Geen gif meer gebruiken met deze tips

slak op een blad

Last van naaktslakken, bladluizen, mieren en wespen in de tuin? Veel mensen grijpen al gauw naar gif. Dit is logischerwijs helemaal niet goed voor de biodiversiteit in de tuin, en de hoop nuttige insecten die daar ook leven. Ook vogels lijden door gebruik van gif in de tuin. Maar hoe kun je overlast door plaaginsecten voorkomen, zonder gif? Wij geven je tips!

We proberen een hoop te doen om de dieren in de tuin een handje te helpen. Denk bijvoorbeeld aan een nestkast voor de vogel, een vlinderkast waar vlinders kunnen schuilen, en een bijenhotel waar de bijtjes zich kunnen voortplanten. Wanneer we echter ook gebruik maken van gif in de tuin, doen we al deze mooie initiatieven te niet. Er zijn echter ook natuurvriendelijke manieren om minder last te hebben van plaaginsecten.

Slakken

In deze tijd van het jaar, en met name met vochtig weer, zie je ze overal: slakken en dan met name naaktslakken. Ze doen ook zeker nuttige dingen, zoals het opruimen van verrotte planten, het is echter minder leuk dat ze zich ook te goed doen aan je levende planten. Je kunt hier op inspelen door planten in de tuin te plaatsen die ze niet lusten. Daarbij kun je denken aan kruiden, zoals tijm en salie, maar ook aan geliefde bloemensoorten zoals anjer, viooltjes en geranium. Ook lavendel is niet geliefd bij slakken!

Een andere optie is de slakkenval. Een slakkenval maak je door een potje te vullen met bijvoorbeeld bier, en deze grotendeels in te graven. Hier zal de slak dan inkruipen, waardoor ze verdrinken. Dit is uiteraard niet zo diervriendelijk, maar is wel een korte termijn oplossing. Voor de langere termijn kun je er beter voor zorgen dat je tuin een fijne plek wordt voor natuurlijke vijanden van de slak, zoals de egel en de pad. Meer over hoe je dat doet, lees je in onze blogs ‘Egel op bezoek in je tuin?‘ en ‘Wat is een paddenpot?

Ook sommige vogels zijn gek op slakken, zoals merels en spreeuwen. Deze vogelsoorten komen veel voor, met name in tuinen met een gazon en waar veel insecten te vinden zijn. Je trekt ze dus automatisch sneller aan door geen gif meer te gebruiken, want dan zijn er meer insecten te vinden!

Wespen

Deze geelzwarte insecten zijn vrijwel altijd op zoek naar vliegen en muggen. Dit komt omdat ze deze voeren aan de larven. Aan het eind van de zomer sterft de koningin, en dan zijn er ook geen larven meer. Hierdoor worden in deze periode de wespen vaak irritant en zoeken ze de mensen meer op voor voedsel, in de vorm van de frisdrank die op tafel staat. Je kunt dan het beste wat verderop iets zoets neerzetten, zodat wespen zich hierop gaan richten. Dan vallen ze je minder lastig.

Bladluizen en mieren

Bladluizen zijn erg vervelend, gezien ze echt schade kunnen aanrichten aan de planten in je tuin. Wanneer je de eerste bladluizen aantreft, kunt je er een paar kapot drukken op het blad waar je ze aan treft. Lieveheersbeestjes, een natuurlijke vijand van de bladluis, zal hierop af komen. Je kunt ook larven van lieveheersbeestjes komen, en ze op die manier uitzetten in de tuin. Er zijn ook een hoop andere insecten die bladluizen eten. Lees hierover meer in onze blog over natuurlijke bladluizen bestrijding.

Ook mieren zijn een insect dat men vaak probeert uit te roeien met gif. Mieren vind je vaak in de buurt van bladluizen, omdat ze gek zijn op de honingdauw die bladluizen produceren. Ze helpen zelfs om ze te verdedigen tegen lieveheersbeestjes. Mieren kun je bestrijden door middel van mierenlokdoosjes of door kokend water in de nesten te gieten. Merk je op dat ze vanuit hun nest via hetzelfde spoor zich naar je planten of tuintafel begeven? Onderbreek het spoor door er iets tussen te leggen met een sterke geur, zoals blaadjes uit pepermunt thee of uienpoeder. Vergeet niet om etensresten direct op te ruimen!

Vergeet niet hoe belangrijk de aanwezigheid van insecten is in de tuin! Ze helpen bij het bestuiven van je tuin, en ruimen in veel gevallen dus ook weer plagend ongedierte op (zoals het lieveheersbeestje doet bij de bladluis). En de aanwezigheid van insecten leidt weer tot meer vogels in de tuin, waar je natuurlijk erg van kunt genieten. Laat het gif dus staan en kijk naar milieuvriendelijkere alternatieven!

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *

De waardering van www.vogelhuisjes.nl bij WebwinkelKeur Reviews is 9.3/10 gebaseerd op 5497 reviews.