij het water. Ze zoeken dan een plekje uit bij de oever waar dichte begroeiing is, zodat het nest goed beschermd is. Het kan voorkomen dat je een aantal nesten bij elkaar in de buurt vindt, omdat zomertalingen er soms voor kiezen om in groepen of paren te broeden. Het legsel kan bestaan uit 8 tot 11 eieren. Het duurt ongeveer 3 weken voordat de eieren uitgebroed zijn. Na 35 tot 40 dagen kunnen de jonge zomertalingen vliegen. Als je de kans op broedsucces van zomertalingen wilt verhogen en je in waterrijk gebied woont, kan het een goed idee zijn om een eendenmand te plaatsen. Eendenkorven kunnen gebruikt worden om veilig in te nesten, en zijn slecht te bereiken voor roofdieren. Dit komt door de vorm van de korf: door de smalle opening kunnen grotere roofdieren, en zelfs sommige vogels, niet in de eendenkorf. Hierdoor blijven de eieren veilig. De eendenkorf kan het beste boven water geplaatst worden. Zo verklein je de kans dat een roofdier toch de korf bereikt. De zomertaling kiest het liefst voor een nest op een beschutte locatie. Vanuit hier kunnen ze ook goed jagen.

Bekijk Alle Nederlandse Tuinvogels!